Luister naar

Kritiek op naamswijziging VBOK groeit

Nieuws
AMERSFOORT - Onder donateurs en prominenten die hun naam verbonden hebben aan de VBOK groeit de kritiek op de wijziging van de naam in Siriz. Enkele leden uit het comité van aanbeveling willen hun steun aan de hulporganisatie intrekken.
redactie binnenland
dinsdag 12 oktober 2010 om 07:50

Siriz is sinds vorige week de nieuwe naam van de Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind (VBOK). Alle activiteiten gericht op hulp bij ongewenste zwangerschap worden ondergebracht bij de nieuwe stichting Siriz, omdat de VBOK met haar oude naam maar niet los kwam van het beeld van christelijke antiabortusorganisatie. Dat is niet goed geland bij de achterban, concludeert voormalig VBOK-directeur Bas van der Ven uit veel gesprekken met trouwe donateurs. ,,Bij een groot deel van de achterban leeft het idee dat men wel erg rigoureus afstand neemt van de christelijke achterban'', zegt hij in het Nederlands Dagblad.

Erevoorzitter prof. dr. Jochem Douma heeft bij Siriz ook zijn teleurstelling uitgesproken over de naamswijziging. Siriz heeft als doelstelling over vijf jaar een kwart meer hulpvragen te realiseren, maar de erevoorzitter betwijfelt of de naamswijziging daaraan zal bijdragen. ,,Ik denk eerder dat het negatief zal uitwerken. Je kunt zeggen: we staan te veel bekend als christelijke organisatie, maar iedereen weet toch wat voor organisatie het is, hoe de naam ook is.''

Ook prominenten uit het comité van aanbeveling, een belangrijke schakel tussen de organisatie en de achterban, zijn kritisch en vrezen dat uit de naamswijziging ook een koerswijziging zal voortkomen. De christelijk-gereformeerde prof. dr. W.H. Velema kondigt aan zijn naam niet langer aan de VBOK te willen verbinden, en ook de vooraanstaand predikant J.J. van Eckeveld (Geref. Gemeenten) en dominee Orlando Bottenbley van de evangelische Bethelgemeente in Drachten overwegen uit het comité te stappen.

De directie van Siriz nodigt het comité op korte termijn uit voor een gesprek. De huidige Siriz-directeur Johan van Veelen erkent dat hij er ,,onvoldoende in is geslaagd de achterban te informeren''. Hij benadrukt dat de naam is veranderd, maar de doelstelling van Siriz dezelfde is als die van de VBOK: ,,Onze visie is dat ongeboren leven vanaf de conceptie het recht heeft zich te ontwikkelen en geboren te worden.''

Kars Veling, oud-voorzitter van de vereniging VBOK, denkt dat de huidige onrust voorkomen had kunnen worden. De discussie over het imago van de vereniging speelde ook in de periode 1996-2006 toen hij voorzitter was. ,,Door een ongelukkige communicatie is nu de indruk ontstaan dat de VBOK minder principieel kritisch is over abortus. Ik kan me dat niet voorstellen en denk dat de onrust kan afnemen als de VBOK duidelijk maakt waar ze nog steeds voor staat.''

nd

Het volledige artikel kunt u lezen in het Nederlands Dagblad van dinsdag 12 oktober 2010.

Een los digitaal nummer kunt u

hier kopen

en lezen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet neemt plan van toeslagenouders en prinses Laurentien voor snellere schadevergoeding over

Gedupeerden van de toeslagenaffaire kunnen binnenkort aanspraak maken op een nieuwe vorm van schadeafhandeling. Er komt een regeling met vaste normbedragen per type schade.

Afbeelding

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie aan slachtoffers van seksueel misbruik in Suriname

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie en psychische hulp voor seksueel en fysiek misbruik van kinderen die in de periode van 1972 tot 2006 in Suriname onder de hoede waren van de internationale hulporganisatie.

Afbeelding

Op toernooi zagen ze de klap die het einde zou betekenen van een jongen die gewoon zin had om te voetballen

Op een toernooi in Frankfurt was een jeugdteam van DRC uit Durgerdam getuige van geweld op het voetbalveld. 'Dan is het binnen een minuut klaar met het leven van een leeftijdsgenoot.’

Afbeelding

Help, mijn kind heeft overgewicht. Vijf tips van een kinderdiëtist. 'Een afslankdieet helpt niet'

Wat doe je als een kind om de haverklap om snoep vraagt of de hele dag binnen achter een schermpje zit? Vijf tips van een kinderdiëtist om overgewicht bij kinderen tegen te gaan.

Afbeelding

Wat als je ongeneeslijk ziek bent en het einde nadert? 'Ik merk dat sommige huisartsen euthanasie-moe zijn'

Wat is goede zorg voor een ongeneeslijk zieke? Hoe is het voor huisartsen om euthanasie uit te voeren? Zorg-ethicus Stef Groenewoud denkt erover na. 'Absurd dat we zo weinig registreren hoe het levenseinde verloopt.'

Afbeelding

Vrouwen en mannen worden ongelijk behandeld. Maar niet alle Nederlanders zien dit als probleem

Negen van de tien Nederlanders zien dat mannen en vrouwen ongelijk worden behandeld, maar slechts één derde van hen ziet die scheefgroei als serieus probleem.