Jongere hecht aan rijbewijs
DEN HAAG - Jongeren zouden massaal zonder brommerrijbewijs de weg op gaan, waarschuwt brancheorganisatie Bovag. De praktijk schetst een genuanceerder beeld. Wij herkennen dit beeld niet.
Dertig tot vijftig procent van de jongeren zou bewust zonder rijbewijs op zijn brommer of scooter rijden. De jongeren zouden het halen van het rijbewijs, dat sinds maart vorig jaar is aangevuld met een praktijkexamen, te duur vinden. Dat kost namelijk bijna vierhonderd euro inclusief lessen.
Die alarmerende boodschap bracht brancheorganisatie Bovag deze week. De brancheorganisatie baseert zich op de aantallen cursisten die vorig jaar voor het eerst het nieuwe rijexamen aflegden. Dat waren er slechts 25.000 terwijl er zestigduizend waren verwacht. Dat geeft aan dat er iets mis is, zegt een woordvoerder van de Bovag.
Rijschoolhouders die veel minder lessen konden verkopen dan verwacht, gingen bovendien de straat op om jongeren zelf naar hun beweegredenen te vragen. Zij merkten dat een op de drie geen rijbewijs had en ook niet van plan was het te halen. De pakkans was volgens hen toch bijna nul.
Het zijn volgens de brancheorganisatie alarmerende signalen waar snel iets aan moet gebeuren. Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu heeft al een onderzoek aangekondigd. Verzekeraars, zoals Unigarant, gaan hun cijfers ook eens nader bekijken. Maar tot nu toe herkent de branche zich helemaal niet in een dergelijke toename.
Zo zijn er bij het Verbond van Verzekeraars nog geen alarmbellen af gegaan. Wij hebben hier nog geen signalen over gekregen. Maar als dit echt een substantieel probleem zou zijn, dan willen we hier wel aandacht voor vragen. Wie zonder rijbewijs rijdt, is namelijk niet gedekt bij ongevallen, zegt een woordvoerder.
Volgens de Bovag moet de politie strenger toe gaan zien op het rijden zonder rijbewijs. Alleen dan zullen jongeren sneller geneigd zijn wel dat rijbewijs te halen. Maar een woordvoerder van de Raad van Hoofdcommissarissen werpt die kritiek verre van zich. Wij herkennen dit beeld niet. In iedere regio worden diverse malen per week speciale brommercontroles gehouden. Dat heeft al onze speciale aandacht. Bij politiecontroles blijkt maar vijf procent van de jongeren zonder rijbewijs te rijden. Waar de nieuwe schattingen vandaan komen, is de politie een raadsel.
Volgens de Bovag zijn de cijfers gebaseerd op de ramingen van het Centraal Bureau Rijvaardigheidstrainingen (CBR). Met de invoering van het praktijkexamen was al rekening gehouden dat een substantieel deel van de jongeren voortaan zou afzien van een brommer. Zij zouden wel wachten tot ze auto mochten rijden. Uiteindelijk zouden er zestigduizend kandidaten per jaar overblijven.
In de voorgaande jaren legden nog ruim honderdduizend jongeren per jaar een brommerexamen af. Met een hoge uitschieter in 2009 naar 165.000 jongeren. Dat was namelijk het laatste jaar dat een theorie-examen voldoende was om het papiertje te halen. Pas vanaf maart 2010 is tevens een praktijkexamen vereist.
theorie
Uit de totale cijfers van het CBR komt dan ook een ander beeld naar voren. Het aantal jongeren dat namelijk theorie-examen deed, was ook in 2010 ongekend hoog. Meer dan tachtigduizend kandidaten legden dit examen af; de eerste vereiste voordat ze op mogen gaan voor een praktijkexamen.
Dat jongeren uit onwil het praktijkexamen zouden mijden, is volgens een woordvoerder van het CBR niet uit deze cijfers op te maken. Het kan ook goed met opstartproblemen te maken hebben. Gemiddeld doen kandidaten er namelijk twee keer over om hun theorie-examen te halen.
De Bovag kan het hoge aantal theorie-examens niet goed verklaren. Wij horen dat jongeren dat wel voldoende vinden en niet meer hun praktijkexamen willen doen. Maar voor dit jaar lijkt dat argument niet op te gaan. In de afgelopen zes maanden werden beide examens bijna even vaak afgelegd; 28.000 theorie-examens tegen twintigduizend praktijkexamens.