Luister naar

Martin Simek gaat De Verandering presenteren

Nieuws
HILVERSUM - De niet-christelijke programmamaker Martin Simek gaat bij de Evangelische Omroep een serie van het programma De Verandering presenteren. Dat bevestigde de EO vrijdag.
Harco Ploegman
vrijdag 30 januari 2009 om 16:44

Het afgelopen seizoen werd het programma, waarin bekende en onbekende christenen vertellen over hun geloofsleven, gepresenteerd door Andries Knevel. De van oorsprong Tsjechische Simek is bekend geworden door zijn interviewprogrammas op televisie en radio voor de RVU. Hierin viel hij op door een geheel eigen stijl, die sterk op zijn intuïtie leunde. Vorig jaar augustus vertelde Simek in een interview met het Nederlands Dagblad nog dat hij gelooft dat God bestaat, maar dat hij denkt dat God ons niet nodig heeft. ,,God is zo ondefinieerbaar, dat elke poging uitloopt op godsdienstwaanzin. Kijk maar naar de verkrampte gezichten van christenen. Over het geloof dat Jezus gekruisigd werd om de schuld van mensen op zich te nemen zegt hij: ,,Je verabsoluteert een parabel. Jezus dacht dat hij Gods zoon was, net als wij allemaal Gods zonen kunnen zijn.

Sinds 1 januari is zijn interviewprogrammaSimek s Nachtsniet meer te horen op Radio 1, omdat het programma volgens de RVU niet live is en ,,de afgelopen twee jaar niet positief is beoordeeld. De presentator voerde openlijk campagne tegen zijn verbanning van de radio, maar dat mocht niet baten. Nu kan Simek dus aan de bak bij de Evangelische Omroep. Volgens woordvoerder Jop Douma zijn er twee redenen voor het presentatorschap van Simek bij de EO. ,,Uit onderzoek blijkt dat sommige kijkers bij de afgelopen serie vanHerberg de Verandering soms dachten dat het in scene gezet was en het gesprek te vaak als een onderonsje ervoeren. We denken dat de waarachtigheid van een getuigenis groter is als de vragen door een ongelovige gesteld worden. De christen staat centraal. Als een christen een christen interviewt, is de neiging tot onhelderheid groter. Daarnaast wijst Douma op het succes van de serie Van Rossem in Amerika. ,,Op die serie kregen we veel goede reacties. Het trok mensen die normaal niet naar de EO kijken en had voor ons nieuwe invalshoeken. Deze twee conclusies leiden tot het initiatief bij de EO om Simek voor de nieuwe serie van het programma te vragen.

Douma omschrijft Simek als een ,,goede openhartige interviewer. ,,Hij is écht geïnteresseerd in zijn gast. Ook is hij altijd op zoek naar de diepere laag. Douma denkt dat de nieuwe serie ook leerzaam kan zijn voor christenen. ,,Je leert hoe je een gesprek met een niet-gelovige collega of buurman kan voeren. Of het een trend is dat niet-christenen EO-programmas gaan presenteren, laat de woordvoerder in het midden. ,,De EO wil de samenleving bereiken met het Evangelie. Daarvoor zullen we de drempel verlagen waar dat kan.

Feike ter Velde presenteerde van 1984 tot en met 2000 het programma God verandert mensen, dat later werd omgedoopt in De Verandering. Ter Velde vraagt zich af of een niet-christelijke presentator het doel van het programma wel tot zijn recht kan laten komen. ,,Mijn insteek was altijd om de heerlijkheid van God in het leven van mensen te laten zien. De oud-presentator is daarom huiverig voor het laten presenteren van het programma door iemand als Martin Simek. ,,Het gaat niet om een mooi programma of een mooi interview. Toch geeft hij de nieuwe aanpak ,,het voordeel van de twijfel. Of het oorspronkelijke doel van het programma gehaald wordt, hangt volgens de oud-presentator van twee dingen af. ,,De selectie van de kandidaten door de redactie en de vragen die gesteld worden. De keuze van gasten is belangrijk. Als het hart veranderd is, zal de mond daarover spreken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oekraïners sneller aan het werk dan erkende vluchtelingen 'Het is bureaucratische discriminatie'

46 procent van de gevluchte Oekraïners in Nederland is inmiddels in loondienst, zo maakte het CBS woensdag bekend. Hoe kan het dat erkende vluchtelingen dan vaak jarenlang in de bijstand zitten? Voormalig Triodos-bankman Raphaël Nouwen zocht het uit.

Afbeelding

Drie zorgmedewerkers met long covid doen hun verhaal: 'Ik leef nu als een 80-jarige'

Zorgmedewerkers met long covid reageren kritisch op de plannen van het kabinet om hen te compenseren. En omdat lang niet iedereen hiervoor in aanmerking komt, klinkt ook de roep: en ik dan?

Afbeelding

Dit hertenkamp zal verdwijnen – tot ongenoegen van beheerder én buurtgenoten

Al meer dan vijftig jaar is het hertenkamp in Mijdrecht een belangrijke sociale ontmoetingsplek. Toch heeft het geen lange toekomst meer voor zich vanwege gevaar op letselschade bij mensen.

Afbeelding

Verwarming lager, meer schimmel in huis: 'Haal trekker door de badkamer en kook met deksel op de pan'

Dat Nederlanders de verwarming massaal lager hebben gezet, lijkt te leiden tot meer gevallen van schimmel in huis. Dat is niet zonder gevaar voor de gezondheid. Hoe kun je schimmel het beste voorkomen?

Afbeelding

Nederland met schrik vrij na geïsoleerde uitbraak gekkekoeienziekte

Het is dus géén uitbraak. Met een haast hoorbare zucht van opluchting constateerden onderzoekers woensdagmiddag dat het geval van gekkekoeienziekte dat eerder die dag werd aangetroffen, een geïsoleerde uitbraak was.

Afbeelding

De A12 als nieuwe demonstratiehotspot? 'We hebben te maken met klimaatextremisten'

Demonstreren door de A12 in Den Haag voor onbepaalde tijd te blokkeren, moet dat kunnen? De lokale VVD spreekt van ‘ontwrichting’ en ‘terroristische misdrijven’.