Luister naar

Hackverzekering filtert internetverkeer

Nieuws
Verzekeringsmaatschappij Univé introduceerde vorige week een verzekering die mensen beschermt tegen virussen en hackers door het internetverkeer te filteren. ‘Het is de vraag of je echt zo’n verzekering nodig hebt’, zegt ICT-jurist Arnoud Engelfriet.
Reinier Zoutendijk
maandag 23 oktober 2017 om 03:00

Assen

Met de hackverzekering van Univé ben je voor twaalf euro per maand verzekerd van beveiliging en een telefonische hulplijn. Univé keert echter niet bij alle hacks schadevergoeding uit. Wanneer hackers je computer of telefoon onbruikbaar maken, wordt dit vergoed tot vijfduizend euro. Er is geen schadevergoeding voor het verlies van bestanden met een emotionele waarde, zoals familiefoto’s. Als een hacker ‘losgeld’ voor je gestolen bestanden eist en je dat betaalt, vergoedt Univé die kosten ook niet.

Wel zijn verzekerden bij Univé tot 2,5 miljoen euro verzekerd voor schade die hun gehackte apparaten bij anderen veroorzaken en de juridische kosten bij zulke claims.

Volgens woordvoerder Corine Rodenburg heeft Univé de verzekering opgezet omdat uit klantenonderzoek bleek dat er behoefte was aan een makkelijke oplossing voor cybercriminaliteit. ‘Onze klanten willen graag digitale zekerheid.’

logisch

Volgens ICT-jurist Arnoud Engelfriet is het logisch dat verzekeraars komen met hackverzekeringen. ‘Nederlanders verzekeren zich graag voor zo veel mogelijk. Maar het is de vraag of je echt zo’n verzekering nodig hebt. Er is nog nooit iemand geweest die schadevergoeding heeft moeten betalen omdat zijn gehackte computer of telefoon iemand anders schade opleverde.’

Een speciale router die in het wifi-netwerk wordt geplaatst, filtert het internetverkeer en beschermt de computer tegen virussen, aanvallen van hackers en gevaarlijke sites. Dankzij een app zijn mobiele apparaten ook beschermd als ze op andere netwerken worden gebruikt.

Rodenburg benadrukt dat Univé niet kan zien wat mensen op internet bekijken en met wie ze mailen. ‘Als je aangevallen wordt door hackers, kun je de hulplijn van de verzekeraar bellen. Zij kunnen dan op afstand met je meekijken, maar alleen als je hun daarvoor expliciet toestemming hebt gegeven.’ Engelfriet: ‘Dat Univé zo’n filterkastje gebruikt, hoeft geen probleem te zijn als ze inderdaad zelf niet kunnen meekijken op je computer. Het is pas een probleem als alle verzekeraars eisen dat ze je internetverkeer kunnen controleren en je anders niet willen verzekeren.’

De Consumentenbond heeft zich nog niet verdiept in de nieuwe dienst die Univé aanbiedt. Joyce Donat, woordvoerder van de bond, vindt twaalf euro per maand best veel. ‘Het is ons nog niet duidelijk wat onder de dekking valt, dus we gaan het onderzoeken.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Reeën en herten zijn de grootste houtrovers: 'Zaailingen van bestaande bomen krijgen nauwelijks kans'

Houtroof uit de natuur is van alle tijden en geen trend vanwege de hoge energieprijzen. Maar de Nederlandse bossen worden wel ‘gesloopt’. Daders zijn reeën en herten.

Afbeelding

Het debuut van prinses Amalia op de Caribische eilanden markeert ook de 'verandering in denken'

Een grote koninklijke delegatie, voor het eerst met prinses Amalia, reist de komende twee weken door het Caribische deel van Nederland. Bovenal markeert het bezoek de omslag in het denken over het slavernijverleden.

Afbeelding

Staatssecretaris Eric van der Burg: 'Een nieuwe asielcrisis? Daar zitten we al in'

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) sprak donderdag met zijn Europese collega’s over de asielcrisis. ‘Het is lang geleden dat de regeringsleiders zich hierover hebben gebogen.’

Afbeelding

Inchecken met je bankpas: hoe werkt het en is dit het einde van de OV-chipkaart? Vier vragen

Vanaf dinsdag kunnen treinreizigers bij de NS ook inchecken met hun bankpas, creditcard of mobiele telefoon. Vanaf eind maart moet dit in het hele Nederlandse openbaar vervoer mogelijk zijn. Wat verandert er en kunnen reizigers hun OV-chipkaart nu weggooien?

Afbeelding

Woede om opgepakte klimaatactivisten. 'Ik heb m'n baas ingelicht dat ik kan worden gearresteerd'

In aanloop naar de demonstratie van zaterdag op de A12 zijn donderdag zes klimaatactivisten aangehouden. Zij worden verdacht van opruiing. Maar volgens de actiegroep willen de autoriteiten de blokkade 'de kop indrukken'.

Afbeelding

Axel en Mariëlle zijn klimaatactivist én christen: 'Ik denk niet dat mijn kinderen mijn leeftijd halen'

Ze blokkeren zaterdag de snelweg A12 in het centrum van Den Haag en hielden onlangs een gebedsviering op Schiphol. Wat drijft christelijke klimaatactivisten? Het verhaal van Axel en Mariëlle.