Luister naar

Obamas komst gaat niemand ongemerkt voorbij

Nieuws
DEN HAAG - Vergeet de kroning van de koning, de nieuwjaarsnacht of de risicowedstrijden in het betaald voetbal: alles valt in het niet bij de veiligheidsoperatie die eind maart over Nederland wordt uitgerold.
de Volkskrant
dinsdag 28 januari 2014 om 09:13
Obamas komst gaat niemand ongemerkt voorbij
Obamas komst gaat niemand ongemerkt voorbij

Aan niemand in de Randstad zal het ongemerkt voorbijgaan dat de presidenten Barack Obama (VS), Xi Jinping (China), vermoedelijk ook Vladimir Putin (Rusland) en 55 andere wereldleiders in het land zijn. Snelwegen worden deels afgezet, de Polderbaan op Schiphol gaat vanaf 10 maart een paar weken dicht en schepen moeten tot één kilometer uit te kust blijven. Aan alle rijksambtenaren wordt gevraagd thuis te werken.

In het hart van deze operatie staat de nucleaire top op 24 en 25 maart in Den Haag, waar 58 regeringsleiders afspraken gaan maken om te voorkomen dat nucleair materiaal in handen valt van terroristen. De organisatoren waarschuwen voor zeer ernstige en ingrijpende verkeershinder die honderdduizenden Nederlandse reizigers treft.

terroristen

Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), noemde het gisteren van het grootste belang dat de top doorgaat. We proberen een balans te vinden tussen noodzakelijke veiligheidsmaatregelen en de voortgang van het maatschappelijk leven.

Premier Rutte zei eerder al dat de overlast ondergeschikt is aan het belang van de top. De kans dat terroristen een aanslag plegen met nucleair materiaal is klein. Maar als het gebeurt, zijn de gevolgen enorm en maatschappijontwrichtend.

autoverkeer

Niettemin beschouwt ook de organisatie de overlast als een probleem. De gevolgen zijn ingrijpend en omvangrijk, de impact op het dagelijkse leven zal groot zijn, zegt directeur-generaal Hendrink Jan Dronkers van Rijkswaterstaat. Hij noemt de maatregelen bijvoorbeeld wegomleidingen op onder meer de A4, de A5, en de A44 ongekend voor ons land. Op de drukste momenten krijgen we te maken met dubbele spits. Het advies van Rijkswaterstaat is om op 24 en 25 maart niet naar de Randstad te komen. Wie toch in de Randstad moet zijn, kan het beste de trein nemen.

Vooral automobilisten tussen Amsterdam, Den Haag en Rotterdam moeten rekening houden met lange files en omleidingen. Dat geldt ook voor weggebruikers in Wassenaar, Leiden, Katwijk, Noordwijk, de Bollenstreek en Haarlemmermeer. Rijstroken waarover wereldleiders rijden, worden met tijdelijke betonblokken gescheiden van het gewone autoverkeer.

vuile bom

De nucleaire top is de grootste conferentie die ooit in Nederland is gehouden. Wereldleiders die zichzelf graag rekenen tot het beschaafde deel van de wereld zoals de VS, maar ook Rusland en China praten daar met gelijkgestemde landen. Opvallende afwezigen zijn Iran en Noord-Korea, landen waarvan de initiatiefnemers juist vrezen dat zij nucleair materiaal willen inzetten om een vuile bom te maken. Volgens Rutte wordt met hen bij andere gelegenheden gesproken.

Nederland zet de zwaarst denkbare beveiliging in voor het evenement. Per dag zijn 13.000 politiemensen op de been, vier keer zo veel als bij de troonswisseling vorig jaar. Defensie heeft F-16s, Apache-gevechtshelikopters en NAVO-radarvliegtuigen paraat om het luchtruim te beschermen. Op zee wordt gebruik gemaakt van het fregat Zr.Ms. De Zeven Provinciën. Drieduizend militairen en vierduizend marechaussees worden ingezet. De NCTV heeft 35 rampscenarios bedacht, waarvoor nu wordt geoefend.

wereldleiders

De kosten van de top bedragen 24 miljoen euro, exclusief beveiligingskosten. Volgens deskundigen kunnen de onbekende kosten oplopen tot iets minder dan het dubbele. Bezoekers van de top betalen hun eigen reis- en verblijfkosten. Behalve 58 wereldleiders komen vijfduizend delegatieleden en drieduizend journalisten naar Nederland.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.

Anniek Pheiher leidt een trainingssessie voor activistische beleggers bij The Field in Leiden.

Klimaatactivistische beleggers trainen voor de confrontatie met CEO's: 'Ik wil ja of nee horen'

In de aanloop naar het aandeelhoudersseizoen stoomt Milieudefensie honderden klimaatactivisten klaar om een duurzamer beleid af te dwingen bij bedrijven. Actrice Anniek Pheifer traint de activistische beleggers.