Luister naar

De nieuwe specialist heeft 'combibaan'

Nieuws
LEIDSCHENDAM - Steeds meer medisch specialisten verlaten de Nederlandse ziekenhuizen om in een particuliere kliniek voor zichzelf te beginnen. Vooral oogartsen en orthopedisch specialisten beginnen een eigen praktijk. Blijven ziekenhuizen nu met de moeilijke operaties zitten?
van onze redactie samenleving
woensdag 16 februari 2005 om 07:16

Hoeveel particuliere klinieken zijn er?

In 2000 waren er 45, eind vorig jaar waren dat er al 88. Particuliere klinieken worden ook wel privé-klinieken genoemd of zelfstandige behandelcentra (ZBC's).

Waarom groeien ze zo hard?

Minister Hoogervorst heeft onlangs de regels versoepeld, omdat hij voor meer marktwerking in de gezondheidszorg is. Volgens een woordvoerster van de Nederlandse Raad voor Particuliere Klinieken (NRPK) hebben die ,,eenvoudiger regels'' een overstap voor artsen sinds vorig jaar gemakkelijker gemaakt. Specialisten in ziekenhuizen lopen volgens de NRPK-woordvoerster vaak aan tegen de beperkte beschikbaarheid van de operatiekamer en de regeltjes van het ziekenhuis. Een kliniek is op dit gebied volgens haar ,,veel plezieriger'', omdat de operatiekamer klaarstaat en de bureaucratie veel kleiner is.

Lopen de specialisten nu massaal over?

Dat valt wel mee. De Raad constateert dat het afgelopen half jaar vooral specialisten overliepen, van wie de patiënten na een operatie ,,geen lange bedopname'' nodig hebben. Een patiënt mag namelijk maximaal slechts 24 uur in een particuliere kliniek verblijven.

Bovendien werken ze er vaak maar parttime. Zowel de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) als de Orde van Medisch Specialisten denken niet dat er een grote vlucht van specialisten naar de privé-klinieken zal zijn. Ten eerste vinden ze het saai om alleen maar aan de lopende band bijvoorbeeld staaroperaties te doen. Ten tweede willen ze niet meteen hun carrière in het ziekenhuis opgeven. Sommige specialisten gaan dus voor een deel van de week in een privé-kliniek aan de slag, maar het komt bijna niet voor dat ze volledig overstappen.

Er is geen sprake van een ,,massale overstap'', zegt de Orde van Medisch Specialisten. ,,Het is een logische ontwikkeling die volgt op de verruiming van de mogelijkheden.'' Hoeveel specialisten de overstap hebben gemaakt, kan de woordvoerder niet zeggen.

Maar de kwaliteit van die klinieken was toch niet goed genoeg? Is dat wel opgelost?

Ja, in september vorig jaar kwam de Inspectie voor de Gezondheidszorg met een rapport over de privé-klinieken. Er was geen landelijke kwaliteitsnormering voor de klinieken, onduidelijk was ook of artsen en verpleegkundigen wel over de juiste diploma's beschikten en het beleid om infecties te voorkomen deugde niet; onder meer de sterilisatie van de medische instrumenten liet te wensen over. Maar twee maanden later, in november vorig jaar, kwam minister Hoogervorst al met zijn reactie: het valt wel mee met die belabberde kwaliteit van particuliere klinieken, ziekenhuizen presteren niet beter of slechter en bij beide soorten instellingen kan nog wel wat verbeteren. Levensbedreigende situaties in de privé-klinieken? Nee, overdreven stelde de minister. Extra hard aanpakken? Niet nodig.

Pikken de particuliere klinieken nu de simpele behandelingen eruit en blijven de ziekenhuizen met de moeilijke operaties zitten?

De particuliere klinieken waren eerst voornamelijk het terrein van de niet-verzekerde 'luxe' zorg als plastische chirurgie. Voor zulke medische ingrepen bestaat geen medische reden en daarom worden ze niet vergoed. De klinieken zijn hier ook vrij om te vragen wat ze willen, al kunnen ze het natuurlijk niet te gek maken want dan ontstaat er wel weer een nieuwe kliniek die het goedkoper doet. Ze houden elkaar, kortom, wel een beetje in de gaten.

Maar nu de wettelijke mogelijkheden iets verruimd zijn, kan dat veranderen. Ze kunnen nu ook zelf afspraken gaan maken met zorgverzekeraars voor het verrichten van behandelingen die wél vergoed worden. Dan zijn ze wel gebonden aan de overheidsrichtlijn qua vergoedingen, die vastgesteld worden door het College Tarieven gezondheidszorg. Maar omdat ze die simpele ingrepen aan de lopende band doen, kan dat toch winstgevend zijn. Dat levert in de komende jaren waarschijnlijk een grotere stroom patiënten op. Het zal wel steeds blijven gaan om relatief simpele ingrepen als staar-, knie en heupoperaties.

Overigens hoeft deze ontwikkeling voor ziekenhuizen niet per se negatief uit te pakken, stellen de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en Orde van Medisch Specialisten allebei. Maar dan moet wel de financiering goed aansluiten op de nieuwe situatie. Als de ziekenhuizen door de verplaatsing van goedkope standaardoperaties naar privé-klinieken blijven zitten met de ingewikkelde en dure ingrepen, moeten ze daar ook voor betaald krijgen, meent de orde. De NVZ sluit zich daarbij aan en benadrukt vooral dat de spreiding van acute zorg gegarandeerd moet blijven.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.

Anniek Pheiher leidt een trainingssessie voor activistische beleggers bij The Field in Leiden.

Klimaatactivistische beleggers trainen voor de confrontatie met CEO's: 'Ik wil ja of nee horen'

In de aanloop naar het aandeelhoudersseizoen stoomt Milieudefensie honderden klimaatactivisten klaar om een duurzamer beleid af te dwingen bij bedrijven. Actrice Anniek Pheifer traint de activistische beleggers.