75 jaar ND: Een krant met een uitgesproken wij-gevoel

Nederland
beeld nd

Een krant wordt door mensen en voor mensen geschreven. Een krant heeft daarom menselijke trekjes. Ze wordt ouder. Deze krant viert nu haar 75e verjaardag. Ze is ook bezig met haar uiterlijk en hoe ze bij andere mensen overkomt. Ze trekt soms een nieuw jasje aan, door een andere letter te gebruiken of de opmaak te herzien. En net als de meeste mensen is de krant in de loop der jaren dikker geworden en denkt ze anders en of genuanceerder over zaken waar ze vroeger vierkant voor of tegen was. 

Oudere mensen hebben de wereld zien veranderen. Ze kunnen hun kleinkinderen niet uitleggen hoe het was om zonder computer of mobiele telefoon te leven. Bij de krant zagen oudere redacteuren de typemachine en de zetterij verdwijnen, de krant is een digitaal nieuwsplatform geworden. Nog even, en de krantenbezorger is misschien wel een verdwenen beroep.

Net als de meeste mensen heeft de krant de neiging om terug te blikken. Aan het eind van het jaar verschijnt de oudejaarsbijlage met het jaaroverzicht. Bij een jubileum wordt er op het eigen verleden teruggeblikt. Waar kom ik vandaan, wie was ik, …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?

Nieuws