Luister naar

Leger des Heils heeft sterkste reputatie

Nieuws
AMSTERDAM - Het Leger de Heils heeft van de christelijke goede doelen veruit de sterkste reputatie. Wilde Ganzen en Kerk in Actie volgen op afstand.
redactie binnenland
maandag 16 april 2012 om 11:51

Dat blijkt uit onderzoek onder drieduizend Nederlanders door Hendrik Beerda Brand Consultancy. Zelfstandig merkadviseur Hendrik Beerda onderzocht de reputatie van honderd goede doelen in Nederland. KWF Kankerbestrijding heeft volgens hem het sterkste imago.

Op verzoek van deze krant, bekeek Beerda ook hoe de christelijke goede doelen het deden. Het Leger des Heils blijkt van de christelijke goede doelen, blijkt het Leger des Heils de sterkste reputatie te hebben. Vrijwel alle Nederlanders kennen het Leger des Heils, daarnaast hebben veel Nederlanders waardering en een gevoel van binding met de organisatie.

Op de ranglijst van honderd sterkste merken in de Nederlandse goededoelensector staat het Leger des Heils op de dertiende plaats. Het merk verzwakt wel iets. In 2010 stond het nog op plaats tien.

Wilde Ganzen en Kerk in Actie staan in de top-100 op de plaatsen 71 en 74. De overige onderzochte christelijke organisaties bevinden zich onderaan de ranglijst. Het gaat om Edukans, Dorcas Hulp Nederland, Woord en Daad, ZOA en Tear.

Red een kind

Opvallend is dat de christelijke hulporganisatie Red een Kind van de honderd onderzochte goede doelen de afgelopen twee jaar de snelste reputatiestijging heeft doorgemaakt (+77 procent). 'Niet alleen de bekendheid, maar ook de waardering en binding groeiden fors', constateert onderzoeker Hendrik Beerda. 'Positieve media-aandacht speelde een belangrijke rol bij deze imagostijging', volgens hem.

Red een Kind is een christelijke organisatie die zich richt op ondersteuning en ontwikkeling van kinderen en jongeren in Afrika en Azië. Woordvoerster Anki van Bruggen denkt dat de radiospotjes over kinderen in de knel die eind 2010 en 2011 op radio 1 zijn uitgezonden hebben bijgedragen aan de naamsbekendheid in Nederland. 'In christelijk Nederland zijn we al heel bekend.'

loterijen

KWF kwam twee jaar geleden, toen voor het laatst onderzoek naar het imago van goede doelen werd gedaan, ook al als eerste uit de bus. Dat KWF Kankerbestrijding weer op één staat, komt volgens Beerda omdat mensen bang zijn voor kanker. 'Het komt veel voor en iedereen kan het krijgen.' CliniClowns en het Rode Kruis staan op plaats twee en drie. Het Wereld Natuur Fonds is favoriet onder jongeren. 'Met kanker hebben jongeren wat minder te maken dan volwassenen, daarom staat het KWF daar niet op de eerste plaats', licht Beerda toe.

Keurmerken voor goede doelen zoals het CBF-keurmerk zijn onder een meerderheid van de Nederlanders vrijwel onbekend. Keurmerken voor consumentenproducten genieten meer bekendheid, Max Havelaar heeft daarvan het beste imago.

De loterijen blijken de bekendste geldgevers te zijn, maar ondanks hun gulle gaven is de waardering voor deze organisaties beperkt.


Reputatieranglijst christelijke doelen:

1. Leger des Heils

2. Wilde Ganzen

3. Kerk in Actie

4. Red een Kind

5. Dorcas Hulp Nederland

6. Edukans

7. Woord en Daad

8. ZOA

9. Tear

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.