Luister naar

IJdelheid speelde EO-presentatoren parten'

Nieuws
HILVERSUM - ,,Ook ik ben ijdel. Dat is te lezen op het internetdagboek van voormalig EO-voorzitter ds. Arie van der Veer.
Gerben van IJken
maandag 9 maart 2009 om 10:47
IJdelheid speelde EO-presentatoren parten'
IJdelheid speelde EO-presentatoren parten'

De ernstig zieke dominee houdt het dagboek bij om over het ziekteproces te vertellen. Het zijn verhalen over zijn geloof, de troost die hij put uit de bijbel en over de ontmoetingen die hij heeft in het ziekenhuis. Ook Van der Veer ontkomt niet aan de perikelen rondom de  EO-presentatoren Andries Knevel en Arie Boomsma.  

Knevel trok in een uitzending van 't Zal je maar gebeuren een streep door het scheppingsverhaal uit Genesis 1 en Boomsma poseerde in een speciaal homonummer van het blad Linda. Knevel bood excuses aan. Boomsma, die na zijn actie door de EO voor drie maanden werd geschorst, ook.  

Veel mensen uit de EO-achterban schrijven boos, verward en verontrust naar de dominee, een van de herkenbare gezichten van de EO. Hoe kon dit zo fout gaan? Komt het doordat Van der Veer geen voorzitter meer van de omroep is? ,,Misschien wel, schrijft hij. ,,Maar begrijp dat niet verkeerd. Juist onze nieuwe, jonge kapiteins willen een rechte en duidelijke koers varen. Ik weet dat zij daar dagelijks voor bidden.

IJdelheid is volgens Van der Veer een van de belangrijkste oorzaken van dit probleem. Hij steekt dan ook de hand in eigen boezem: ,,Je wordt onder brieven en fanmail bedolven. Je wordt ijdel. En dat is gevaarlijk. Gevaarlijk vooral, omdat wij naar mijn overtuiging, als christenen staan in een geestelijke strijd. Ik geloof echt, dat nog steeds de duivel rondgaat als een brullende leeuw. En reken maar, dat hij ons probeert te pakken juist in onze zwakheden.

,,Waarom ik dit schrijf? vervolgt de dominee. ,,Omdat Andries ook ijdel is, en Arie Boomsma ook. Natuurlijk zijn er ook andere oorzaken, die de ellende van de laatste maanden hebben veroorzaakt. Andries en Arie zijn echt geen slachtoffers. Maar toch, zit die andere kant er ook aan… Je wordt gepakt! Door eigen schuld geraakt in die strijd.

Van der Veer besluit zijn dagboek met het commentaar van een vrouw die besloot opnieuw lid te worden van de Evangelische Omroep. Ze schreef: ,,Ik constateerde, dat ik wel kritiek had maar nog nooit voor Andries had gebeden.

Van der Veer besluit: ,,De Aries mogen van mij ook op dat lijstje!

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Iedereen ontdooit hier’: kinderen met psychische klachten worden behandeld in een knusse bus

Elke maandag verruilen kinderpsychiater Corine van Vliet en speltherapeut Clarie Dekker hun behandelkamers voor een gezellige bus. ‘Zonder de bus, had deze jongen geen behandeling gehad.’

Afbeelding

Hoe Zwarte Piet zijn kleur verloor: langzaam maar zeker verdween de schmink

Dit weekend viert Nederland weer Sinterklaas. Inmiddels gebeurt dit grotendeels zonder Zwarte Piet, want het hulpje van de Sint werd de afgelopen twaalf jaar langzaam maar zeker ontdaan van zijn zwarte schmink.

Afbeelding

Verzetsmensen waren ook queer, van kleur en soms aan de drugs, toont vernieuwd Verzetsmuseum

De leidraad van het vernieuwde Verzetsmuseum is dat ‘het’ verzet was niet zo duidelijk afgebakend als vaak is aangenomen. Daarom wordt het oude hokjesdenken rond verzetsdaden volledig losgelaten, zegt het museum.

Afbeelding

Nationale Ombudsman: verduurzamen huis vaak niet haalbaar door laag inkomen

Het lukt mensen met een laag inkomen niet om hun huis te verduurzamen. De energiehulp van de overheid die ze hard nodig hebben, bereikt veelal rijke huishoudens die zichzelf al kunnen redden, zegt de Nationale Ombudsman.

Afbeelding

Verenigde Staten maken zich op voor WK in eigen land, hoge verwachtingen voor ‘De Gouden Generatie’

Vandaag neemt Nederland het op tegen de Verenigde Staten in de achtste finale van het WK Voetbal. Louis van Gaal sprak lovend over de tegenstander en diens visie. Wat kan het Nederlands elftal verwachten?

Afbeelding

Treinreizigers op een station. Het kabinet maakt 7,5 miljard euro vrij voor investeringen in infrastructuur, die vooral naar het spoor gaan. Het grootste gedeelte van dit geld komt terecht in de Randstad en Noord-Brabant.