Luister naar

Oorzaak van insectensterfte is al bekend: chemische bestrijdingsmiddelen

Nieuws
Toxicoloog Henk Tennekes is blij dat er eindelijk onrust ontstaat over de insectensterfte. Maar de belangrijkste boodschap blijft volgens hem achterwege: het zijn recente, chemische bestrijdingsmiddelen die de insecten doden. ‘Die moeten direct van de markt.’
Petra Noordhuis
maandag 23 oktober 2017 om 21:08
Toxicoloog Hans Tennekes: ‘Zonder insecten gaan mensen er ook aan.’
Toxicoloog Hans Tennekes: ‘Zonder insecten gaan mensen er ook aan.’ Carel Schutte

Zutphen

In 63 beschermde natuurgebieden in Duitsland is sinds 1989 het totale aantal insecten met 80 procent afgenomen. Deze onderzoeksresultaten gingen vorige week de wereld over, hoewel ze al lang bekend waren. Ook het Nederlands Dagblad schreef er in april al over. Het onderzoek kwam opnieuw in het nieuws, doordat ecologen van de Radboud Universiteit er met hun Duitse collega’s een artikel over publiceerden in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE.

Toxicoloog Henk Tennekes (66) voorspelt al sinds 2009 dat de insecten zullen uitsterven door neonicotinoïden. Dit is een groep chemische bestrijdingsmiddelen die begin jaren negentig op de markt is gekomen. Ze worden kortweg neonics genoemd.

Tennekes is veertig jaar toxicoloog. Hij werkte twintig jaar in het kankeronderzoek en is nog altijd consultant voor chemische bedrijven. Toen hij ontdekte dat in de jaren negentig neonics op de markt waren gekomen en hij las dat de giftigheid van deze insecticiden niet alleen afhankelijk is van de dosis, maar ook van de tijd, schrok hij erg. Dit werkingsprincipe kende hij uit het onderzoek naar kankerverwekkende stoffen. ‘Voor zulke stoffen bestaat geen veilige dosis, geen drempelwaarde. Het gif werkt in kleine hoeveelheden langzamer, maar het werkt wel’, vertelt hij.

Neonics tasten het zenuwstelsel van insecten aan, waardoor ze uiteindelijk sterven. Het zijn ‘systemische insecticiden’, wat betekent dat het gif als een laagje om het zaad wordt aangebracht, waardoor de hele plant giftig wordt. ‘Als een insect van de bladeren vreet, krijgt het het gif binnen. Vlinders en bijen krijgen het via de nectar en het stuifmeel binnen. In de honing zit het dus ook’, vertelt Tennekes.

Eerder deze maand bleek dat driekwart van de honing met neonics is verontreinigd. Zwitserse onderzoekers hadden een steekproef gedaan met honingpotjes afkomstig van regionale producenten op verschillende continenten, waarover ze publiceerden in het tijdschrift Science. ‘Milieuverontreiniging met neonicotinoïden is dus een wereldprobleem’, constateert Tennekes.

restanten

Of neonics de gezondheid van mensen rechtstreeks schaden, is niet aangetoond, maar dat betekent niet dat ze ongevaarlijk zijn, stelt de toxicoloog. ‘We zien dat sinds de introductie ervan autisme, ADHD, gedragsproblemen en afname van intelligentie bij jonge kinderen meer voorkomen. Daarvoor worden allerlei redenen gegeven, maar het kan ook samenhangen met restanten van deze bestrijdingsmiddelen in voedingsmiddelen. De foetus die zijn hersenen ontwikkelt, is gevoelig voor chemische stoffen en de placenta biedt geen enkele bescherming tegen neonics.’

Mensen worden hoe dan ook geraakt door insectensterfte, want door het gebrek aan insecten storten hele voedselketens in. Ook verliezen we gratis ‘diensten’ van insecten, zoals bestuiving en het afbreken van organisch materiaal. ‘Zonder insecten, gaan mensen er ook aan’, zegt ­Tennekes.

Niet alleen de akkers worden vergiftigd met neonics. Het gif verspreidt zich in de wijde omgeving tot in de beschermde natuurgebieden. ‘Omdat het gif in het zaad zit, spoelt het makkelijk uit in de bodem’, legt Tennekes uit. ‘Maar 20 procent ervan wordt door de plant opgenomen, 80 procent blijft in de bodem en sijpelt als het regent door naar het grondwater. Of het wordt, als de bodem verzadigd is van water, afgevoerd in het oppervlaktewater. Het zit ook in de bermen. Daar nemen wilde planten het op. Neonics breken slecht af, waardoor ze in het milieu en in voedselketens opstapelen.’

Tennekes heeft zijn collega’s bij ­Bayer – de fabrikant van neonics – op deze gevaarlijke werking geattendeerd, maar vond weinig weerklank. Daarom heeft hij in 2010 een boek gepubliceerd waarin hij waarschuwde voor de werking van neonics: The Systemic Insecticides: A Disaster in the Making (de systemische insecticiden, een ramp in wording). In dit boek voorspelde hij ook al dat de vogels in aantal achteruit zouden gaan, doordat het merendeel van de vogelsoorten voor hun voortbestaan afhankelijk is van insecten.

Hans de Kroon, hoogleraar ecologie aan de Radboud Universiteit, pleitte vorig week in het tv-programma De Wereld Draait Door voor verder onderzoek naar de insectensterfte. Volgens Tennekes is dat niet nodig. ‘Alleen al op grond van de werking van neonicotinoïden kun je voorspellen dat insecten uitsterven. Dat is nu juist de kracht van de toxicoloog. Die houdt zich bezig met het bepalen van risico’s. Ik vind het onbegrijpelijk dat deze middelen op de markt zijn toegelaten.’

geen tijd meer

Er is bovendien geen tijd meer om verder onderzoek af te wachten. ‘Er is zoveel bewijs dat neonics gevaarlijk zijn en er zijn sterke aanwijzingen dat 80 procent van de insecten al weg is. We moeten deze stoffen per direct verbieden.’

Zelfs als zo’n verbod er komt, gaat de ‘insectenmoord’ door, zegt Tennekes, doordat neonics zo slecht afbreken. ‘Als we er nu mee stoppen, kan het nog wel een jaar of tien duren voordat insecten er geen last meer van hebben.’

De Tweede Kamer heeft al moties aangenomen van Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren voor een verbod op neonics, maar de regering heeft die om ‘juridische redenen’ niet uitgevoerd, vertelt Tennekes. ‘Ik denk dat het meer de invloed van de industrie is. Ik moet de laatste tijd vaak aan de vrijheidsstrijder Che Guevara denken. Hij was minister van Handel en Industrie in Cuba. Toen hij een voordracht bij de Verenigde Naties gaf, vroeg iemand hem: wat is er mis met het kapitalisme? Hij zei: het probleem is dat er een paar mensen aan de touwtjes trekken die je nooit te zien krijgt.’ <

onderzoek in Nederland

In Nederland is ook onderzoek gedaan dat duidt op een sterke afname van het aantal insecten. In het Nationaal Park Dwingelderveld in Drenthe zijn in 1991 en in 2008 loopkevers geïnventariseerd. Beide keren zijn op dezelfde plekken vangblikken ingegraven op de heide. In 1991 werden 45.000 loopkevers, verspreid over 94 soorten geteld. In 2008 nog maar 15.000 verspreid over 78 soorten. Ook zijn we volgens tellingen van Sovon in Nederland tussen 1960 en 2012 driekwart van de boerenlandvogels kwijtgeraakt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Reeën en herten zijn de grootste houtrovers: 'Zaailingen van bestaande bomen krijgen nauwelijks kans'

Houtroof uit de natuur is van alle tijden en geen trend vanwege de hoge energieprijzen. Maar de Nederlandse bossen worden wel ‘gesloopt’. Daders zijn reeën en herten.

Afbeelding

Het debuut van prinses Amalia op de Caribische eilanden markeert ook de 'verandering in denken'

Een grote koninklijke delegatie, voor het eerst met prinses Amalia, reist de komende twee weken door het Caribische deel van Nederland. Bovenal markeert het bezoek de omslag in het denken over het slavernijverleden.

Afbeelding

Staatssecretaris Eric van der Burg: 'Een nieuwe asielcrisis? Daar zitten we al in'

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) sprak donderdag met zijn Europese collega’s over de asielcrisis. ‘Het is lang geleden dat de regeringsleiders zich hierover hebben gebogen.’

Afbeelding

Inchecken met je bankpas: hoe werkt het en is dit het einde van de OV-chipkaart? Vier vragen

Vanaf dinsdag kunnen treinreizigers bij de NS ook inchecken met hun bankpas, creditcard of mobiele telefoon. Vanaf eind maart moet dit in het hele Nederlandse openbaar vervoer mogelijk zijn. Wat verandert er en kunnen reizigers hun OV-chipkaart nu weggooien?

Afbeelding

Woede om opgepakte klimaatactivisten. 'Ik heb m'n baas ingelicht dat ik kan worden gearresteerd'

In aanloop naar de demonstratie van zaterdag op de A12 zijn donderdag zes klimaatactivisten aangehouden. Zij worden verdacht van opruiing. Maar volgens de actiegroep willen de autoriteiten de blokkade 'de kop indrukken'.

Afbeelding

Axel en Mariëlle zijn klimaatactivist én christen: 'Ik denk niet dat mijn kinderen mijn leeftijd halen'

Ze blokkeren zaterdag de snelweg A12 in het centrum van Den Haag en hielden onlangs een gebedsviering op Schiphol. Wat drijft christelijke klimaatactivisten? Het verhaal van Axel en Mariëlle.