Luister naar

Nawijn voorstander van doodstraf

Nieuws
DEN HAAG - Minister en beoogd LPF-lijsttrekker Hilbrand Nawijn pleit voor herinvoering van de doodstraf in Nederland. Hij oogstte gisteren met zijn voorstel zowel bijval als afkeuring.
van onze redactie politiek
dinsdag 19 november 2002 om 10:59

Premier Balkenende wees de suggestie van Nawijn resoluut af. ,,Dat moeten we niet willen'', aldus de CDA-leider. Het is voor het eerst in de naoorlogse politieke geschiedenis dat een zittend bewindspersoon zich openlijk voorstander toont van de doodstraf.

De premier zei te vermoeden dat Nawijn de discussie over zwaardere straffen voor 'zware jongens' heeft willen oppoken. ,,Voor zwaarder straffen is misschien wel aanleiding, maar dat is heel wat anders dan iemand het leven willen benemen.''

Uit recent onderzoek blijkt dat veel LPF-kiezers ook voorstander zijn van herinvoering van de doodstraf. De meeste Nederlanders wijzen die echter af.

LPF-fractievoorzitter Herben kan zich de ontboezeming van Nawijn wel voorstellen. ,,Ook ik heb geen principiële bezwaren. Er is echter altijd een kans dat een onschuldig iemand wordt veroordeeld. Daarom kan de doodstraf niet.'' Van de andere politieke partijen kan alleen de SGP sympathie opbrengen voor de uitlatingen van Nawijn. Die partij is - in bijzondere gevallen - al langer verklaard voorstander van de doodstraf.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Juist grootgebruikers profiteren het meest. Vier vragen over de royalere regeling

Het kabinet kwam dinsdag met een royalere regeling om Nederlanders te compenseren voor de torenhoge energieprijzen. Wie moet de regeling uitvoeren en wie profiteert het meest? Vier vragen.

Afbeelding

Najaarsgolf corona ‘is in lijn der verwachting’

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers is vooralsnog niet bezorgd over de oplopende coronacijfers. ‘Dit is in de lijn van de verwachting. We hebben steeds gezegd: hou er rekening mee dat het in het najaar weer omhooggaat’, aldus de minister.

Afbeelding

Aanvoer bij voedselbank blijft zorgpunt terwijl aantal klanten blijft groeien

De bevoorrading van voedselbanken op korte en lange termijn blijft zorgelijk. Een plan om in de komende jaren een nieuwe stroom voedingsmiddelen aan te boren blijkt niet haalbaar.

Afbeelding

D66: minister Adema moet steun manifest tegen transwet intrekken

D66-Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken vindt dat de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zijn steun voor een manifest tegen de nieuwe transgenderwet die het kabinet heeft ingediend, moet intrekken.

Afbeelding

Noodopvang asielzoekers op terrein van Walibi

In Dronten worden de komende maanden duizend tot 1500 vluchtelingen opgevangen. Walibi Holland stelt het evenemententerrein aan de Spijkweg daarvoor beschikbaar, laat de gemeente weten.

Afbeelding

Tachtig procent ongedocumenteerden lijdt aan psychische problemen en krijgt te weinig hulp

Het overgrote deel van de ongedocumenteerden heeft te kampen met ernstige psychische klachten. Bij acht van de tien ongedocumenteerden is er sprake van een psychische stoornis, zoals depressie of een angststoornis.