Luister naar

Camerapil zwemt in darm

Nieuws
Medische innovaties helpen zorgverleners jaar in jaar uit verder op zoek naar betere en efficiëntere behandelingen. Elektronicafabrikanten steken veel geld en energie in innovaties die niet alleen zoden aan de dijk zetten voor de eindgebruiker, maar ook kostenreductie meebrengen. Vier in het oog springende vindingen uit het afgelopen jaar op een rij.
Felix de Fijter
woensdag 9 november 2011 om 12:15

mHealth

Smartphones en tablets zijn niet alleen leuk om Youtube-filmpjes op te kijken. Over een paar jaar loopt iedere dokter met een iPad onder zn arm de patiënten langs. Eens was een mobiele telefoon strikt verboden in ziekenhuizen. Tegenwoordig bewijst mobiele technologie zijn waarde, voor zowel artsen als patiënten. Bloeddruk meten, glucosewaarde vaststellen of hartslag opnemen? Een smartphone met de benodigde accessoires doet het allemaal. Meer geavanceerde toepassingen monitoren slaapapneu of interpreteren testresultaten. Andere apps, zoals MedScape, verschaffen artsen, hulpverleners of specialisten toegang tot zeer uitgebreide databases met allerhande medische informatie. Het voordeel is dat de gegevens voortdurend up-to-date blijven. De verwachting is dan ook dat eind volgend jaar tachtig procent van de artsen medische applicaties gebruiken.

Camerapil

De camerapil is een Japans noviteitje. En niet zomaar één. Ontworpen in de vorm van een kikkervis kan de magnetisch gestuurde camera met afstandsbediening door het menselijk lichaam zwemmen. De opnamen worden live op een beeldbuis getoond. De pil heeft, anders dan op de foto, een klein staartje, en wordt liefkozend ook wel de zeemeermin genoemd. De camerapil heeft een doorsnee van 1 centimeter en is 4,5 centimeter lang. Heeft de patiënt de pil ingenomen, dan kan de reis door het spijsverteringskanaal beginnen.

Het is misschien even slikken, maar daarna is het endoscopische onderzoek relatief weinig belastend voor patiënten. Met een joystick in de hand kan de behandelend arts de zwemmende pil precies besturen, zodat het onderzoek naar maag en darmen nauwkeurig kan geschieden.

Dankzij de uitvinding, is het voor artsen gemakkelijker om verdachte organen preciezer onder de loep te nemen.

Meedenkende prothesen

Tot voor kort was elke prothese beneden de knie niet veel meer dan een betrekkelijk passief stuk kunststof dat simpelweg de plek opvulde van het ontbrekende ledemaat. De actieve bionische prothese brengt daarin verandering. Door middel van sensoren, microprocessoren en computerchips past de prothese zich aan aan snelheid en terrein en helpt het de gebruiker veel gemakkelijker van de ene stap naar de volgende.

Eeuwenlang werd na amputatie gebruikgemaakt van houten of metalen prothesen. Kunststof heeft de weg geopend naar steeds lichtere en meer comfortabele protheses. Met de actieve onderbeenprotheses is nu een voorlopig finale stap gezet. Een studie wijst uit dat lopen met een actief prothese-been net zo snel gaat als een wandeling met kerngezonde benen. En dat geldt ook trap op en trap af.

Hartmonitor op afstand

Een veelbelovende vinding voor hartpatiënten is de draadloze ECG-monitor. Een apparaatje dat je hartritme zonder eigen bemoeienis van de gebruiker 24 uur per dag in de gaten houdt en doorstuurt. Gaat er iets niet goed, dan wordt de behandelend arts gealarmeerd. Een belangrijke extra toepassing is de ingebouwde luidspreker. Hiermee kan een patiënt in geval van nood communiceren met een arts of hulpdienst. Sommige vragen over de hartmonitor kunnen pas na verloop van tijd beantwoord worden. Wat bijvoorbeeld als een gebruiker zich bevindt op een plaats waar geen draadloos signaal voorhanden is? Volgens de fabrikant kan het apparaatje 28 dagen lang, 24 uur per dag functioneren. Daarmee heeft de ECG-monitor een straatlengte voorsprong op smartphones of tablets waarvoor ook dergelijke toepassingen zijn ontworpen. De batterij van een iPhone of Android-apparaat is immers veelal na één dag opgebruikt.

Bronnen: clevelandclinic.org, healthymagination.com

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Verzetsmensen waren ook queer, van kleur en soms aan de drugs, toont vernieuwd Verzetsmuseum

De leidraad van het vernieuwde Verzetsmuseum is dat ‘het’ verzet was niet zo duidelijk afgebakend als vaak is aangenomen. Daarom wordt het oude hokjesdenken rond verzetsdaden volledig losgelaten, zegt het museum.

Afbeelding

Nationale Ombudsman: verduurzamen huis vaak niet haalbaar door laag inkomen

Het lukt mensen met een laag inkomen niet om hun huis te verduurzamen. De energiehulp van de overheid die ze hard nodig hebben, bereikt veelal rijke huishoudens die zichzelf al kunnen redden, zegt de Nationale Ombudsman.

Afbeelding

Verenigde Staten maken zich op voor WK in eigen land, hoge verwachtingen voor ‘De Gouden Generatie’

Vandaag neemt Nederland het op tegen de Verenigde Staten in de achtste finale van het WK Voetbal. Louis van Gaal sprak lovend over de tegenstander en diens visie. Wat kan het Nederlands elftal verwachten?

Afbeelding

Treinreizigers op een station. Het kabinet maakt 7,5 miljard euro vrij voor investeringen in infrastructuur, die vooral naar het spoor gaan. Het grootste gedeelte van dit geld komt terecht in de Randstad en Noord-Brabant.

Afbeelding

Pepernoten op z’n Italiaans, van Sarena

Verwarm de oven voor op 190°C. Maal de amandelen samen met de poedersuiker in de keukenmachine fijn. Voeg de eiwitten en het bittere-amandelextract toe en pulseer kort tot een glad mengsel.

Afbeelding

Conny Rijken strijdt tegen mensenhandel. ‘Soms moet iemand gedwongen organen afstaan’

Conny Rijken is de nieuwe nationaal rapporteur mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen. Ze mist de publieke verontwaardiging van Nederland over arbeidsuitbuiting in ‘Qatar’.