Luister naar

EO gaat van crisis naar crisis

Nieuws
HILVERSUM - Als de EO in het jaarverslag over 2009 terugblikt op het voorbije jaar, moet de omroep hard zoeken naar lichtpuntjes.
Gerben van IJken Harco Ploegman
dinsdag 4 augustus 2009 om 18:34
EO gaat van crisis naar crisis
EO gaat van crisis naar crisis

Vijf affaires kort na elkaar sloegen behoorlijke deuken in het imago en de geloofwaardigheid van de omroep. De zesde, het vertrek van Arie Boomsma, ligt op de loer.

Het 'rampjaar' voor de EO begon met de omstreden uitspraken over de schepping van presentator Andries Knevel, daarna kwamen de vragen over zijn hoge salaris. Met de rel om de omstreden fotoshoot van Arie Boomsma in een homo-editie van het blad Linda en de onrust over de mogelijke deelname van presentator Manuel Venderbos aan de Gay Pride nog vers in het achterhoofd, haalde de EO maandag het cabaretprogramma Loopt een man over het water... uit het schema voor Nederland 3.

De EO was behoorlijk geschrokken van de afkeurende reacties van de achterban die via telefoon, brieven en e-mail bij de omroep binnenkwamen over dit laatste programmavoorstel. Ook zegde een flink aantal leden, schattingen lopen uiteen van 500 tot 2000, het lidmaatschap op.

De omroep moet zuinig zijn op deze leden, elke afhaker is er een teveel. De afgelopen vier jaar verloor de EO er 37.000. Ter vergelijking, alleen de VARA verloor er in die periode meer, bijna 60.000. Zo'n ledenverlies is alleen al gevoelig omdat elk lid meetelt voor de te krijgen zendtijd.

Maar ook binnen de EO zelf, waar de scheppingsdiscussie eerder ook al voor verdeeldheid zorgde, was het hommeles en deden werknemers hun beklag.

Guido Weijers

Nu heeft de directie van de EO besloten het omstreden programma Loopt een man over het water... de nek om te draaien. Dat is een opmerkelijk einde van een programma dat al weken, zo niet maanden in de maak was, en waarvan de opnames al waren begonnen.

Cabaretier Guido Weijers, die zich al had ingelezen in het Marcus-evangelie toonde zich teleurgesteld over het afblazen van dit project. Maar hij krijgt, zoals te verwachten was, zijn kans wel. Hij mag binnenkort in een programma van de NPS op de popzender 3FM zijn grappen over Jezus, die hij al had geschreven, gaan vertellen.

Belangrijker is de teleurstelling van de Evangelische Omroep, die zich echt sterk had gemaakt voor dit programma. EO-directeur Arjan Lock constateerde twee weken geleden in het programmablad Visie opgelucht dat de EO er in was geslaagd een paar plaatsjes en dus geld voor nieuwe programmaideeën te claimen. ,,We denken dat ons dit gaat lukken met de try-out van Loopt een man over het water...'', schreef Lock toen optimistisch bij.

De EO-directeur, die van vakantie moest terugkeren vanwege deze nieuwe crisis, stelde in een haastig geschreven persbericht: ,,Nadat we nogmaals kritisch naar het format hebben gekeken, zijn we tot het besluit gekomen te stoppen met de productie.'' Een opmerkelijk zinnetje omdat het dezelfde Arjan Lock was die enkele weken eerder, zijn fiat aan dit programma had gegeven.

nd

Het volledige artikel kunt u lezen in het Nederlands Dagblad van woensdag 5 augustus 2009. Vanaf woensdag 5 augustus 2009 kunt u deze krant kopen via de losse verkoop of de digitale editie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Drie zorgmedewerkers met long covid doen hun verhaal: 'Ik leef nu als een 80-jarige'

Zorgmedewerkers met long covid reageren kritisch op de plannen van het kabinet om hen te compenseren. En omdat lang niet iedereen hiervoor in aanmerking komt, klinkt ook de roep: en ik dan?

Afbeelding

Dit hertenkamp zal verdwijnen – tot ongenoegen van beheerder én buurtgenoten

Al meer dan vijftig jaar is het hertenkamp in Mijdrecht een belangrijke sociale ontmoetingsplek. Toch heeft het geen lange toekomst meer voor zich vanwege gevaar op letselschade bij mensen.

Afbeelding

Verwarming lager, meer schimmel in huis: 'Haal trekker door de badkamer en kook met deksel op de pan'

Dat Nederlanders de verwarming massaal lager hebben gezet, lijkt te leiden tot meer gevallen van schimmel in huis. Dat is niet zonder gevaar voor de gezondheid. Hoe kun je schimmel het beste voorkomen?

Afbeelding

Nederland met schrik vrij na geïsoleerde uitbraak gekkekoeienziekte

Het is dus géén uitbraak. Met een haast hoorbare zucht van opluchting constateerden onderzoekers woensdagmiddag dat het geval van gekkekoeienziekte dat eerder die dag werd aangetroffen, een geïsoleerde uitbraak was.

Afbeelding

De A12 als nieuwe demonstratiehotspot? 'We hebben te maken met klimaatextremisten'

Demonstreren door de A12 in Den Haag voor onbepaalde tijd te blokkeren, moet dat kunnen? De lokale VVD spreekt van ‘ontwrichting’ en ‘terroristische misdrijven’.

Afbeelding

Een kerkdienst en een stille tocht: De Watersnoodramp zit in het collectieve geheugen van Oude-Tonge

Met een herdenkingsdienst in het bijzijn van prinses Beatrix is in Oude-Tonge de Watersnoodramp van 1953 herdacht. ‘We kunnen er alleen maar van leren.’ En er blijven zorgen: ‘We moeten waakzaam zijn.’