Luister naar

Dingen om gunst van de student

Nieuws
Studenten en leerlingen krijgen steeds meer macht bij de beoordeling van docenten. Of dat leidt tot beter onderwijs, staat ter discussie. Hollands Next Top Teacher ligt op de loer.
Felix de Fijter
woensdag 11 januari 2012 om 08:26

Een opmerkelijk plan van Fontys Hogescholen veroorzaakte eerder dit jaar deining in de onderwijswateren. Binnen een paar jaar moet een docent van Fontys van zn leerlingen ten minste een 7.0 krijgen, meldde de hogeschool.

Op diverse fora werd met afgrijzen gereageerd op de studenttevredenheidgestapo. Want, wat gebeurt er als docenten dat cijfer niet halen? Krijgen ze een reprimande? Moeten ze vrezen voor hun baan?

Directeur P&O Anja Klomps van Fontys Hogescholen kan de huiver best begrijpen. Maar zon vaart zal het zeker niet lopen, zegt ze. Het evaluatiesysteem is slechts een onderdeel van de totale beoordeling van docenten. De vragen gaan puur in op de kwaliteit van het onderwijs: sluit de lesstof goed aan bij het tentamen? Weet een docent een inspirerend verhaal te vertellen? Heeft hij zn lesstof goed onder de knie? We vragen niet of een docent leuk is. Daar gaat het niet om.

De Tilburgse hogeschool krijgt voor het nieuwe plan de steun van staatssecretaris Halbe Zijlstra van Onderwijs. Hij ziet de aanpak van Fontys het liefst op alle hogescholen terug. Voorzitter Michel Rog van CNV Onderwijs blijft evenwel beducht voor het gewicht van de leuk-factor. Niet alleen bij Fontys, maar in de gehele linie van het onderwijs. We moeten waken voor een afrekencultuur, waarin studenten, ouders en management een oordeel vellen over het reilen en zeilen in de klas. Ook prestatiebeloningen werken zon klimaat in de hand. Docenten hebben professionele zeggenschap over het onderwijs dat ze geven en scholen zouden die juist moeten erkennen en ondersteunen.

Bovendien, vervolgt Rog, aardige leraren zijn niet altijd de beste. Vaak kom je er als student later pas achter dat die saaie, droge of strenge docent eigenlijk steengoed stond les te geven.

Dat is ook de opvatting van voorzitter Pascal ten Have van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Het is op zich een goed teken dat de mensen die het onderwijs besturen, de beleving van de studenten centraal stellen. Voorheen werd met name het hbo behandeld als een groot leerbedrijf, waar je jongeren interneerde. Nu zie je dat het oordeel van de studenten en de kwaliteitsbeleving een belangrijkere plaats krijgen.

Toch ziet Ten Have geen brood in de plannen van Fontys. Er is een groot verschil tussen goed onderwijs en leuk onderwijs. Het is in de eerste plaats belangrijk dat je veel opsteekt van je studie en daar horen ook saaie colleges statistiek en wiskunde bij. De docenten worden bij deze vaak carrière-essentiële vakken niet zo gauw als inspirerend ervaren, maar dat wil niet zeggen dat ze hun vak niet verstaan.

chagrijnige studenten

Het minimumcijfer 7.0 vindt Ten Have uit de lucht gegrepen. Als vijf studenten chagrijnig over je zijn, is je functioneren in het geding. De vakbondsvoorzitter kan zich dan ook goed voorstellen dat er docenten zijn die geen heil zien in de plannen. Je wilt les geven, dat is immers je taak. Maar het lijkt er steeds meer op dat je als docent anno 2012 terechtkomt in politieke spelletjes met het management en de studenten. Maar de passie van leraren ligt in het doceren van hun vak, niet bij tevredenheidsmanagement.

Klomps houdt ondanks de kritiek voet bij stuk. Het gaat ons er uiteindelijk om dat we goed onderwijs bieden. Kwaliteit, kwaliteit en nog eens kwaliteit; daar hameren we op.

Bestuurslid Kauthar Bouchallikht van scholierenorganisatie Laks vindt in die motivatie ook een legitiem argument voor de plannen van Fontys. Wij geloven in docenten en leerkrachten die blijven bijleren. Het kan helemaal geen kwaad als leerlingen en studenten daarin een rol krijgen.

Bouchallikht ziet dat de beoordeling van docenten met name op hbo- en universitaire instellingen onderwerp van discussie is. Op middelbare scholen speelt het nog niet zo. Maar ook op dat niveau zal er heel goed over moeten worden nagedacht. Maar wel op zon manier dat leerkrachten op de school niet onnodig onder druk komen te staan.

In dat licht is de aanpak van Fontys wat Bouchallikht betreft nog niet op voorhand een succes te noemen. Het succes zal met name afhangen van de manier van evalueren. Welke vragen over de docenten leg je de leerlingen voor? Dat moet wat mij betreft op zon manier dat je erkent dat docenten bereid zijn om te leren en niets liever willen dan goed onderwijs.

sollicitatie

Een aanvullende aanpak die volgens Bouchallikht niet zou misstaan, is het betrekken van leerlingen bij sollicitatieprocedures. Op sommige scholen is hiermee al geëxperimenteerd. De geluiden hierover zijn heel positief. Uiteraard moet je de leerlingen zorgvuldig selecteren op representativiteit.

CNVer Rog kan best begrijpen dat de kwaliteit van docenten op een adequate manier getoetst moet kunnen worden. Reflectie door en met collega-docenten kan heel nuttig zijn. We pleiten al een hele tijd voor onderlinge intervisie. Geef docenten tijd en ruimte om bezig te zijn met lesontwikkeling, laat ze eens een uur bij elkaar in de klas zitten en help nieuwkomers door begeleiding van oudere docenten.

Ook feedback van studenten is helemaal zo gek niet. Maar niet op zon manier dat je als docent het gevoel hebt dat je meerdere heren moet dienen. Het werkt averechts als docenten zich niet alleen over hun lessen, maar ook over een studentenbeoordeling moeten bekommeren. Datbeperkt de handelingsvrijheid en komt wat mij betreft de kwaliteit van het onderwijs niet ten goede. Voor je het weet zitten we met zn allen opscholen te kijken naar Hollands Next Top Teacher.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Verzetsmensen waren ook queer, van kleur en soms aan de drugs, toont vernieuwd Verzetsmuseum

De leidraad van het vernieuwde Verzetsmuseum is dat ‘het’ verzet was niet zo duidelijk afgebakend als vaak is aangenomen. Daarom wordt het oude hokjesdenken rond verzetsdaden volledig losgelaten, zegt het museum.

Afbeelding

Nationale Ombudsman: verduurzamen huis vaak niet haalbaar door laag inkomen

Het lukt mensen met een laag inkomen niet om hun huis te verduurzamen. De energiehulp van de overheid die ze hard nodig hebben, bereikt veelal rijke huishoudens die zichzelf al kunnen redden, zegt de Nationale Ombudsman.

Afbeelding

Verenigde Staten maken zich op voor WK in eigen land, hoge verwachtingen voor ‘De Gouden Generatie’

Vandaag neemt Nederland het op tegen de Verenigde Staten in de achtste finale van het WK Voetbal. Louis van Gaal sprak lovend over de tegenstander en diens visie. Wat kan het Nederlands elftal verwachten?

Afbeelding

Treinreizigers op een station. Het kabinet maakt 7,5 miljard euro vrij voor investeringen in infrastructuur, die vooral naar het spoor gaan. Het grootste gedeelte van dit geld komt terecht in de Randstad en Noord-Brabant.

Afbeelding

Pepernoten op z’n Italiaans, van Sarena

Verwarm de oven voor op 190°C. Maal de amandelen samen met de poedersuiker in de keukenmachine fijn. Voeg de eiwitten en het bittere-amandelextract toe en pulseer kort tot een glad mengsel.

Afbeelding

Conny Rijken strijdt tegen mensenhandel. ‘Soms moet iemand gedwongen organen afstaan’

Conny Rijken is de nieuwe nationaal rapporteur mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen. Ze mist de publieke verontwaardiging van Nederland over arbeidsuitbuiting in ‘Qatar’.