Luister naar

Proeftijd steeds jaren verlengen

Nieuws
Het is bijna 1 januari, de dag voor beste wensen en goede voornemens. Maar ook gaan er nieuwe regels in. Hieronder een aantal veranderingen die de overheid doorvoert.
Sophia Geuze • redacteur
zaterdag 30 december 2017 om 03:00

identiteit scholen

Het wordt makkelijker voor openbare en bijzondere basisscholen om te fuseren tot een samenwerkingsschool. Dit is een pragmatische oplossing in gebieden waar het aantal leerlingen afneemt. Er blijft een school beschikbaar én leerlingen krijgen onderwijs dat bij hun identiteit past. Het wordt ook eenvoudiger om een basisschool om te zetten van openbaar naar bijzonder of andersom.

langdurig toezicht

Tbs’ers, zeden- en zware geweldsdelinquenten kunnen voortaan langer onder intensief toezicht blijven, zodat bij een (mogelijke) herhaling van een misdrijf eerder kan worden ingegrepen. Er kan een individuele toezichthoudende maatregel worden opgelegd als iemand (voorwaardelijk) vrijkomt. Ook kan de rechter de proeftijd bij de voorwaardelijke invrijheidsstelling steeds met twee jaar verlengen. Er zit geen maximumduur aan het toezicht en de proeftijd, waardoor het mogelijk wordt levenslang toezicht op mensen te houden.

huwelijksvermogensrecht

Trouwen gebeurt niet meer automatisch in gemeenschap van goederen, maar in ‘beperkte gemeenschap’. Het privévermogen dat een van de partners voor het huwelijk al had, blijft van hem of haar. Giften en erfenissen blijven, ook als die ontvangen zijn na de trouwdatum, van de ontvanger. Wie wil, kan dit wel anders vastleggen in huwelijkse voorwaarden. <

groot-onderhoudsgeld

Elke Vereniging van Eigenaars (VvE) moet geld sparen voor groot onderhoud aan het appartementencomplex. Ongeveer de helft van de VvE’s heeft te weinig geld om groot onderhoud te verrichten. Het gaat om onderhoud aan gevels, daken, liften en isolatie. De hoogte van de jaarlijkse reservering is gebaseerd op een meerjarenonderhoudsplan (MJOP). De VvE kan ook jaarlijks 0,5 procent van de herbouwwaarde van het gebouw reserveren.

loonkostenvoordelen

Werkgevers krijgen geen premiekortingen meer voor werknemers die een aangepaste werkplek nodig hebben of ouderen die uit een uitkeringssituatie komen. Daarvoor in de plaats komen loonkostenvoordelen (LKV). De loonkostenvoordelen zijn minder hoog dan de oude premies. Wel kunnen er meer werkgevers aanspraak op maken. De werkgever moet een verzoek voor een LKV indienen via de loonaangifte. De werknemer moet een LKV-verklaring aanvragen bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) of de gemeente.

thuiszorg ziek kind

De regeling voor kinderen die thuis medische zorg nodig hebben en die nu krijgen vanuit de Jeugdwet, verandert. Een deel van de financiering voor de zorg aan deze kinderen gaat van gemeente naar de zorgverzekeraar. Het ministerie van Volksgezondheid hoopt dat hiermee de individuele zorg beter geregeld kan worden. Ouders die niet zeker weten of er iets voor hun gezin gaat veranderen, kunnen het beste overleggen met een kinderverpleegkundige, adviseert het ministerie.

denk ook hieraan:

de AOW-leeftijd gaat met drie maanden omhoog naar 66 jaar.

de maximale zorgtoeslag voor alleenstaanden stijgt met € 73 tot € 1139. De maximale zorgtoeslag voor partners stijgt met € 79 naar € 2121.

de wegenbelasting gaat met 0,8 procent omhoog.

vanaf 2018 moeten eigenaren met een hoogrisicohond verplicht een gedragscursus voor honden volgen.

het is niet meer mogelijk een hypotheek af te sluiten van meer dan honderd procent van de waarde van de woning.

een pakje van 20 sigaretten wordt € 0,18 duurder en een pakje shag van 40 gram € 0,36 cent.

de rekentoets telt dit schooljaar (2017-2018) niet meer mee voor het behalen van het vwo-diploma. Voor leerlingen in het havo, vmbo en mbo telde de toets al niet mee.

in 2018 worden voor het eerst de Stevinpremies uitgereikt aan twee wetenschappers die met hun onderzoek grote maatschappelijke of economische impact hebben gehad. Zij krijgen 2,5 miljoen euro.

wie komend studiejaar een mbo-opleiding wil gaan doen, moet zich uiterlijk 1 april hebben aangemeld.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Staatssecretaris Van der Burg in beroep in zaak asielopvang

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter over de leefomstandigheden in de asielopvang, De rechtbank oordeelde donderdag dat de overheid niet voldoet.

Afbeelding

‘Kapitalisme als basis voor de samenleving overboord gooien is een illusie’

De kloof tussen rijk en arm groeit. Toch is directeur Michael Jongeneel van de Nederlandse Ontwikkelingsbank FMO hoopvol. ‘Ik geloof in een menswaardig bestaan voor iedereen op deze aarde. Maar er moet nog veel gebeuren.’

Afbeelding

Minder reizigers, meer gedrang: ‘In al mijn jaren in de trein heb ik het nog nooit zo erg meegemaakt’

Vertragingen, uitval, overvolle treinen en dure kaartjes die niet in prijs omlaag, maar juist omhoog gaan: de Nederlandse Spoorwegen oogsten forse kritiek. Bij het eigen personeel en bij de reizigers.

Afbeelding

Gedeputeerde Peter Drenth (CDA): ‘Ik ben geen marionet, die alles wat vanuit het ministerie komt één op één overneemt’

Sommigen boeren moeten verplaatsen of zich laten uitkopen, zodat er perspectief blijft voor de agrarische sector, zegt Peter Drenth. ‘Maar er zijn genoeg mensen die zich willen laten uitkopen, dwang is niet nodig.’

Afbeelding

Hulp voor mensen met een doodswens moet beter, vindt minister Kuipers. In Vlaanderen weten ze hoe het zou kunnen.

Mensen die psychisch lijden en een aanhoudende doodswens hebben, moeten eerder en betere hulp krijgen, vindt zorgminister Ernst Kuipers. Er komt daarom een onderzoek en een landelijk expertisenetwerk.

Afbeelding

Schrijnende misbruikverhalen uit pleegzorg in De Glind. Wat voor dorp is het eigenlijk?

Tientallen pleegkinderen in De Glind zijn aan het einde van de vorige eeuw mishandeld of misbruikt, blijkt uit onderzoek door Omroep Gelderland. De Glind kreeg daarmee opeens landelijke bekendheid, maar wat is het eigenlijk voor dorp?