Luister naar

Arie Boomsma vertrekt bij EO

Nieuws
HILVERSUM - Presentator Arie Boomsma vertrekt per 1 oktober bij de Evangelische Omroep. Dat heeft de EO vandaag bekendgemaakt. Directeur Arjan Lock heeft gemengde gevoelens over het besluit.
Gerben van IJken
vrijdag 4 september 2009 om 13:12
Arie Boomsma vertrekt bij EO
Arie Boomsma vertrekt bij EO

Het vertrek van Boomsma volgt op een schorsing van drie maanden eerder dit jaar en commotie rond het onlangs teruggetrokken programma Loopt een man over het water, dat Boomsma zou presenteren. Boomsma meldde eerder al ,,grote moeite te hebben met het feit dat dat programma niet doorging.

De EO betreurt volgens directeur Arjan Lock het vertrek van Boomsma: ,,Beiden hebben we het verlangen te laten zien dat een leven met God waardevol is. Maar we verschillen van mening over de manier waarop we dat willen en kunnen doen.'' De directeur heeft gemengde gevoelens over het besluit. ,,Ik vind het echt jammer, maar het is een verstandig besluit. Als je terugkijkt zie je dat Arie veel kiest voor een vorm waarin hij vaak het woord provocerend gebruikt. Tegelijk is Lock ook positief over Boomsma. ,,Ik vind dat Arie heel zichtbaar is geweest voor de missie van de EO. Hij heeft veel betekend voor de EO. Er is geen discussie tussen Arie en de EO over het verlangen om mensen te bereiken. Arie wilde daarin echter verder gaan dan de EO.

Eind juli maakte de EO bekend dat de omroep met de productie was begonnen van het experimentele programma Loopt een man over het water. Daarin zou een niet-christelijke cabaretier, Guido Weijers , door Arie Boomsma worden gevolgd terwijl Weijers een voorstelling over Jezus maakt. De cabaretier keeg van de EO een Bijbel en een iPod-versie van het boek Marcus als leidraad.

Na hevige protesten uit de achterban die vreesde dat Loopt een man over het water blasfemisch zou worden, schrapte de EO begin augustus het programma. Volgens de omroep ,,sloten de intentie van het programma en de uitvoering ervan niet meer op elkaar aan''.

Directeur Arjan Lock zegt hier nu over: ,,Inhoud is altijd leidend. Dat geldt ook voor onze programmas op Nederland 3. Lock geeft toe dat uitspraken van Boomsma in programmas als RTL Boulevard en Shownieuws over het nieuwe programma de beeldvorming geen goed hebben gedaan. ,,We waren met een heel breekbaar format bezig. Daarin zijn we onzorgvuldig te werk gegaan.

Boomsma presenteerde vanaf 2006 voor de omroep onder andere de programma's Een betere buurt , 40 dagen zonder seks en Dit is de dag op Radio 1.

In maart van dit jaar werd de populaire en mediagenieke presentator door de EO geschorst. Dit gebeurde nadat hij zonder toestemming van de omroep als model optrad in een fotoreportage in een homoeditie van het blad Linda .

Tijdens deze schorsing heeft Boomsma naar eigen zeggen veel ,,over de hei gewandeld'' met de EO-directie om te praten over zijn toekomst bij de omroep. Nadat zijn schorsing vervroegd werd opgeheven, was hij weer te zien in een tweede serie van 40 dagen zonder seks. Ook pakte hij zijn werkzaamheden voor Radio 1 weer op.

Boomsma maakte in het programma RTL Boulevard bekend teleurgesteld te zijn en dat hij zich zou gaan bezinnen op zijn toekomst bij de EO. In de afgelopen weken gingen in Hilversum veel geruchten rond dat Boomsma zou vertrekken bij de EO en in dienst zou komen van de KRO .

Bij de EO is nog niets bekend over een eventuele overstap van Boomsma naar de KRO. Wie Boomsma opvolgt als presentator bij het radioprogramma Dit is de dag is ook nog niet duidelijk.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Stikstofexpert Wim de Vries: ‘Samenwerking is essentieel, zonder de boeren gaat het gewoon niet lukken’

Stikstofexpert Wim de Vries hoopt dat de aanbevelingen van ‘onafhankelijk gespreksleider’ Johan Remkes niet terzijde worden geschoven. Hij wijst er wel op dat we op korte termijn geen wonderen moeten verwachten.

Afbeelding

Hak sluit fabriek tijdelijk door hoge energieprijzen. Worden groenten deze winter onbetaalbaar?

De groenten van Hak worden komende maanden dertig procent duurder. Biologisch akkerbouwer Klaas Meine de Olde hoopt dat Nederlanders deze winter leren dat gezonde, verse groenten nu eenmaal een prijs hebben.

Afbeelding

Energietoeslag aanvragen als student, hoe doe je dat? Acht vragen en antwoorden

Door de hoge energiekosten komen steeds meer studenten in financiële problemen. In dit artikel lees je wanneer je in aanmerking komt voor energietoeslag en hoe je het geld aanvraagt.

Afbeelding

Minister Schouten presenteert gratis schoolontbijt voor kinderen die moeten leren op een lege maag

Op vijfhonderd basisscholen krijgen kinderen per direct elke dag gratis ontbijt. Daarmee wil minister Carola Schouten (Armoedebeleid) voorkomen dat kinderen van gezinnen in geldnood met honger naar school gaan.

Afbeelding

Remkes adviseert ontsnappingsclausule voor boeren die stikstofdoel in 2030 niet halen

Het kabinet moet zich blijven inzetten om de stikstofdoelen in 2030 te halen. Maar het doet er goed aan om een ontsnappingsclausule in te bouwen voor boeren die het niet lukt om op tijd hun stikstofuitstoot te verminderen.

Afbeelding

Topvrouw KLM wil sneller einde aan reizigerslimiet Schiphol

Schiphol zou tot uiterlijk het einde van het jaar een limiet op het aantal vertrekkende reizigers mogen hanteren. Dat vindt KLM-topvrouw Marjan Rintel. Ze dringt er bij de luchthaven op aan om de termijn te verkorten.