Verkeersdruk in Nederland voorkomt wasberenplaag
BLARICUM - In Blaricum werd maandag een dode wasbeer aangetroffen. Het schadelijke roofdier is zeldzaam in Nederland.
Vorig jaar werd het houden, handelen en fokken van wasberen verboden. Sommige liefhebbers hebben besloten de beesten dan maar los te laten in de natuur. Dat gebeurde ook met een aantal eekhoornsoorten die op de verboden lijst terechtkwamen. Meldingen bij de Zoogdierenvereniging van mensen die vreemde eekhoorns hebben gezien, zijn sindsdien geëxplodeerd. Liefhebbers hebben om welke reden dan ook gewoon het kooitje opengezet, zegt Maurice LaHaye van de vereniging. Nu ontstaat het probleem dat bijvoorbeeld de Amerikaanse rode eekhoorn zijn Europese soortgenoot in Nederland aan het verdringen is.
Vorig jaar werd het houden, handelen en fokken van wasberen verboden. Sommige liefhebbers hebben besloten de beesten dan maar los te laten in de natuur. Dat gebeurde ook met een aantal eekhoornsoorten die op de verboden lijst terechtkwamen. Meldingen bij de Zoogdierenvereniging van mensen die vreemde eekhoorns hebben gezien, zijn sindsdien geëxplodeerd. Liefhbbers hebben om welke reden dan ook gewoon het kooitje opengezet, zegt LaHaye van de vereniging. Nu ontstaat het probleem dat bijvoorbeeld de Amerikaanse rode eekhoorn zijn Europese soortgenoot in Nederland aan het verdringen is.
Hilversummer Ben Broeke van Stichting Valwild Gooi en Vechtstreek kreeg afgelopen maandag een opvallend telefoontje. De gepensioneerde boswachter is de man die door de politie wordt gebeld als er ergens in het Gooi aangereden wild wordt aangetroffen. Meestal gaat het om een ree, maar dit keer belde een mevrouw die in Blaricum een wasbeer had gevonden. Dat is opmerkelijk, maar voor mij geen verrassing. Een paar jaar geleden heb ik, en daar ben ik voor negenennegentig procent zeker van, in de buurt een exemplaar zien oversteken. Je kunt ze herkennen aan hun loopje. Dat is een beetje scheef. Ik kan het weten, want ik jaag erop in Duitsland.
Wasberen behoren tot de zogenoemde exoten. Het is een diersoort die in Nederland van nature niet voorkomt. Ze komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Het katachtige roofdier met de spitse snuit en de kenmerkende zwarte bril werd begin vorige eeuw in Duitsland ingevoerd door pelsfokkers. Een aantal dieren ontsnapte en plantte zich voort in het wild. In de jaren dertig werden ze bovendien uitgezet voor de jacht. Nu is het beest in Duitsland een plaag. Broeke: Wasberen zijn nachtdieren en slimme rovers. Ze plunderen alles. Vooral nesten van weidevogels en kippenhokken.
schade
Maurice LaHaye van de Zoogdiervereniging ziet met regelmaat wasbeermeldingen voorbij komen. Begin deze maand werd er nog een wasbeer aangereden op de A1 bij Hengelo. Maar het is niet zo dat het aantal meldingen nu toeneemt, zegt LaHaye. De Universiteit van Wageningen schatte in 2009 dat er ongeveer tien tot vijftien exemplaren in Nederland ronddwalen. We denken aan de hand van de meldingen dat dit aantal stabiel is gebleven. De komst van de wasbeer naar Nederland leidde tien jaar geleden tot grote zorgen bij vooral weidevogelliefhebbers. Het vraatzuchtige beest zou de vogelpopulatie grote schade kunnen berokkenen. Maar daarvan is nog geen sprake. Volgens de Zoogdiervereniging zijn de in Nederland levende exemplaren eenlingen die het voor elkaar krijgen om te overleven. De wasberen die in Nederland worden gevonden, zijn waarschijnlijk een mix van wilde exemplaren uit Duitsland en ontsnapte of vrijgelaten wasberen die als huisdier werden gehouden.
Waarom het dier in Duitsland een plaag is en in Nederland niet, is volgens de Zoogdierenvereniging gissen. Misschien omdat de verkeersdruk in Nederland hoger ligt en wasberen dus vaker worden aangereden. En Duitsland is natuurlijk ook veel uitgestrekter.
Broeke heeft het Blaricumse exemplaar meegenomen naar huis. Hij gaat het dier waarschijnlijk opzetten. Het is een fors beest, een mannetje. Leuk voor de kinderen in een natuureducatiecentrum. Hij is niet bang voor de komst van de wasbeer. Hij vindt het een mooi dier: zolang ze maar uit mijn kippenhok wegblijven.