Luister naar

Directeur RefoAnders in cel

Nieuws
MIDDELBURG - Directeur Johan Q. van RefoAnders, een reformatorische stichting voor homo's, gaat ruim een jaar de gevangenis in wegens seksueel misbruik van zijn minderjarige zoon.
redactie nd
vrijdag 14 februari 2014 om 18:31

Wat de veroordeling voor gevolgen heeft voor RefoAnders, is onduidelijk. Q. was jarenlang woordvoerder en voorzitter van de belangenorganisatie. Na een wijziging van de bestuursstructuur in 2010 werd Q. directeur, en kwam er een voorzitter in zijn plaats. Die is echter altijd op de achtergrond gebleven. De organisatie was vrijwel volledig in handen van de veroordeelde en Q. is ook altijd het enige aanspreekpunt van de organisatie geweest.

De rechtbank veroordeelde Q. uit Middelburg donderdag, conform de eis, tot een celstraf van twee jaar, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Daarnaast moet hij het slachtoffer een schadevergoeding van bijna 8500 euro betalen. Ook wil de rechtbank dat de 52-jarige man zich laat behandelen.

Het seksueel misbruik vond plaats gedurende zo'n vijf jaar. De man heeft door het seksueel misbruik op ernstige wijze de lichamelijke en geestelijke integriteit van zijn zoon geschonden, oordeelde de rechter. 'Het werd gepleegd in een omgeving waar een kind zich het meest veilig zou moeten voelen, zijn eigen huis en bij zijn eigen vader. Verdachte heeft de belangen van zijn kind, die hij als ouder voorop had moeten stellen, ondergeschikt gemaakt aan zijn eigen lustgevoelens. De rechtbank rekent dit verdachte zwaar aan.'

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.