Luister naar

Prehistorische kano in blik naar Lelystad

Nieuws
Een boomstamkano van eikenhout werd gisteren met grond en al ingeblikt, en naar Lelystad gereden. Daar wordt de unieke vondst klaargemaakt voor een tentoonstelling, bijvoorbeeld op Wieringen.
van onze redactie binnenland
donderdag 20 december 2007 om 08:39

WIERINGERMEER - De prehistorische boomstamkano werd al in september bij graafwerkzaamheden in natuurontwikkelingsgebied Dijkgatsweide in de Noord-Hollandse gemeente Wieringer-meer aangetroffen. Het vijfduizend jaar oude vaartuig is door de inwerking van schimmels zo zacht geworden, dat de kano gisteren met de omringende grond in een stalen kist moest worden opgetakeld, om een breuk te voorkomen.

De kano is voor onderzoek overgebracht naar de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) in Lelystad. Locatiemanager Benno van Tilburg is blij met de vondst. ,,Het bijzondere is dat je iets opgraaft dat tot op de dag van vandaag gebruikt wordt. Het is een van de oervormen van transport.'' Wat de kano, behalve zijn leeftijd, zo bijzonder maakt, is dat hij afkomstig is uit de Trechterbekercultuur. Van Tilburg: ,,Tot dusver namen archeologen aan dat mensen van die cultuur kano's maakten van een spantenwerk dat met dekkleden bekleed werd.''

De kano werd opgegraven in opdracht van onder meer Staatsbosbeheer, de provincie Noord-Holland en de Dienst Landelijk Gebied. De eikenhouten kano uit omstreeks 3300 voor Christus is de eennaoudste, en bovendien een van de meest complexe kano's die tot nu toe in Nederland is gevonden.

Rond 3300 voor Christus, de tijd waarin in Drenthe aan de hunebedden werd gebouwd, was de huidige kuststrook van Wieringermeer een duinen- en kwelderlandschap, waarin boeren ook jaagden op vogels en waterdieren.

Visweer

Uit dezelfde tijd stamt ook een visweer, een fuikensysteem in een prehistorische kreek, die enkele jaren geleden bij Emmeloord gevonden is. ,,Nederland was in die tijd vooral leeg. De weinige mensen die er woonden, leefden van jacht en visvangst, en misschien een beetje landbouw'', aldus Van Tilburg.

De ingeblikte boomstamkano weegt ongeveer 16 ton en is per vrachtwagen overgebracht naar de RACM. Hier wordt de kano op een sproeivloer nat gehouden, om vervolgens te worden geprepareerd, gedocumenteerd, geconserveerd en gerestaureerd. Van Tilburg hoopt dat zijn instituut die opdracht krijgen zal. In 2008 wordt nader overlegd over de conservering en de restauratie van de kano. Ook wordt dan verder gesproken over de plek waar het vaartuig te zien zal zijn.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Juist grootgebruikers profiteren het meest. Vier vragen over de royalere regeling

Het kabinet kwam dinsdag met een royalere regeling om Nederlanders te compenseren voor de torenhoge energieprijzen. Wie moet de regeling uitvoeren en wie profiteert het meest? Vier vragen.

Afbeelding

Najaarsgolf corona ‘is in lijn der verwachting’

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers is vooralsnog niet bezorgd over de oplopende coronacijfers. ‘Dit is in de lijn van de verwachting. We hebben steeds gezegd: hou er rekening mee dat het in het najaar weer omhooggaat’, aldus de minister.

Afbeelding

Aanvoer bij voedselbank blijft zorgpunt terwijl aantal klanten blijft groeien

De bevoorrading van voedselbanken op korte en lange termijn blijft zorgelijk. Een plan om in de komende jaren een nieuwe stroom voedingsmiddelen aan te boren blijkt niet haalbaar.

Afbeelding

D66: minister Adema moet steun manifest tegen transwet intrekken

D66-Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken vindt dat de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zijn steun voor een manifest tegen de nieuwe transgenderwet die het kabinet heeft ingediend, moet intrekken.

Afbeelding

Noodopvang asielzoekers op terrein van Walibi

In Dronten worden de komende maanden duizend tot 1500 vluchtelingen opgevangen. Walibi Holland stelt het evenemententerrein aan de Spijkweg daarvoor beschikbaar, laat de gemeente weten.

Afbeelding

Tachtig procent ongedocumenteerden lijdt aan psychische problemen en krijgt te weinig hulp

Het overgrote deel van de ongedocumenteerden heeft te kampen met ernstige psychische klachten. Bij acht van de tien ongedocumenteerden is er sprake van een psychische stoornis, zoals depressie of een angststoornis.