Martin Simek gaat De Verandering presenteren
Het afgelopen seizoen werd het programma, waarin bekende en onbekende christenen vertellen over hun geloofsleven, gepresenteerd door Andries Knevel. De van oorsprong Tsjechische Simek is bekend geworden door zijn interviewprogrammas op televisie en radio voor de RVU. Hierin viel hij op door een geheel eigen stijl, die sterk op zijn intuïtie leunde. Vorig jaar augustus vertelde Simek in een interview met het Nederlands Dagblad nog dat hij gelooft dat God bestaat, maar dat hij denkt dat God ons niet nodig heeft. ,,God is zo ondefinieerbaar, dat elke poging uitloopt op godsdienstwaanzin. Kijk maar naar de verkrampte gezichten van christenen. Over het geloof dat Jezus gekruisigd werd om de schuld van mensen op zich te nemen zegt hij: ,,Je verabsoluteert een parabel. Jezus dacht dat hij Gods zoon was, net als wij allemaal Gods zonen kunnen zijn.
Sinds 1 januari is zijn interviewprogrammaSimek s Nachtsniet meer te horen op Radio 1, omdat het programma volgens de RVU niet live is en ,,de afgelopen twee jaar niet positief is beoordeeld. De presentator voerde openlijk campagne tegen zijn verbanning van de radio, maar dat mocht niet baten. Nu kan Simek dus aan de bak bij de Evangelische Omroep. Volgens woordvoerder Jop Douma zijn er twee redenen voor het presentatorschap van Simek bij de EO. ,,Uit onderzoek blijkt dat sommige kijkers bij de afgelopen serie vanHerberg de Verandering soms dachten dat het in scene gezet was en het gesprek te vaak als een onderonsje ervoeren. We denken dat de waarachtigheid van een getuigenis groter is als de vragen door een ongelovige gesteld worden. De christen staat centraal. Als een christen een christen interviewt, is de neiging tot onhelderheid groter. Daarnaast wijst Douma op het succes van de serie Van Rossem in Amerika. ,,Op die serie kregen we veel goede reacties. Het trok mensen die normaal niet naar de EO kijken en had voor ons nieuwe invalshoeken. Deze twee conclusies leiden tot het initiatief bij de EO om Simek voor de nieuwe serie van het programma te vragen.
Douma omschrijft Simek als een ,,goede openhartige interviewer. ,,Hij is écht geïnteresseerd in zijn gast. Ook is hij altijd op zoek naar de diepere laag. Douma denkt dat de nieuwe serie ook leerzaam kan zijn voor christenen. ,,Je leert hoe je een gesprek met een niet-gelovige collega of buurman kan voeren. Of het een trend is dat niet-christenen EO-programmas gaan presenteren, laat de woordvoerder in het midden. ,,De EO wil de samenleving bereiken met het Evangelie. Daarvoor zullen we de drempel verlagen waar dat kan.
Feike ter Velde presenteerde van 1984 tot en met 2000 het programma God verandert mensen, dat later werd omgedoopt in De Verandering. Ter Velde vraagt zich af of een niet-christelijke presentator het doel van het programma wel tot zijn recht kan laten komen. ,,Mijn insteek was altijd om de heerlijkheid van God in het leven van mensen te laten zien. De oud-presentator is daarom huiverig voor het laten presenteren van het programma door iemand als Martin Simek. ,,Het gaat niet om een mooi programma of een mooi interview. Toch geeft hij de nieuwe aanpak ,,het voordeel van de twijfel. Of het oorspronkelijke doel van het programma gehaald wordt, hangt volgens de oud-presentator van twee dingen af. ,,De selectie van de kandidaten door de redactie en de vragen die gesteld worden. De keuze van gasten is belangrijk. Als het hart veranderd is, zal de mond daarover spreken.