Luister naar

Een moderne soldaat moet meer kunnen dan vechten

Nieuws
ZOETERMEER - Op meer dan driehonderd scholen vertelden militairen van de Koninklijke Landmacht gisteren hun verhaal. 'Ik voel me wel stoer als ik zo'n pak aan heb.'
Riekelt Pasterkamp
dinsdag 22 april 2014 om 20:26
Een moderne soldaat moet meer kunnen dan vechten
Een moderne soldaat moet meer kunnen dan vechten

De overblijfmoeders van de Prins Clausschool in Zoetermeer hebben geen kind aan hun leerlingen. Die zitten op en in een Fennek, het lage verkenningsvoertuig van de landmacht. 'Attentie, er niet op gaan staan', buldert brigadegeneraal Hans Damen. Samen met korporaal Lieon Westerweel was hij gisteren te gast op de Prins Clausschool. 'We hebben vanmorgen drie van de vijf groepen gehad', vertelt Damen in de middagpauze op het veld voor de school. 'In groep 5 moesten we wel ons taalgebruik aanpassen. Die zijn nog met ridders bezig. Steeds zijn er dezelfde twee vragen. Mogen er ook meisjes in het leger? En: heeft u wel eens iemand doodgeschoten? Antwoord: ja en nee.'

De Koninklijke Landmacht bestaat dit jaar tweehonderd jaar. In dat kader trokken gisteren tientallen militairen er op uit om te vertellen over hun werk. Ook de Prins Clausschool deed mee aan 'Praten met Soldaten'. De dochter van generaal Damen, Marit, zit in groep 8 van de Clausschool en zij vond het heel speciaal dat haar vader met een echt legervoertuig naar school kwam om over zijn werk te praten. Maar op de vraag of ze later ook in het leger wil, schudde ze resoluut haar hoofd. Nee.

Wat bouwen militairen altijd als eerste in een kamp? Op de vraag van de generaal gaan in groep 7 verschillende vingers omhoog. 'Toiletten. Heel goed. Militairen zorgen altijd goed voor elkaar.' Generaal Damen, directeur Materieel en Diensten bij de Koninklijke Landmacht, vertelt de scholieren over zijn uitzendingen en de manier waarop de landmacht functioneert. 'We hebben in Nederland geen groot leger, maar zijn wel erg professioneel.'

uitvouwbare schop

Een leerling wil weten hoe het leger aan geld komt. 'Van de belastingen', zegt Damen. Of het een kick geeft om te schieten, vraagt iemand anders. 'Gelukkig schieten we niet of nauwelijks. Ik voel me wel stoer als ik zo'n pak aan heb.' Korporaal Westerweel hangt een rugzak om bij 'de stoerste jongen van de klas'. Weegt al gauw een kilootje of 17. Er zit van alles in: slaapzak, regenkleding, bestek en toiletartikelen. De uitvouwbare schop oogst waardering. Net als het gasmasker.

Marjolein ter Haar, directeur van de Prins Clausschool met 260 leerlingen, is zeer te spreken over de actie van de landmacht. 'Het spreekt enorm tot de verbeelding en biedt een buitenkans om in de keuken van het leger te kijken. Het is goed dat onze leerlingen weten dat een moderne soldaat meer doet dan vechten. Het is belangrijk dat ze beseffen dat militairen er zijn voor de veiligheid in de wereld. Met het conflict in Oekraine is dat bij het vak nieuwsbegrip een actueel thema.'

Ondanks de aanwezigheid van een heuse generaal is de Fennek toch het meeste in trek bij de leerlingen van de Clausschool. Damen probeert de aandacht te verleggen. 'Wie wil er opdrukken met korporaal Westerweel?' Een handjevol leerlingen durft. Ze komen niet verder dan een keer of vijf.

Militairen trekken er deze dagen nog meer op uit. Woensdag is het zogenaamde Landmachtdag. Ook dat evenement staat in het teken van contact met de samenleving. In plaats van traditionele Landmachtdagen op een kazerne is het de bedoeling dat woensdag de Nederlandse straten groen kleuren. Op meer dan tweehonder plekken geven soldaten met activiteiten een breder beeld van de landmachtmilitairen en hun werk.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Prijs van duurzame woningen schiet omhoog, blijkt uit cijfers van het Kadaster

De verkoop van minder energiezuinige huizen blijft juist achter. Dat blijkt uit onderzoek van het Kadaster, het instituut dat de eigendom van woningen vastlegt.

Afbeelding

‘Met noodpakket moet je je 48 uur kunnen redden’

Een waarschuwingsfluitje, lucifers in waterdichte verpakking, een EHBO-pakket en een radio op batterijen, afgestemd op de rampenzender; volgens de nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid (NCTV) moet ieder huishouden het inslaan.

Afbeelding

Het aantal mensen met schurft neemt hard toe. ‘Ik wilde mijn vel er wel af scheuren’

Het aantal (jonge) patiënten met schurft steeg in de afgelopen maand tot recordhoogte. De huidziekte vormt een hardnekkig probleem, maar niet alle artsen zijn er bekend mee. Dat maakt opsporing in een vroeg stadium lastig.

Afbeelding

Zwembaden zijn gered met noodfonds: ‘Kaartje kost eigenlijk 20 tot 25 euro’

Niets wijst erop dat er zwembaden zijn die binnenkort de deuren moeten sluiten vanwege de hoge energieprijzen. Ze staan nog wel voor de uitdaging om te verduurzamen om ook op lange termijn open te kunnen blijven.

Afbeelding

Unicef waarschuwt: Vluchtelingenkinderen krijgen geen onderwijs, terwijl ze er wel recht op hebben

Mogelijk honderden vluchtelingenkinderen in de crisisopvang in Nederland volgen geen onderwijs, waarschuwt Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties. ‘Dit is schadelijk voor kinderen.’

Afbeelding

Hoe kun je voorkomen dat je overspannen raakt? Vijf vragen aan Michelle van Dusseldorp

Steeds meer mensen melden zich ziek op hun werk omdat ze overspannen zijn. Hoe kan het dat overspannenheid zo vaak voorkomt en wat kun je doen om het te voorkomen? ‘Je werkt om te kunnen spelen.’