Gezinnen allerzwaksten vrezen zorghervorming
Daarvoor waarschuwen Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland en belangenvereniging Ieder(in) in een brief aan staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid). De organisaties vragen snel duidelijkheid voor de tienduizend gezinnen die hun kind zo lang mogelijk thuis laten wonen. Omdat het nog de vraag is of hun kinderen straks onder de Jeugdwet vallen of de Wet langdurige zorg, verkeren zij in onzekerheid over het zorgaanbod.
Door de optelsom van maatregelen moeten ze waarschijnlijk op meerdere fronten zorg inleveren. Ouders maken zich ernstig zorgen hoelang zij de zorg nog zelf kunnen organiseren, zegt directeur Illya Soffer van Ieder(in). Om hun kind thuis te laten wonen, moeten zij een ingewikkelde puzzel leggen van dagbesteding, logeervoorzieningen, thuiszorg, mantelzorg en steun uit de omgeving. Als hier een stukje uit wordt weggehaald, stort de op het kind en gezin afgestemde zorg als een kaartenhuis in elkaar.
Ook patiëntenfederatie NPCF is bezorgd en eist snel duidelijkheid over de individuele gevolgen voor patiënten. NPCF vreest dat vooral gemeenten minder zorg inkopen.
toegang houden
Staatssecretaris Van Rijn zegt desgevraagd dat mensen die recht hebben op verblijf in een instelling maar nu thuis intensieve zorg krijgen, toegang houden tot zorg op grond van de Wet langdurige zorg. Betrokkenen worden hierover in september geïnformeerd. Wat betreft de overheveling van zorg naar gemeenten houdt hij niet één, maar tien vingers aan de pols, om de continuïteit en kwaliteit te waarborgen.
Ik krijg op dit moment verschillende beelden over dit proces, voegt Van Rijn er aan toe. Hij wil daar eerst met alle partijen over gesproken hebben. Als uit deze rondgang blijkt dat interventies nodig zijn, dan moeten er oplossingen komen.
- Lees ook Bezorgd over de zorg voor Rens.