Drie nieuwe gebouwen voor 'De Hoop'
DORDRECHT - 'De Hoop' gaat drie nieuwe gebouwen neerzetten. De evangelische instelling voor verslavingszorg en hulpverlening maakt daar tussen de tien en twaalf miljoen euro voor vrij. 'De Hoop' maakte haar plannen gisteren bekend.
De nieuwbouw komt op het omvangrijke terrein aan de Provincialeweg. 'De Hoop' bestaat dit jaar dertig jaar, en viert eind deze week haar jubileum met gospelconcerten van de Amerikaanse zanger Don Moen.
Bij de ingang van het complex komt een 'vriendengebouw', voor trainingen en seminars, met een zaal voor zeshonderd bezoekers. ,,Kerkbreed is daar veel behoefte aan'', aldus directielid Cor van Dam in een toelichting. Verder komt er in het vriendengebouw een opnamestudio voor het maken van informatieve radioprogramma's (bijvoorbeeld interview met een verslaafde), die gratis worden geleverd aan lokale omroepen. Het gebouw kost twee miljoen. Een financiële actie onder de 'Vrienden van De Hoop' is nog volop bezig.
Daarnaast komt er een gebouw voor de opvang van verslaafden met een psychiatrisch probleem. Deze zogeheten dubbeldiagnosekliniek kost 6,5 miljoen. Ten slotte komt er een onderkomen, inclusief sportzaal, waar psychomotorische therapie wordt beoefend (3,5 miljoen). Alle gebouwen zullen volgend jaar zijn opgeleverd, verwacht Van Dam.
'De Hoop' startte in 1975 met de hulp aan (drugs)verslaafden. Dordrecht was indertijd de derde drugsstad van Nederland. De instelling begon met tien behandelplaatsen en twee medewerkers, en groeide naar driehonderd plaatsen en 220 medewerkers. Van Dam verwacht dat de hulpvraag blijft toenemen, omdat de organisatie contacten onderhoudt met plaatsen waar ,,gigantische verslavingsproblemen spelen'', zoals Katwijk, Groningen en Enschede. Verder komen er steeds meer adviesvragen vanuit het buitenland (Rusland, Roemenie, Indonesie) op 'De Hoop' af, aldus Van Dam.
Bij de christelijke instelling staan momenteel driehonderd verslaafden op een wachtlijst. Daarvan zouden er 160 direct opgenomen kunnen worden, maar er is geen plaats. ,,Bij het departement ligt een verzoek tot uitbreiding van het aantal behandelplaatsen met dertig.''
De verslavingen waarmee 'De Hoop' wordt geconfronteerd betreffen niet alleen drugs en cocaine, maar ook gok-, alcohol-, medicijn- en seksverslaving. Veel verslaafden kampen met complexe levensvragen. Desgewenst geven de medewerkers een christelijk antwoord daarop. ,,Iedere medewerker is op het geloof aanspreekbaar', vult Jac. Hogeweg, voorzitter van de Raad van Toezicht, aan. Communicatiemedewerker Frans Koopmans: ,,We hebben altijd gezegd: afkicken moet, geloven mag.''
De instelling beschouwt ieder mens als uniek. Daarom krijgt iedere client een individueel toegespitst behandelprogramma. De therapie geldt als zeer zwaar. ,,We zijn hier geen hotel of speeltuin'', benadrukt Koopmans. Van 'hopeloze gevallen' wil de instelling niet weten, dus kent men de diagnose 'onbehandelbaar' praktisch niet. Van Dam: ,,Door alle jaren heen is de zorg van God er altijd geweest. Er gebeuren hier machtige dingen; wonderen.'' Als voorbeeld noemt hij zieke levers van jarenlange alcoholverslaafden, die weer goed blijken te functioneren. Tegelijk, zo moet hij toegeven, hebben anderen te leren leven met een lichaam dat blijvend de littekens van een verslaving meedraagt.
Na een rondleiding door de - volledig rookvrije - ruimten en over het terrein, brengt Koopmans persvertegenwoordigers naar een kolossale witte tent die wordt opgebouwd. Daar vindt vanavond en morgenavond het concert van 'aanbiddingsleider' Don Moen plaats voor een bijna tweeduizendkoppig publiek.
Het is geen donateursconcert, ,,maar een jubileumconcert'', benadrukt de persvoorlichter. ,,Om God te loven die ons al die jaren gezegend heeft. Ere wie ere toekomt''.