Luister naar

Bibliotheken trekken meer publiek, ondanks dalend ledenaantal

Nieuws
Bibliotheken zetten steeds meer middelen in dan alleen het uitlenen van boeken om hun maatschappelijke taak te vervullen. Dat zorgt ervoor dat ze meer mensen trekken, ondanks het dalende ledental.
donderdag 21 november 2019 om 03:00

Den Haag – Leeuwarden

Vorig jaar bezochten 62,6 miljoen mensen een openbare bibliotheek. Dat is 5 procent meer dan in 2017. Dat blijkt uit de gegevens die de Koninklijke Bibliotheek (KB) verzamelt. Bibliotheken hebben wettelijk de taak bij te dragen aan de persoonlijke ontwikkeling en het verbeteren van de maatschappelijke kansen van hun publiek. Vroeger deden ze dat vooral door het beschikbaar stellen van informatie. Tegenwoordig zetten ze steeds meer middelen daarvoor in, zoals het organiseren van allerlei activiteiten als taalcafé’s, debatavonden of lezingen. In 2018 werden er ruim 200.000 van dat soort activiteiten georganiseerd. In 2017 waren dat er nog 145.000, in 2014 nog maar 72.000. Ongeveer een derde van alle activiteiten had te maken met leesbevordering en literatuur, ruim 40 procent met onderwijs en educatie.

informatieschaarste

De rol van de bibliotheek verschuift daarmee, constateert de KB. ‘Vroeger hadden we te maken met informatieschaarste en was de bieb er vooral om informatie beschikbaar te stellen’, zegt Elma Lammers van de KB. ‘Tegenwoordig hebben we een overvloed aan informatie en is de rol van de bieb juist de mensen te helpen de informatie te vinden die ze nodig hebben.’ De daling van het aantal bibliotheekleden zet nog onverminderd door, blijkt uit de vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Er waren in 2018 3,6 miljoen mensen lid van de bieb, dat zijn er 69.000 minder dan in 2017. Samen leenden zij 63 miljoen papieren boeken, 4 miljoen minder dan in 2017. Digitale middelen worden wel vaker uitgeleend. Zo steeg het aantal geleende e-books met 300.000 tot bijna 3,5 miljoen en het aantal gedownloade luisterboeken met 900.000 naar 1,3 miljoen.

Hans van der Veen, directeur van dbieb Leeuwarden, die dit voorjaar werd uitgeroepen tot de beste bibliotheek van Nederland, herkent de ontwikkelingen die de cijfers laten zien. ‘De tijd van de bieb als uitleenfabriek hebben we wel gehad. Bibliotheken doen veel meer dan dat. Wij kiezen heel duidelijk voor ondersteuning van het onderwijs, bijvoorbeeld met ons programma “De bibliotheek op school”. Maar we doen ook dingen op het gebied van het sociaal domein.’

Die verschuiving vindt hij een goede zaak, omdat bibliotheken daarmee werken aan de maatschappelijke opdracht die ze hebben. ‘Mensen op weg helpen te participeren in een steeds complexere samenleving wat betreft taalvaardigheid, leesvaardigheid of digitale vaardigheden. Het voelt goed dat we op die manier ertoe doen.’

Inmiddels hebben de bibliotheken zichzelf weer relevant kunnen maken, denkt Van der Veen.

‘Het bibliotheekgebouw is hier ook een sociaal knooppunt. Er komen 360.000 mensen per jaar. Om te lezen, te studeren, koffie te drinken of elkaar te ontmoeten. Het is de huiskamer van de stad.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet neemt plan van toeslagenouders en prinses Laurentien voor snellere schadevergoeding over

Gedupeerden van de toeslagenaffaire kunnen binnenkort aanspraak maken op een nieuwe vorm van schadeafhandeling. Er komt een regeling met vaste normbedragen per type schade.

Afbeelding

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie aan slachtoffers van seksueel misbruik in Suriname

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie en psychische hulp voor seksueel en fysiek misbruik van kinderen die in de periode van 1972 tot 2006 in Suriname onder de hoede waren van de internationale hulporganisatie.

Afbeelding

Op toernooi zagen ze de klap die het einde zou betekenen van een jongen die gewoon zin had om te voetballen

Op een toernooi in Frankfurt was een jeugdteam van DRC uit Durgerdam getuige van geweld op het voetbalveld. 'Dan is het binnen een minuut klaar met het leven van een leeftijdsgenoot.’

Afbeelding

Help, mijn kind heeft overgewicht. Vijf tips van een kinderdiëtist. 'Een afslankdieet helpt niet'

Wat doe je als een kind om de haverklap om snoep vraagt of de hele dag binnen achter een schermpje zit? Vijf tips van een kinderdiëtist om overgewicht bij kinderen tegen te gaan.

Afbeelding

Wat als je ongeneeslijk ziek bent en het einde nadert? 'Ik merk dat sommige huisartsen euthanasie-moe zijn'

Wat is goede zorg voor een ongeneeslijk zieke? Hoe is het voor huisartsen om euthanasie uit te voeren? Zorg-ethicus Stef Groenewoud denkt erover na. 'Absurd dat we zo weinig registreren hoe het levenseinde verloopt.'

Afbeelding

Vrouwen en mannen worden ongelijk behandeld. Maar niet alle Nederlanders zien dit als probleem

Negen van de tien Nederlanders zien dat mannen en vrouwen ongelijk worden behandeld, maar slechts één derde van hen ziet die scheefgroei als serieus probleem.