Luister naar

Gezinnen allerzwaksten vrezen zorghervorming

Nieuws
UTRECHT - Kinderen met een ernstige beperking die nog thuis wonen, dreigen de dupe te worden van de zorghervormingen vanaf 2015.
Stephan Bol
zaterdag 23 augustus 2014 om 07:33

Daarvoor waarschuwen Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland en belangenvereniging Ieder(in) in een brief aan staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid). De organisaties vragen snel duidelijkheid voor de tienduizend gezinnen die hun kind zo lang mogelijk thuis laten wonen. Omdat het nog de vraag is of hun kinderen straks onder de Jeugdwet vallen of de Wet langdurige zorg, verkeren zij in onzekerheid over het zorgaanbod.

Door de optelsom van maatregelen moeten ze waarschijnlijk op meerdere fronten zorg inleveren. Ouders maken zich ernstig zorgen hoelang zij de zorg nog zelf kunnen organiseren, zegt directeur Illya Soffer van Ieder(in). Om hun kind thuis te laten wonen, moeten zij een ingewikkelde puzzel leggen van dagbesteding, logeervoorzieningen, thuiszorg, mantelzorg en steun uit de omgeving. Als hier een stukje uit wordt weggehaald, stort de op het kind en gezin afgestemde zorg als een kaartenhuis in elkaar.

Ook patiëntenfederatie NPCF is bezorgd en eist snel duidelijkheid over de individuele gevolgen voor patiënten. NPCF vreest dat vooral gemeenten minder zorg inkopen.

toegang houden

Staatssecretaris Van Rijn zegt desgevraagd dat mensen die recht hebben op verblijf in een instelling maar nu thuis intensieve zorg krijgen, toegang houden tot zorg op grond van de Wet langdurige zorg. Betrokkenen worden hierover in september geïnformeerd. Wat betreft de overheveling van zorg naar gemeenten houdt hij niet één, maar tien vingers aan de pols, om de continuïteit en kwaliteit te waarborgen.

Ik krijg op dit moment verschillende beelden over dit proces, voegt Van Rijn er aan toe. Hij wil daar eerst met alle partijen over gesproken hebben. Als uit deze rondgang blijkt dat interventies nodig zijn, dan moeten er oplossingen komen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Demonstreren op de A12 is als een gebed. 'Net als met bidden, weet je niet of je krijgt wat je vraagt'

Actievoeren voor het klimaat was ooit radicaal, nu wordt het voor steeds meer christenen normaal. Dominees, de achterban van GroeneKerken en (bestuurs)leden van Perspectief doen er openlijk aan mee.

Afbeelding

Fatimazhra Belhirch: 'Zie vluchtelingen als een verrijking, in plaats van als een last'

Nederland heeft een blinde vlek voor de kennis en kunde die vluchtelingen meebrengen, zegt Fatimazhra Belhirch. Als directeur van het UAF probeert zij hen te koppelen aan een baan of studie die bij hun talenten past.

Afbeelding

Hoe heilig is de geheimhoudingsplicht voor zorgverleners? 'Teken des tijds dat discussie terugkomt'

GGZ Drenthe trok deze maand aan de bel over een verpleegkundige in Assen die in vertrouwelijke gesprekken vertelde over zijn betrokkenheid bij twintig sterfgevallen. Wanneer mogen hulpverleners hun medisch beroepsgeheim doorbreken?

Afbeelding

Afbeelding

AIVD: groei van anti-institutioneel extremisme kan democratische rechtsorde ondermijnen

Inlichtingendienst AIVD vreest dat de groeiende populariteit van complottheorieën over een 'kwaadaardige elite', die de bevolking zou willen knechten en doden, de democratische rechtsorde kan ondermijnen.

Afbeelding

Achter de schermen bij de eindexamendocenten: 'Vorig jaar baalde ik echt even tijdens het nakijken'

Zodra leerlingen klaar zijn met hun examen, begint het zweten voor leraren. Marion Woertink, docent Nederlands: ‘Soms praat ik hardop tijdens het nakijken. Dan zeg ik: ‘Goed zo, meisje!’