Binnenmelk-actie bedacht door WSPA
DEN HAAG - Dierenbeschermingsorganisatie WSPA zit achter de reclamecampagne rond binnenmelk.
Via folders, advertenties en een site werd melk van koeien die altijd op stal staan gepromoot als zijnde 'buitengewoon lekker' zonder dat bekend was wie erachter zat.
Op de actiesite binnenmelk.nl maakte de World Society for the Protection of Animals zich vandaag bekend. Volgens WSPA staat ruim een kwart van de 1,5 miljoen melkkoeien in Nederland altijd op stal. WSPA roept consumenten op een e-mail te sturen naar de kaasmakers in Nederland. De 3 miljard liter melk die de 400.000 'binnenkoeien' produceren wordt louter gebruikt om kaas van te maken. De eis luidt: koeien moeten weer naar buiten, want dat hoort bij het natuurlijk gedrag van deze dieren.
Het is de vraag of WSPA het tij kan keren: steeds meer boeren zetten hun koeien op stal. 'Consumenten hebben macht en kunnen verandering teweeg brengen door kaas te kopen die afkomstig is van koeien die in de wei hebben gestaan', zegt Paul van Tongeren van WSPA. Eerder streden de stichting Weidegang en het project Koe en Wij ook om koeien weer in de wei te krijgen. Zuivelgigant FrieslandCampina en kaasmaker Cono betalen boeren die hun koeien laten weiden een toeslag op de melkprijs.
Ook de Land- en TuinbouwOrganisatie (LTO) wil de koeien buiten houden. 'De koe is een knuffeldier en veel mensen zijn ermee begaan', zegt Cees Romijn, voorzitter van de vakgroep Melkveehouderij van LTO: 'Een koe in de wei is een ambassadeur van het Nederlandse landschap.' Romijn is wars van de discussie of 'buiten' beter is dan 'binnen'. 'Koeien staan sowieso vaak meer dan zes maanden binnen.'
Het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) uit Culemborg verwacht echter dat in 2016 57 procent van de Nederlandse koeien op stal staat. Aantoonbare bedrijfseconomische voordelen heeft dat overigens niet, meent Erik van Well van CLM.