Luister naar

Stortvloedaan klachten over WMO te verwachten

Nieuws
GRONINGEN - Gemeenten kunnen een stortvloed aan procedures verwachten, nu de rechter de eerste klacht over geschrapte thuishulp gegrond heeft verklaard.
Stephan Bol
woensdag 10 december 2014 om 09:55

Dat zegt hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga van de Rijksuniversiteit Groningen.

Dinsdag oordeelde de rechtbank in Groningen dat de gemeente Dantumadeel de thuishulp van een bejaard echtpaar ten onrechte heeft geschrapt. Volgens de rechter kan de gemeente dat besluit pas nemen na zorgvuldig overleg met de mensen die deze vorm van ondersteuning krijgen.

De uitspraak is een streep door de rekening van zon honderd gemeenten die de huishoudelijke hulp voor hun inwoners per 1 januari stopzetten. Zij bieden alleen nog bijzondere bijstand aan mensen die de huishoudelijke hulp niet zelf kunnen betalen.

De brieven waarin het schrappen is aangezegd, kunnen allemaal de prullenbak in. Alle rechters zullen hetzelfde oordelen, zegt Elzinga.

beleid aanpassen

Volgens Elzinga hecht de rechter in zijn uitspraak veel belang aan de zorgvuldige afweging en motivering van een gemeente om zorg toe of af te wijzen. Dat biedt volgens hem ruimte om, ook als er wel een gesprek met de gemeente is geweest, te procederen tegen het schrappen van ondersteuning.

Hoogleraar gemeenterecht Job Cohen vindt dat gemeenten procedures niet moeten afwachten, maar indien nodig zelf hun beleid moeten aanpassen aan de uitspraak van de rechter.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Fwd: Tip voor pagina Zien en Doen van 21 januari

In Zierikzee is een tentoonstelling ingericht als eerbetoon aan de in augustus 2021 overleden kunstenaar en illustrator Kees de Kort. Zijn werk geniet in binnen- en buitenland grote bekendheid.

Afbeelding

Asieladvocaat Wil Eikelboom: 'We moeten barmhartig zijn voor mensen die niets bijdragen aan onze economie'

Wil Eikelboom is wel wat gewend. Maar dat de regering de wet zou overtreden om vluchtelingen te weren, schokte hem. Hij is ongerust over de toekomst. ‘Zolang het om de vreemdeling gaat, maken mensen zich weinig zorgen.'

Afbeelding

Aandacht voor het slavernijverleden op Curaçao. 'Ik dans niet voor de Oranjes, maar voor mijn volk'

De laatste dag van het bezoek aan Curaçao van prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima staat in het teken van het slavernijverleden. 'Mentaal zijn we op het eiland nog steeds slaaf.'

Afbeelding

Waarom het zo verschrikkelijk moeilijk is om twintiger te zijn. 'De meesten van ons zwerven wat rond'

Twintiger zijn is vaak fantastisch, maar ook een superfrustrerende zoektocht, ontdekte Bas Derks. Samen met andere twintigers begint hij het EO-platform 'Hoedan'. 'Ooit worden we dertig, maar hoe? Dat zoeken wij uit.'

Afbeelding

Marvin Huiting is SGP'er en lid van een pinkstergemeente. 'Dopen gaat niet over politieke inhoud'

Marvin Huiting is evangelisch en SGP'er in Groningen. Waarom voelt een pinksterchristen zich thuis bij een reformatorische partij? 'Ondanks dat je geen typische SGP-achterbanner bent, kan het wel jouw partij zijn.'

Afbeelding

Oud en koud: koelere woningen vormen gezondheidsrisico voor ouderen

Ouderen die de thermostaat lager zetten, vergroten hun gezondheidsrisico’s. Deze winter komen meer onderkoelde ouderen op de spoedeisende hulp terecht. ‘Dit is geen leven, maar ik ben doodsbang dat ik straks moet bijbetalen.’