Luister naar

Tourcolumn (slot): Even de Ventoux doen

Nieuws
Bijna tweeduizend meter rijst de Mont Ventoux, de berg van de wind, uit boven de zacht glooiende heuvels van de Provence. Het is een vreemde, zelfs lelijke berg. Een berg die daar eigenlijk niet hoort te liggen. Ventoux lijkt ongewenst. Een foutje, een kale bastaard-alp.
Gerben van IJken
zaterdag 25 juli 2009 om 06:10
Tourcolumn (slot): Even de Ventoux doen
Tourcolumn (slot): Even de Ventoux doen

De Fransen houden van deze machtige berg, wielrenners wereldwijd vrezen hem. Vandaag vindt hier de ontknoping van de Tour plaats. Maar de 'Ventoux' heeft ook een enorme aantrekkingskracht op mannen, het hele jaar door. Oude mannen, jonge mannen, oude mannen die zich jong gedragen. Jaarlijks stortten duizenden mannen van elke leeftijd zich met hun fietsen, als motten op een vlam, op de Ventoux. Ze worden aangetrokken door de verhalen en legendes rond de berg.

Hier kreeg wielrenner Tom Simpson toen hij in 1967 in de Tour sneuvelde een monumentje. Hier viel vijfvoudig Tour de France winnaar Miguel Indurain bijna in het ravijn. Hier moest zelfs wielerlegende Eddy Merckx, de onverslaanbare geachte Belg, aan de zuurstof. Jaarlijks overlijden er fietsers op de flanken van de Ventoux, overmand door de elementen of een slechte conditie. Het is de dood of de gladiolen, opgeven en omkeren is geen optie.

De eerste zes kilometer gaat het rustig omhoog, een mooie weg langs wijngaarden en boerderijtjes uit de folders van het Franse ministerie van Toerisme. De berg lijkt je in slaap te sussen, alsof het wil zeggen: ,,ik ben niet erger dan een loom zondags rondje over de Veluwse heuvels''. Maar dan, na het dorpje Saint Estève, dan begint het. De weg gaat met tien procent, tien kilometer lang de lucht in, er zijn geen haarspeldbochten, die je aan de buitenkant kunt 'nemen' om wat rust te pakken, er zijn geen vlakke stukken waar je even kunt ontspannen.

Er lijkt geen einde aan te komen, het is continu trappen. Als een slang slingert de smalle D974 zich over de flanken van de berg. Hoger en hoger, soms grotesk geblokkeerd door van vermoeidheid slingerende mannen op fietsen. Bij 'Chalet Reynard', een restaurant op zes kilometer onder de top zwakt de weg af, naar zeven procent. Drie minder dan door het bos, maar de Ventoux geeft zich niet gewonnen. Wat aan percentages verdwijnt, wordt gecompenseerd door de wind en de kou, of als je pech hebt: de hitte.

Er groeit niks boven de boomgrens. Een groep struikjes houdt dapper stand, maar na nog geen kilometer na de Chalet geven ook zij er de brui aan. Gevloerd door de harde wind. De top van de Ventoux bestaat uit miljoenen kale stenen en steentjes. Het is klimmen en naar adem happen in een maanlandschap.

Dus kan het zomaar zijn dat er begin mei ergens op een camping in de buurt van Bédoin een auto met een Nederlands kenteken een plaatsje zoekt voor de caravan. Vier fietsen zijn meegenomen. Twee kinderfietsjes, een damesfiets en een racefiets. De racefiets geeft het al aan: papa heeft een missie.

Op kantoor, zo stel ik me voor, heeft hij erover gehoord. Dat je die Ventoux toch 'gedaan' moet hebben. Dat die berg 'zwaar' is, Simpson er stierf en de Tour die er dit jaar 'overheen' gaat. Hij heeft erover gelezen, over die 'kale berg'. Geluisterd naar de verhalen van de poldercoureurs, die als groentjes aan de klim begonnen en als geharde veteranen met grauwe gezichten en trillende handen terugkwamen.

Dat wilde hij ook, een held zijn. Nu staat hij hier, de vrijetijdsfietser, de forse levensgenieter, onderaan de berg. Die, zo constateert hij, toch veel hoger is dan de plaatjes op Wikipedia doen vermoeden. Hij doet wat veel Nederlanders doen: professioneel de moed bij elkaar rapen. Een weekje rondfietsen in de omgeving als training. Om op de laatste dag, de berg zelf te beklimmen. Met het wachten groeit de twijfel, hij informeert bij andere campinggasten over de Ventoux. ,,Hoe was het? Hoelang hebben jullie erover gedaan? Een uur en veertig minuten, dat is snel. Twee uur zeg je? Ben je onderweg afgestapt? Is het echt zo erg?''

Buiten schittert de ochtendzon, het wordt heet. De man zet zijn helm op, geeft zijn vrouw een kus en knuffelt de kinderen. Le jour de vérité.

Gerben van IJken fietste met drie vrienden naar de top van de Ventoux.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Energietoeslag aanvragen als student, hoe doe je dat? Zeven vragen en antwoorden

Door de hoge energiekosten komen steeds meer studenten in financiële problemen. In dit artikel lees je wanneer je in aanmerking komt voor energietoeslag en hoe je het geld aanvraagt.

Afbeelding

Minister Schouten presenteert gratis schoolontbijt voor kinderen die moeten leren op een lege maag

Op vijfhonderd basisscholen krijgen kinderen per direct elke dag gratis ontbijt. Daarmee wil minister Carola Schouten (Armoedebeleid) voorkomen dat kinderen van gezinnen in geldnood met honger naar school gaan.

Afbeelding

Remkes adviseert ontsnappingsclausule voor boeren die stikstofdoel in 2030 niet halen

Het kabinet moet zich blijven inzetten om de stikstofdoelen in 2030 te halen. Maar het doet er goed aan om een ontsnappingsclausule in te bouwen voor boeren die het niet lukt om op tijd hun stikstofuitstoot te verminderen.

Afbeelding

Topvrouw KLM wil sneller einde aan reizigerslimiet Schiphol

Schiphol zou tot uiterlijk het einde van het jaar een limiet op het aantal vertrekkende reizigers mogen hanteren. Dat vindt KLM-topvrouw Marjan Rintel. Ze dringt er bij de luchthaven op aan om de termijn te verkorten.

Afbeelding

De ChristenUnie wil extra belasting op pakketjes, is dat een goed idee? ‘Dit slaat helemaal nergens op’

Een paar euro belasting op bezorgde pakketjes om het aantal ‘vervuilende ritjes’ en de ‘bezorggekte’ terug te dringen. Daarvoor pleit Kamerlid Pieter Grinwis (ChristenUnie). Een goed plan of een maatregel voor de bühne?

Afbeelding

Zware gevechten en gevoelig gezichtsverlies voor Russische elite-eenheden rondom Cherson

De opmars is de grootste Oekraïense doorbraak in het zuiden sinds de Russische invasie. Opvallend is dat Rusland openlijk toegeeft dat het Oekraïense tegenoffensief voorspoedig verloopt.