Luister naar

'Correcte' aanduiding voor gehandicapten lastig

Nieuws
UTRECHT - De Federatie van Ouderverenigingen (FvO) zal voortaan spreken over zowel 'mensen met een verstandelijke handicap' als over 'mensen met verstandelijke beperkingen'. Dat heeft de organisatie laten weten. De FvO, koepel van ouderverenigingen van mensen met een handicap, denkt hiermee meer duidelijkheid te verschaffen.
Jan Willem Veenhof
zaterdag 13 december 2003 om 01:17

Zwakzinnigen, imbecielen, idioten, geestelijk gehandicapten, mongolen, verstandelijk gehandicapten, mensen met een verstandelijke handicap, mensen met een verstandelijke beperking, mensen met een beperking, anders-begaafden, andersbegaafde medemensen en mensen met mogelijkheden. Als je ziet wat er de afgelopen jaren aan aanduidingen is verzonnen voor de groep waarover we het hebben, zou het je bijna gaan duizelen. Dat er enig kapwerk verricht kon worden in dit woud van termen en typeringen, daarover was iedereen het eigenlijk wel eens. Maar moeilijk was het om een concrete keuze te maken.

De Federatie van Ouderverenigingen (koepel van onder meer Philadelphia, Dit Koningskind en Helpende Handen) heeft nu een knoop doorgehakt. De FvO heeft in de jaren negentig een centrale rol gespeeld in de overgang van 'zwakzinnig' en 'geestelijk gehandicapt' naar de benaming 'mensen met een verstandelijke handicap'. Nu hebben de ouderverenigingen ervoor gekozen om naast 'mensen met een verstandelijke handicap' ook over 'mensen met verstandelijke beperkingen' te spreken.

Door deze nieuwe benamingen te gebruiken, willen de ouderverenigingen aansluiting zoeken bij internationale ontwikkelingen. In 2002 werd een nieuwe internationale definitie van verstandelijke handicap gepubliceerd. In deze definitie staat het functioneren van de persoon centraal en niet het intelligentietekort.

Gevoelswaarde

De achtergrond voor de keuze ligt in het feit dat de laatste jaren de term 'mensen met verstandelijke beperkingen' steeds meer opkwam, naast de term 'mensen met een verstandelijke handicap', zegt voorlichter Aartjan ter Haar van de FvO. ,,Toen kwam de vraag op: wat willen jullie nou? Na onderzoek door deskundigen zijn we op de combinatie van twee termen uitgekomen.''

Maar was het, om aan alle verwarring een einde te maken, niet beter geweest één duidelijke term te kiezen in plaats van wéér twee verschillende? ,,Voor veel mensen met verstandelijke beperkingen, hun ouders en verwanten is er een verschil in gevoelswaarde tussen 'handicap' en 'beperkingen' '', zegt Ter Haar. ,,We hebben aan dat verschil in gevoelswaarde tegemoet willen komen. Om recht te doen aan de verschillen in opvatting in de achterban van de ouderverenigingen, heeft het bestuur van de FvO besloten om ruimte te laten voor twee verschillende benamingen.''

Maar de omslag is wel ,,minder helder'' dan tien jaar geleden, erkent Ter Haar. ,,Er bestaat inhoudelijk geen verschil tussen de twee nu voorgestelde benamingen. Dat was tien jaar geleden bij de omslag van 'zwakzinnigen' naar 'mensen met een verstandelijke handicap' wel anders. Toen voelde iedereen aan: zwakzinnigen, dat kan écht niet meer.''

Belangrijk is verder dat het hier om namen gaat, meent Ter Haar. ,,Een naam is iets anders dan een definitie. ,,Zonder probleem kunnen verschillende namen (synoniemen) naast elkaar gebruikt worden zolang maar helder is wat met die namen bedoeld wordt.''

De term 'mensen met mogelijkheden' is overigens voorgoed geschrapt. Ter Haar: ,,De positieve bedoeling van die term was wel duidelijk, namelijk dat je wilt aangeven dat iemand met een verstandelijke handicap best mogelijkheden heeft. Maar het probleem is dat je er niet de groep mee kunt aanduiden die je wilt aanduiden. Iedreéén heeft immers mogelijkheden, zowel mensen met als mensen zonder een handicap.''

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.

Anniek Pheiher leidt een trainingssessie voor activistische beleggers bij The Field in Leiden.

Klimaatactivistische beleggers trainen voor de confrontatie met CEO's: 'Ik wil ja of nee horen'

In de aanloop naar het aandeelhoudersseizoen stoomt Milieudefensie honderden klimaatactivisten klaar om een duurzamer beleid af te dwingen bij bedrijven. Actrice Anniek Pheifer traint de activistische beleggers.