Luister naar

Kritiek op naamswijziging VBOK groeit

Nieuws
AMERSFOORT - Onder donateurs en prominenten die hun naam verbonden hebben aan de VBOK groeit de kritiek op de wijziging van de naam in Siriz. Enkele leden uit het comité van aanbeveling willen hun steun aan de hulporganisatie intrekken.
redactie binnenland
dinsdag 12 oktober 2010 om 07:50

Siriz is sinds vorige week de nieuwe naam van de Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind (VBOK). Alle activiteiten gericht op hulp bij ongewenste zwangerschap worden ondergebracht bij de nieuwe stichting Siriz, omdat de VBOK met haar oude naam maar niet los kwam van het beeld van christelijke antiabortusorganisatie. Dat is niet goed geland bij de achterban, concludeert voormalig VBOK-directeur Bas van der Ven uit veel gesprekken met trouwe donateurs. ,,Bij een groot deel van de achterban leeft het idee dat men wel erg rigoureus afstand neemt van de christelijke achterban'', zegt hij in het Nederlands Dagblad.

Erevoorzitter prof. dr. Jochem Douma heeft bij Siriz ook zijn teleurstelling uitgesproken over de naamswijziging. Siriz heeft als doelstelling over vijf jaar een kwart meer hulpvragen te realiseren, maar de erevoorzitter betwijfelt of de naamswijziging daaraan zal bijdragen. ,,Ik denk eerder dat het negatief zal uitwerken. Je kunt zeggen: we staan te veel bekend als christelijke organisatie, maar iedereen weet toch wat voor organisatie het is, hoe de naam ook is.''

Ook prominenten uit het comité van aanbeveling, een belangrijke schakel tussen de organisatie en de achterban, zijn kritisch en vrezen dat uit de naamswijziging ook een koerswijziging zal voortkomen. De christelijk-gereformeerde prof. dr. W.H. Velema kondigt aan zijn naam niet langer aan de VBOK te willen verbinden, en ook de vooraanstaand predikant J.J. van Eckeveld (Geref. Gemeenten) en dominee Orlando Bottenbley van de evangelische Bethelgemeente in Drachten overwegen uit het comité te stappen.

De directie van Siriz nodigt het comité op korte termijn uit voor een gesprek. De huidige Siriz-directeur Johan van Veelen erkent dat hij er ,,onvoldoende in is geslaagd de achterban te informeren''. Hij benadrukt dat de naam is veranderd, maar de doelstelling van Siriz dezelfde is als die van de VBOK: ,,Onze visie is dat ongeboren leven vanaf de conceptie het recht heeft zich te ontwikkelen en geboren te worden.''

Kars Veling, oud-voorzitter van de vereniging VBOK, denkt dat de huidige onrust voorkomen had kunnen worden. De discussie over het imago van de vereniging speelde ook in de periode 1996-2006 toen hij voorzitter was. ,,Door een ongelukkige communicatie is nu de indruk ontstaan dat de VBOK minder principieel kritisch is over abortus. Ik kan me dat niet voorstellen en denk dat de onrust kan afnemen als de VBOK duidelijk maakt waar ze nog steeds voor staat.''

nd

Het volledige artikel kunt u lezen in het Nederlands Dagblad van dinsdag 12 oktober 2010.

Een los digitaal nummer kunt u

hier kopen

en lezen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Extra geld voor rekenen en lezen 'lost niet alles op'

De onderwijssector is blij dat onderwijsminister Dennis Wiersma geld uittrekt voor het verbeteren van de basisvaardigheden van leerlingen, zoals lezen, schrijven en rekenen. Maar daarmee zijn de problemen nog niet opgelost, benadrukt de branche.

Afbeelding

Lijn na lijn knabbelt Arriva aan de macht van de NS. Nu gaat het voor de hoofdprijs

Met een rechtszaak doet spoorvervoerder Arriva zijn kansrijkste poging om toegang te krijgen tot het hoofdrailnet, waar de NS alleenheerser is. Wie is deze uitdager, die buiten de Randstad al een sterke positie heeft?

Afbeelding

Inspectie wil beroepsverbod voor christelijke psycholoog Kees Roest: 'Er is ernstige schade toegebracht'

Patiënten knuffelen, op schoot laten zitten en bovenop ze liggen: volgens psycholoog Kees Roest hoort het bij zijn therapie. De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is er klaar mee en eist een beroepsverbod.

Afbeelding

Je kind tracken, waarom zou je dat doen? 'De tracker is een verlengstuk van papa of mama'

Het lijkt de ideale manier om je basisschoolkind de ruimte te geven om op pad te gaan: je geeft hem een gps-tracker, waarmee je hem als ouder in de gaten kunt houden. Maar is dat wel zo'n goed idee?

Afbeelding

Utrechtse speeltuinstrijd krijgt polderoplossing: het aantal toestellen wordt gehalveerd

In de Utrechtse binnenstad zorgt een piepkleine speeltuin al jaren voor gedoe tussen buren. ‘Ouders zitten luidkeels te bellen.’ De oplossing van de gemeente: halvering van het aantal speeltoestellen.

Afbeelding

Baas Gerrit Huijskens betaalde zijn arbeiders heel weinig, en dat kwam hem heel duur te staan

De aanleg van het Noordhollands Kanaal bij Akersloot ging precies twee eeuwen geleden gepaard met een orgie van geweld. Tieleman van den Dungen deinsde nergens voor terug.