Republikeinen roepen op tot ontbernardisering
Nijkerk - Nederland kan een aantal initiatieven verwachten van het Nieuw Republikeins Genootschap. De eerste: een grootschalige ontbernardisering.
Het is bloedserieus: het Nieuw Republikeins Genootschap werkt hard aan de ontbernardisering van het straatbeeld van Nederland. Op de jaarvergadering zaterdag in Nijkerk kondigde NRG-bestuurslid Peter Posthumus een ontbernardiseringsactie aan in Amsterdam. Op 18 juni wordt het Prins Bernhardplein in de hoofdstad uitgeroepen tot het Sint-Bernhardhondplein, in aanwezigheid van een heuse Sint-Bernard.
In Leiden heeft vicevoorzitter van het NRG, Anjo Clement, het college van B en W gevraagd de namen die verwijzen naar prins Bernhard te verwijderen. Het college is nog niet in staat geweest een adequaat antwoord te geven. In Rotterdam kregen republikeinen te horen dat de tijd waarin er naar de prins werd vernoemd, een andere was dan nu en dat er geen namen worden gewijzigd.
Het NRG, dat 1300 leden telt, mocht zich zaterdag verheugen in een opkomst van veertig aanwezigen, overwegend grijs en man. De media krijgen steeds meer oog voor het NRG, meldde Clement tevreden. Behalve de ontbernardisering zijn de abdicatie van de koningin en de verjonging van het NRG speerpunten. Er staat een mevrouw op die in de microfoon zegt dat ze heeft vernomen dat een Belgische krant de abdicatie voorziet op 30 april 2011. Er had dus al een draaiboek van de abdicatiecommissie moeten klaarliggen. Jack Jan Wirken van de abdicatiecommissie vertelt dat er met een aantal scenarios rekening wordt gehouden. In ieder geval komt er een internationaal congres als de abdicatie plaatsheeft, zoals dat zaterdag in Londen plaatsheeft na het huwelijk van prins William en Kate Middleton.
Anna (haar achternaam wenst ze niet in de krant) is sinds 2002 lid. Ik wil niet dat een vrouw die niets heeft met de geschiedenis van mijn land, door haar huwelijk mijn koningin wordt en, gechargeerd, mij de wet gaat voorschrijven. Toen Willem-Alexander met Máxima trouwde, was voor haar de maat vol. Ze schreef zich in bij het NRG. We zijn geen oproerkraaiers. Het NRG is een heel fatsoenlijke beweging die pleit voor afschaffing van de monarchie.
De penningmeester kon met enige trots vermelden dat het NRG de status van ANBI (een algemeen nut beogende instelling) wist te verkrijgen. Dat houdt in dat leden de contributie en/of giften van de belasting kunnen aftrekken.