ANWB waarschuwt voor slecht zicht

Nieuws
DEN HAAG - Wie woensdagavond de weg op gaat, moet bedacht zijn op slecht zicht. De ANWB verwacht dat de mist en vuurwerkdampen problemen veroorzaken.
anp
woensdag 31 december 2008 om 11:07
ANWB waarschuwt voor slecht zicht
ANWB waarschuwt voor slecht zicht

,,Het KNMI waarschuwt voor zicht minder dan 10 meter rond de jaarwisseling. Op sommige plekken zien bestuurders dus geen hand voor ogen. Het is een zeer uitzonderlijke verkeerssituatie'', aldus de ANWB-zegsman.

Verder is er volgens het weerinstituut kans op ijzel in het noorden van het land. Ook kan er in vooral stedelijke gebieden smog ontstaan, zo voegt het RIVM (Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu) er aan toe. De kruitdampen door het afsteken van grote hoeveelheden vuurwerk blijven onder de laag hangende bewolking hangen, waardoor er boven de grond een dikke smogdeken van fijnstof en mist kan komen. Vooral in en rond de steden kunnen de fijnstofconcentraties, samen met andere vormen van luchtverontreiniging, leiden tot een toename van luchtwegklachten.

Mensen met longaandoeningen of hart- en vaatziekten lopen het meeste risico op astma-aanvallen, benauwdheid en hoesten, aldus het RIVM. In Nederland is sprake van ernstige smog als de daggemiddelde concentratie fijn stof hoger is dan 200 microgram per kubieke meter. Bij 50 microgram of hoger is er matige smog.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Discussies in het studentenhuis van Julia: ‘Moeten we bezuinigen op alcohol?’

De verwarming moet nu echt aan in huize Akapella. Maar het is een spannende gok. Want niemand weet hoe hoog het energieverbruik is, en dus straks de rekening. Hoe gaat het nu in het studentenhuis van Julia?

Afbeelding

Het gaat snel weer mis met daders seksuele uitbuiting. Rapporteur verontrust over gebrek aan juiste hulp

Van de daders van binnenlandse seksuele uitbuiting gaat ruim een derde binnen twee jaar opnieuw de fout in. Het ontbreekt hen aan goede hulp, concludeert nationaal rapporteur Conny Rijken.

Afbeelding

Centra blij met advies spreiding kinderhartchirurgie

De universitair medische centra die volgens het kabinet zouden moeten stoppen met operaties aan de harten van kinderen zijn positief over de analyse die de Nederlandse Zorgautoriteit van die plannen maakte.

Afbeelding

Beek bouwt een duurzaam en gasloos woonwagenkamp: ‘Eindelijk een eigen douche, wat een luxe’

Het ‘uitsterfbeleid’ is taboe verklaard, maar toch doen veel gemeenten weinig aan de huisvesting van woonwagenbewoners. Het Limburgse Beek onderscheidt zich met de bouw van een nieuw kamp.

Afbeelding

Koning wil koloniale familiegeschiedenis onderzoeken. ‘Willem III was tégen slavernij’, zegt biograaf

Koning Willem-Alexander wil weten welke rol zijn familie heeft gespeeld in de koloniale geschiedenis van Nederland. Er komt daarom een onafhankelijk onderzoek.

Afbeelding

Nederland wil 10 procent meer bos in 2030 maar er wordt nog meer gekapt dan aangeplant

In Nederland verdwijnt meer bos dan er wordt aangeplant, terwijl meer bos nodig is om de gevolgen van de klimaatverandering te beperken. ‘Er moet haast worden gemaakt om het doel 10 procent meer bos in 2030 te halen.’