Luister naar

Geld van kinderpostzegels gaat níét naar abortus

Nieuws
Ophef op sociale media: abortus zou gepromoot worden met de opbrengst van kinderpostzegels. Kloppen de aantijgingen van enkele prolifeorganisaties?
Auke van Eijsden
vrijdag 8 september 2017 om 16:37
Zijn kinderpostzegels niet zo onschuldig, of kloppen de verwijten niet?
Zijn kinderpostzegels niet zo onschuldig, of kloppen de verwijten niet?

Leiden

‘Vreselijk, hoe durven ze!’, schrijft iemand op Facebook. ‘Voor mij nooit meer kinderpostzegels.’ Een ander roept op: ‘Koop geen kinderpostzegels, ze zijn niet zo onschuldig als je zou denken.’

Snel verspreiden de berichten zich op sociale media. De oorsprong van de opwinding is een bericht van Stichting Recht Zonder Onderscheid (Stirezo), een rooms-katholieke prolife-stichting. De kop boven het bericht: ‘De opbrengst van Kinderpostzegels gaat naar abortus van kinderen.’ Het geld zou naar Rutgers gaan, een Nederlands kenniscentrum voor seksualiteit, en gebruikt worden voor de promotie van abortus. Sterker nog: Stirezo stelt dat kinderen die langs de deuren gingen de postzegels ‘verkochten voor de abortus van Afrikaanse kinderen’. De schrik bij lezers is groot. Wordt het geld dat basisschoolkinderen aan de deuren ophalen werkelijk gebruikt om abortus te promoten? Eigenlijk wordt die vraag op sociale media al nauwelijks meer gesteld. De conclusie ligt al klaar. Niet alleen op Facebook zweert men plechtig nooit meer kinderpostzegels te zullen kopen, ook op Twitter is de verontwaardiging groot. ‘Dit kan toch niet waar zijn? Toch wel ...’ schrijft de NPV, een christelijke organisatie die opkomt voor de bescherming van het leven.

Maar klopt het? Is de woede terecht? Het antwoord is: nee. Navraag bij Rutgers en de Stichting Kinderpostzegels leert dat er sinds 2009 geen geld van kinderpostzegels meer naar Rutgers is gegaan. ‘En daarvóór ging het om een klein aantal projecten, om kwetsbare groepen goede seksuele voorlichting te geven, bijvoorbeeld dove jongeren’, zegt Paulien van Haastrecht van Rutgers. ‘Het klopt absoluut niet dat het geld van de kinderpostzegels zou worden gebruikt voor promotie van abortus, want dat doen wij niet.’ Irene Gouwens van Stichting Kinderpostzegels benadrukt: ‘Ook komend jaar gaat er geen geld naar Rutgers. De verontwaardigde mensen hebben niets te vrezen, ze kunnen met een gerust hart postzegels kopen bij kinderen.’

tegen kindhuwelijken

Voor Stirezo is de kous daarmee niet af. ‘Ook als de financiering is gestopt, moet Kinderpostzegels zijn excuses aanbieden voor het feit dat er in het verleden geld naar Rutgers is gegaan’, zegt Rutger Schimmel van Stirezo. Stirezo en de NPV verwijten Stichting Kinderpostzegels eveneens deel uit te maken van het partnerschap SRGR dat veilige abortus zou bepleiten. SRGR is een overheidsorgaan (namens het ministerie van Buitenlandse Zaken) dat geld verstrekt aan zeven organisaties, waaronder inderdaad Stichting Kinderpostzegels. De doelstelling van SRGR is dat ‘iedereen recht heeft op prettige en veilige seks’ en dat ‘mensen zelf moeten kunnen bepalen of en wanneer ze kinderen willen krijgen’. Toch gaat het geld van kinderpostzegels niet naar een pro-abortusbeleid, zegt Gouwens. ‘De financiering die wij van Buitenlandse Zaken ontvangen, gebruiken wij voor het tegengaan van kindhuwelijken. Wat wij met dat geld doen, heeft niets met abortus te maken.’

Vanaf 27 september start de Kinderpostzegelactie 2017 en gaan kinderen weer massaal langs de deuren om geld in te zamelen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Voortaan betaal je statiegeld op blikjes. Waar moet je vanaf 1 april op letten?

Om de hoeveelheid zwerfafval terug te dringen betaalt de consument vanaf zaterdag 1 april (geen grap) 15 cent statiegeld per blikje. Vijf vragen en antwoorden over het nieuwe systeem.

Afbeelding

Wiersma zinspeelt op einde aan dwingende identiteitsverklaringen op scholen

Onderwijsminister Dennis Wiersma (VVD) vindt het ‘niet wenselijk’ dat scholen toelating van leerlingen afhankelijk maken van het ondertekenen van identiteitsverklaringen.

Afbeelding

Extra geld voor rekenen en lezen 'lost niet alles op'

De onderwijssector is blij dat onderwijsminister Dennis Wiersma geld uittrekt voor het verbeteren van de basisvaardigheden van leerlingen, zoals lezen, schrijven en rekenen. Maar daarmee zijn de problemen nog niet opgelost, benadrukt de branche.

Afbeelding

Lijn na lijn knabbelt Arriva aan de macht van de NS. Nu gaat het voor de hoofdprijs

Met een rechtszaak doet spoorvervoerder Arriva zijn kansrijkste poging om toegang te krijgen tot het hoofdrailnet, waar de NS alleenheerser is. Wie is deze uitdager, die buiten de Randstad al een sterke positie heeft?

Afbeelding

Waarom christelijke vrouwen niet méér werken. 'In reformatorische kring weegt het gezin het zwaarst'

'Overweeg meer te werken', moedigt de overheid vrouwen aan. Gaat die boodschap iets veranderen in christelijk Nederland? 'Ik vraag me echt af of moeders het zien zitten - en of ze er zin in hebben - om meer te werken.'

Afbeelding

Inspectie wil beroepsverbod voor christelijke psycholoog Kees Roest: 'Er is ernstige schade toegebracht'

Patiënten knuffelen, op schoot laten zitten en bovenop ze liggen: volgens psycholoog Kees Roest hoort het bij zijn therapie. De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is er klaar mee en eist een beroepsverbod.