Bernhard verzon zijn eigen biografie
SOESTDIJK - Prins Bernhard heeft belangrijke feiten uit zijn persoonlijk verleden verdraaid en verzwegen. Dat stelt schrijfster en historica Annejet van der Zijl. Gisteren werd haar boek over Bernhard gepresenteerd op Paleis Soestdijk.
Annejet van der Zijl beschrijft in haar boek Bernhard. Een verborgen geschiedenis het leven van de prins vanaf zijn geboorte in 1911 tot zijn terugkeer naar Nederland in 1945, als hoofd van de Binnenlandse Strijdkrachten.
Volgens Van der Zijl is het beeld dat Bernhard van zijn verleden schiep, vertekend door mythes en onwaarheden die door Bernhard weloverwogen werden verspreid.
Daarbij werd hij geholpen door goedgelovige en geïmponeerde biografen. Bovendien wilde het merendeel van het Nederlandse volk graag geloven wat de prins over zichzelf vertelde. Het goeddeels mythische verhaal over zijn heldenrol in de oorlog voorzag in de behoefte van een verslagen en vernederd volk aan een nationale held.
Het beeld van de oorlogsheld die nauwe contacten onderhield met de geallieerde legerleiders Montgomery en Eisenhower, werd door Bernhard zelf geschapen en gecultiveerd.
Een foto waarop hij met Montgomery over een stafkaart gebogen stond, werd op grote schaal verspreid, hoewel Montgomery het bezoek van de prins maar tijdverspilling vond.
Capitulatie
Een van de hardnekkigste mythes is volgens Van der Zijl de ondertekening van de Duitse capitulatie in hotel De Wereld in Wageningen, in aanwezigheid van prins Bernhard. Die capitulatie was meer schijn dan werkelijkheid, omdat de echte capitulatie al een dag eerder was getekend in Achterveld. Daar was Bernhard door Montgomery op de achtergrond gehouden.
Bernhard verzweeg en verdraaide feiten uit zijn levensverhaal, omdat zij niet pasten bij zijn rol als echtgenoot van kroonprinses en later koningin Juliana.
Van Bernhard werd bijvoorbeeld verwacht dat hij als prins geboren en zeer bemiddeld was. En dus deed Bernhard, een vlotte prater en een goed acteur, alsof hij een geboren prins en zeer bemiddeld was.
Schrijfster Annejet van der Zijl deed archiefonderzoek, onder meer in het huisarchief van Bernhards Duitse familie, en interviewde 37 mensen die Bernhard hebben gekend en meegemaakt.
Het volledige artikel kunt u lezen in het Nederlands Dagblad van dinsdag 9 maart 2010. Een los digitaal nummer kunt u
hier kopen
en lezen.