Bijna alle '26.000' dossiers afgehandeld
DEN HAAG - Vrijwel alle asielzoekers die voor april 2001 Nederland binnenkwamen, hebben uitsluitsel gekregen over hun aanvraag voor een verblijfsvergunning.
De dossiers van de laatste 1226 asielzoekers zijn bijna allemaal weggewerkt. In alle gevallen heeft de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) minimaal één besluit genomen over de aanvraag, maar bij 239 asielzoekers zijn nog vervolgstappen nodig om tot een definitief oordeel te komen. Dat heeft minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken) vrijdag aan de Tweede Kamer geschreven. De asielzoekers behoren tot de zogeheten groep van oorspronkelijk 26.000 asielzoekers die nog onder de oude Vreemdelingenwet vallen. De Kamer had afgelopen juni geëist dat Verdonk voor 1 oktober de resterende dossiers zou hebben afgehandeld. De VVD-bewindsvrouw meent dat ze daaraan heeft voldaan, omdat iedereen volgens haar duidelijkheid heeft gekregen over de verblijfsrechtelijke procedure.
Bij 107 asielzoekers doet de IND nog onderzoek naar mogelijk gepleegde oorlogsmisdaden. In 21 gevallen kan de dienst geen beslissing nemen (besluitmoratorium) wegens de situatie in het land van herkomst. Bij de overige 111 asielzoekers zijn er nog medische gegevens nodig of wacht de IND op een individueel ambtsbericht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit is volgens Verdonk nodig voor de zorgvuldigheid en dient om te bekijken of iemand alsnog een verblijfsvergunning kan krijgen.
De groep van '26.000' is in de loop van de tijd met 5600 mensen uitgebreid tot in totaal 31.600. Deze aanwas komt onder meer door geboortes, nareizende familieleden en mensen die in de gemeentelijke noodopvang zaten. D66-fractievoorzitter Lousewies van der Laan vroeg zich donderdag bij de algemene beschouwingen opnieuw af of Verdonk de klus voor 1 oktober zou hebben geklaard. Toen de fractie in juni nog in de coalitie zat, had Van der Laan gesteld dat de minister moet opstappen als ze de deadline niet zou halen. Niet alleen in de Tweede Kamer, maar ook daarbuiten is in de afgelopen jaren veel aandacht gevraagd voor het lot van de 26.000. Ook klonk herhaaldelijk een roep om een ruimhartig pardon voor asielzoekers die langer dan vijf jaar in ons land wachten op hun asielaanvraag.
In navolging van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) pleitte het Amsterdams college van burgemeester en wethouders daar ook recent voor in een brief aan Verdonk. De VVD-bewindsvrouw heeft de VNG en Amsterdam echter laten weten niets te voelen voor een ruimere pardonregeling. Een eenmalige beperkte pardonregeling gold destijds voor 2097 mensen. Verdonk heeft daarnaast haar speciale bevoegdheid gebruikt om nog eens ongeveer achthonderd asielzoekers een verblijfsvergunning te geven wegens hun schrijnende situatie.