Nieuwe Grote Bosatlas biedt veel meer dan topografie
DEN HAAG - Vijf jaar na het verschijnen van de vorige is donderdag de 54e editie van de Grote Bosatlas uitgekomen. Nieuw zijn kaarten over klimaatverandering, duurzame energie en de natuurrampen van de afgelopen honderd jaar.
Naast kaarten met informatie over bodemgesteldheid, neerslag en grondstoffen bevat de atlas ook veel informatie over sociale omstandigheden in de wereld. Zo zijn er kaarten over de acceptatie van homoseksualiteit in de wereld, inkomensongelijkheid in Latijns-Amerika en de waardering van democratie door Europeanen. Ook voor wie een vakantiebestemming zoekt, maar niet zonder McDonald's kan, biedt de atlas nuttige informatie. Vietnam en Tunesië blijken dan geen optie. In Egypte, Turkije en Thailand hoeft het fastfood-restaurant echter niet gemist te worden.
'Een van de grootste misverstanden is dat de Grote Bosatlas alleen een naslagwerk is waar je plaatsen en landen in opzoekt', zegt Peter Vroege van Noordhoff Uitgevers. 'De atlas bestaat voor 85 procent uit kaarten over thema's als energie, milieuproblematiek en wereldhandel. Je kunt de Bosatlas beschouwen als achtergrondinformatie, waardoor je het wereldnieuws beter kunt begrijpen.' Al bladerend zou de lezer nog wel eens verrast kunnen worden, denkt Vroege. 'Je ziet dan bijvoorbeeld dat het aandeel duurzame energie in Nederland slechts vier procent is van het totaal. Nederland is daarmee zo'n beetje hekkensluiter.'
De Grote Bosatlas wordt in de eerste plaats gemaakt voor het onderwijs en komt tot stand in nauw overleg met docenten. Zij kunnen via de website van Noordhoff Uitgevers toegang krijgen tot een extra set interactieve kaarten voor gebruik in de klas. Voor het ontwikkelen van een app-versie voor gebruik op een mobiele telefoon zijn geen concrete plannen.
thematisch
De Bosatlas verscheen voor het eerst in 1877 en is genoemd naar de eerste samensteller ervan, Pieter Roelf Bos. Tot zijn dood in 1902 produceerde die in zijn eentje vijftien edities van de atlas. De naam Grote Bosatlas is al vanaf 1971 in gebruik. Tegenwoordig werkt een team van zes redacteuren een jaar aan de atlas en verschijnt er minder vaak een nieuwe editie, de laatste decennia iedere vijf tot acht jaar.
Steeds was de atlas bedoeld voor gebruik in het onderwijs. Naast de overzichtskaarten bevatte hij altijd thematische kaarten. Het aandeel daarvan is in de loop der tijd gegroeid van vijftig naar meer dan tachtig procent. Noordhoff geeft nog vele andere Bosatlassen uit, sommige eveneens op het onderwijs gericht, andere op een algemeen publiek of op bepaalde beroepssectoren.