Ouderenzorg grijpt te snel naar pillen
GRONINGEN - Oudereninstellingen in Noord- en Oost-Nederland gaan samen met het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) wetenschappelijke inzichten inzetten om de zorg te verbeteren. Dat moet onder meer voorkomen dat mensen met dementie te veel medicatie krijgen.
Door de samenwerking tussen de instellingen kan de ouderenzorg flinke stappen maken, verwacht Sytse Zuidema, hoofd van de sectie ouderengeneeskunde van het UMCG.
Omgekeerd kunnen wetenschappers gebruikmaken van ervaringen uit de deelnemende zorginstellingen in Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel. Gisteren ondertekenden zij een samenwerkingsovereenkomst voor vier jaar.
Een van de eerste verbeteringen waarop Zuidema inzet, is dat instellingen minder snel naar rustgevende medicatie grijpen als dementerenden probleemgedrag vertonen. Verzorgend personeel in oudereninstellingen heeft vaak te maken met onrustig of agressief gedrag bij mensen met dementie. Pillen geven is dan de makkelijkste weg, maar vanwege de bijwerkingen niet altijd de beste. Door de bank genomen wordt er te veel en te lang medicatie gegeven. Ouderen kunnen daar suf van worden of trager van gaan lopen.
omgangstechnieken
Het UMCG heeft al een advies klaarliggen hoe verpleeg- en verzorgingstehuizen dit antipsychoticagebruik kunnen verminderen. Daarin staat onder meer dat verzorgenden eerst goed moeten kijken naar de oorzaak van de onrust of agressie. Dat kan een depressie zijn, acute verwardheid, maar het kan volgens Zuidema ook komen doordat verzorgenden patiënten niet goed begrijpen. Een oudere kan agressief worden als hij niet meer kan zeggen wat hij bedoelt.
Verzorgenden moeten zich realiseren dat hun houding van grote invloed is op het gedrag van de bewoners. Met de goede omgangstechnieken kan veel probleemgedrag bij mensen met dementie voorkomen worden, verwacht Sytse Zuidema. Je zou ook kunnen denken aan muziektherapie of activiteitenbegeleiding. Dementerende ouderen zijn kwetsbaar, hebben vaak verscheidene ziektes en verdienen deskundige aandacht.
gebrek aan kennis
Dat vergt meer tijd en aandacht, en die is schaars in de zorg, beseft Zuidema. Deel van het probleem is volgens hem echter ook gebrek aan kennis. Vanwege kostenbesparing wordt veel goedkoop, lagergeschoold personeel ingezet. Je zou hen kunnen bijscholen. Omdat het praktische mensen zijn, denk ik dan eerder aan leren in de praktijk, dan dat zij colleges gaan volgen.