Luister naar

Drukste spits van het jaar

Nieuws
AMERSFOORT - De ochtendspits was donderdag met 671 kilometer de drukste spits van het jaar. In de top tien van files staat deze ochtendspits op de vijfde plaats.
Gerben van IJken
donderdag 17 december 2009 om 07:33
Drukste spits van het jaar
Drukste spits van het jaar

Dat zegt de ANWB. De langste file was donderdagochtend 84 kilometer lang en stond op de A12 tussen Reeuwijk en Arnhem.

De ANWB verwacht dat ook de avondspits donderdag druk zal zijn als gevolg van het winterse weer. Vooral in het midden van het land en in de Randstad voorziet de automobilistenclub nieuwe problemen omdat het daar naar verwachting later op de dag weer gaat sneeuwen. Het KNMI waarschuwde al dat het verkeer op sommige plaatsen ook rekening moet houden met dichte mist.

De A28, is tussen Groningen en Assen, was in de ochtendspits nauwelijks begaanbaar. Sneeuw en wind zorgden voor sneeuwduinen op de weg. Sinds woensdagavond heeft de politie vijftig meldingen binnengekregen. Ernstige ongevallen deden zich niet voor.

Friesland

In Friesland zijn tientallen verkeersongelukken gebeurd. Zeker vijfentwintig vrachtwagens raakten van de weg. In tegenstelling tot wat de politie eerder meldde zijn er geen gewonden gevallen. Een zwangere vrouw ging uit voorzorg naar het ziekenhuis. In de hele provincie ligt een een dik pak sneeuw.

De bussen in Groningen, Drenthe en Friesland gaan donderdag niet meer rijden. Volgens vervoerder Qbuzz is het niet verantwoord om de weg op te gaan. Dat maakte Qbuzz donderdag bekend. Qbuzz denkt dat door de aanhoudende sneeuwval de situatie op de wegen in het noorden alleen maar slechter wordt. De chauffeurs van de busmaatschappij die op wacht stonden, zijn allemaal naar huis gestuurd. Donderdagavond om negen uur wordt bekeken of de bussen vrijdag weer gaan rijden.

In en rond Utrecht zijn donderdagochtend tien ongelukken op de weg gebeurd. Dat heeft een politiewoordvoerder gemeld. Op de Sophialaan in Utrecht slipte een auto, sloeg over de kop en belandde in het water. De bestuurder raakte bekneld en werd door duikers uit de auto gehaald. Hij is naar het ziekenhuis gebracht. Volgens de politie was er verder vooral sprake van blikschade. ,,Mensen hebben goed geanticipeerd op de sneeuw en de gladheid'', aldus de zegsman van de politie.

Strooien

Rijkswaterstaat heeft door de sneeuwval in de nacht van woensdag op donderdag en donderdagochtend enkele honderden vrachtwagens ingezet om zout op de wegen te strooien. Ook heeft de dienst tientallen sneeuwschuivers ingezet op wegen sneeuwvrij te maken. Volgens een woordvoerder zijn er nog weinig ongevallen gebeurd, omdat het verkeer zich aan de weersomstandigheden aanpast.

Het treinverkeer, dat in de ochtendspits ontregeld was door het winterweer, is in de loop van donderdagochtend weer deels volgens dienstregeling gaan rijden. Dat heeft een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail gemeld. Een aantal baanvakken werd op last van de brandweer afgesloten. Zo reden er onder meer tussen Amsterdam en Utrecht enige tijd geen treinen. Dat deel is echter rond tien uur weer vrijgegeven.

Brand

In Amersfoort heeft naast het spoor een korte brand gewoed. Dit heeft de brandweer donderdag gemeld. Naast het spoor lopen gasleidingen die bij vorst de wissels op het spoor warm houden. ,,In een van deze leidingen ontstond een lek'', vertelt de zegsman. ,,Na het dichtdraaien van de gaskraan werden de vlammen gedoofd.'' Volgens de brandweer ondervindt het treinverkeer geen hinder van het incident.Eerder op de ochtend meldde de brandweer dat er een goederentrein in brand stond, maar dat bleek achteraf niet het geval.

De grootste problemen deden zich tussen Rotterdam en Gouda voor. Hier reden amper treinen als gevolg van ondergesneeuwde en bevroren wissels. Deze problemen waren rond tien uur verholpen.

De problemen in het noorden van het land houden voorlopig nog aan. Door hevige sneeuwval rijden er van en naar Leeuwarden en Groningen aanzienlijk minder treinen. De vertraging kan oplopen tot meer dan een uur. ProRail durft niet te zeggen hoe lang deze problemen nog gaan duren. ,,We constateren wel dat het spoor het lang niet slecht heeft gedaan, ondanks het winterweer'', stelt een zegsvrouw. ,,Op bijna alle trajecten zijn ondanks de sneeuw en de vertragingen treinen blijven rijden.''

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.