Luister naar

Rechter: kinderen Koelewijn niet onder toezicht

Nieuws
UTRECHT - Drie minderjarige kinderen van de Spakenburger H.J. Koelewijn worden niet onder toezicht van de kinderbescherming geplaatst. Volgens de Utrechtse kinderrechter is niet gebleken dat de kinderen, die om principiële redenen geen middelbare school bezoeken, ernstig in hun ontwikkeling worden bedreigd.
van onze redactie binnenland
woensdag 26 december 2007 om 22:33

Dat staat in de uitspraak van de Utrechtse kinderrechter, die maandag naar buiten is gebracht. De rechter ziet, overigens nadat hij de zaak al een aantal malen had aangehouden, geen reden de kinderen onder toezicht te stellen. Volgens hem worden er voldoende plannen ontwikkeld en daadwerkelijk uitgevoerd om de scholing van de kinderen via thuisonderwijs in goede banen te leiden. Volgens de rechter staat niet vast dat de kinderen hierdoor worden bedreigd. ,,Ook is gebleken dat deze ontwikkelingen voor wat betreft het thuisonderwijs nauwlettend worden gecontroleerd en dat sancties opgelegd kunnen worden. Als er voorts al sprake is van een vorm van sociaal isolement van de kinderen, is niet komen vast te staan dat deze zodanig is dat hierdoor de kinderen in hun ontwikkeling worden bedreigd.''

Bedreiging

De Raad voor de Kinderbescherming had aangevoerd dat het thuisonderwijs dat de kinderen krijgen, nadat ze een zeer behoudende reformatorische basisschool in Barneveld hebben bezocht, van bedenkelijke kwaliteit is. Datgene wat Koelewijn zijn kinderen bijbrengt, is volgens de kinderbescherming een minimaal en tamelijk eenzijdig aanbod dat nauwelijks representatief is voor de gemiddelde opleiding op VMBO-niveau. De kinderbescherming ziet deze situatie als een bedreiging.

Om die reden had de Raad voor de Kinderbescherming bij de rechter om ondertoezichtstelling van vier kinderen gevraagd. Voor één van de kinderen is de Raad niet-ontvankelijk verklaard, omdat dat kind inmiddels de achttienjarige leeftijd heeft bereikt. Maar ook wat betreft de andere drie kinderen trekt de kinderbescherming nu aan het kortste eind.

De zaak bij de Utrechtse kinderrechter speelde naast het hoger beroep in een strafprocedure die momenteel nog loopt bij het gerechtshof in Arnhem. De kantonrechter heeft Koelewijn namelijk zeshonderd euro boete opgelegd, vanwege het feit dat zijn kinderen niet naar de middelbare school gaan.

Compromis

Twee weken voor de behandeling van dit hoger beroep werd de emeritus hoogleraar Anne van der Meiden gehoord als getuige-deskundige. Hij zei dat je er uiteindelijk niet aan ontkomt een ,,geestelijk compromis te sluiten''. Het gerechtshof in Arnhem zet het hoger beroep van Koelewijn komend voorjaar voort.

Voor Koelewijn zijn compromissen echter onbespreekbaar. Hij vindt de grondslag van het Amersfoortse Van Lodensteincollege te breed. De Spakenburger is van mening dat bijvoorbeeld op vraagstukken als inenting, internet en ,,halfnaakt'' bewegingsonderwijs veel te rekkelijke standpunten worden ingenomen.

Koelewijn was lange tijd lid van de Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland te Amersfoort, maar meestal hield hij huisgodsdienst. De kerk in Amersfoort heeft hem inmiddels als lid geschrapt, omdat hij de kerkenraad beschuldigde van 'onschriftuurlijk gedrag'. Koelewijn vindt dat ook in die kerk te weinig stelling wordt genomen tegen inenten en verzekeren. Koelewijn is door zijn breuk met dit kerkverband in het zogenaamde 'gezelschapsleven' terechtgekomen. Gezelschappen in behoudende bevindelijk-gereformeerde kringen worden gevormd door mensen van gelijke geestelijke ligging, die al dan niet lid van een kerk zijn.

Vrijstelling

Koelewijn is verheugd over de uitspraak van de Utrechtse kinderrechter. Hij ziet hierin vooral bevestigd dat de Bunschoter oud-wethouder M. Nagel (CDA) fout zat met zijn beslissing in 2005 om de vrijstelling van regulier onderwijs in te trekken. Sinds die tijd gedoogt de gemeente de situatie, in afwachting van de uitkomst van de rechtszaken. De Utrechtse kinderrechter heeft de afloop van de strafzaak bij het Arnhemse gerechtshof niet verder willen afwachten, en stelt dus nu dat de situatie in het Spakenburger gezin niet bedreigend is voor de kinderen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nelson Mandela-brugover snelweg A12 dicht

De gemeente Zoetermeer heeft vrijdagavond een belangrijke fiets- en voetgangersbrug gesloten wegens mogelijk instortingsgevaar. Er zitten fouten in de constructie van de dertig jaar oude Nelson Mandela-brug.

Afbeelding

VS breiden zwarte lijst godsdienstvrijheid uit

De regering van VS-president Joe Biden heeft Cuba, Nicaragua en de Russische Wagner-groep aan een zwarte lijst van internationale godsdienstvrijheid toegevoegd.

Afbeelding

‘Iedereen ontdooit hier’: kinderen met psychische klachten worden behandeld in een knusse bus

Elke maandag verruilen kinderpsychiater Corine van Vliet en speltherapeut Clarie Dekker hun behandelkamers voor een gezellige bus. ‘Zonder de bus, had deze jongen geen behandeling gehad.’

Afbeelding

Hoe Zwarte Piet zijn kleur verloor: langzaam maar zeker verdween de schmink

Dit weekend viert Nederland weer Sinterklaas. Inmiddels gebeurt dit grotendeels zonder Zwarte Piet, want het hulpje van de Sint werd de afgelopen twaalf jaar langzaam maar zeker ontdaan van zijn zwarte schmink.

Afbeelding

Verzetsmensen waren ook queer, van kleur en soms aan de drugs, toont vernieuwd Verzetsmuseum

De leidraad van het vernieuwde Verzetsmuseum is dat ‘het’ verzet was niet zo duidelijk afgebakend als vaak is aangenomen. Daarom wordt het oude hokjesdenken rond verzetsdaden volledig losgelaten, zegt het museum.

Afbeelding

Nationale Ombudsman: verduurzamen huis vaak niet haalbaar door laag inkomen

Het lukt mensen met een laag inkomen niet om hun huis te verduurzamen. De energiehulp van de overheid die ze hard nodig hebben, bereikt veelal rijke huishoudens die zichzelf al kunnen redden, zegt de Nationale Ombudsman.