Luister naar

Eindelijk weer zelf kunnen staan met een robotpak

Nieuws
In 2005 kreeg Ruben de Sain een ongeluk met zijn motor met een dwarslaesie als gevolg. Met behulp van een exoskelet kan De Sain toch weer lopen. De TU Delft test vandaag zo’n ‘robotpak’.
Auke van Eijsden
donderdag 31 augustus 2017 om 03:00
Ruben de Sain heeft al een exoskelet, maar test vandaag een nieuwe versie.
Ruben de Sain heeft al een exoskelet, maar test vandaag een nieuwe versie. sint maartenskliniek / Bart van Dieken

Delft

De hele dag in een rolstoel. Opstaan lukt niet, laat staan lopen. Het leven met een dwarslaesie is beperkt, maar dat kan ook anders. Studenten van de TU Delft hebben een exoskelet ontwikkeld waarmee dwarslaesiepatiënten weer zelfstandig stapjes kunnen zetten. Een exoskelet, of uitwendig skelet, is een soort robotpak dat je lichaam omsluit. Het pak kan de volledige functie en controle over je benen overnemen, zegt Marise de Baar, teamlid van Project March, de groep studenten die aan het skelet heeft gewerkt. ‘Je hebt nog wel krukken nodig om jezelf te stabiliseren’, zegt De Baar. Maar aan dat nadeel denkt Ruben de Sain voorlopig niet. Hij is al dolblij dat hij weer enigszins mobiel is. De Sain heeft al anderhalf jaar een exoskelet, dat hij door een crowdfundingsactie kon aanschaffen. Want aan de apparaten zit een behoorlijk prijskaartje: 85.000 euro.

neerkijken

Dat geld was het meer dan waard. ‘Ik voel me er veel fitter door’, zegt De Sain. ‘Het heeft vooral een therapeutische werking. Je onderhoudt je lichaam er veel beter mee. Als je af en toe staat, worden je botten sterker, is je doorbloeding beter en heb je minder last van spasmes. Ik ben minder ziek en heb ook veel minder last van mijn rug sinds ik het pak gebruik.’ Maar het skelet heeft ook een belangrijk mentaal aspect, vertelt TU-student De Baar. ‘Je kunt mensen weer op ooghoogte aankijken. Mensen kijken niet meer op je neer, je staat weer gewoon.’

De Baar heeft met een groep studenten een exoskelet ontwikkeld voor Ruben dat tegemoet komt aan nadelen van zijn huidige pak. ‘Om het skelet te bedienen moet ik met mijn rechterhand naar een horloge om mijn linkerpols. Dat is erg lastig als je op krukken staat. In het nieuwe pak zit de bediening in de rechterkruk, waardoor ik alles kan regelen met mijn rechterduim- en wijsvinger.’

een pak voor iedereen

De Sain test vandaag het pak dat door de TU-studenten is ontworpen. Het is niet alleen een technologische verbetering, het is ook een schreeuw om aandacht voor exoskeletten. De technologie staat nog in de kinderschoenen en de prijs is torenhoog. De Baar: ‘In de toekomst hopen we mensen met een dwarslaesie de volledige mobiliteit terug te kunnen geven. Het doel is dat mensen het pak ’s ochtends onder hun kleren aantrekken en gewoon een normaal leven kunnen leiden.’ Ook De Sain is hoopvol. ‘Ik woon in Nijmegen. Veel restaurantjes zijn daar niet rolstoelvriendelijk. Ik word al warm als ik denk aan het idee dat ik gewoon weer ergens naar binnen kan waar alleen maar trappen zijn.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Voortaan betaal je statiegeld op blikjes. Waar moet je vanaf 1 april op letten?

Om de hoeveelheid zwerfafval terug te dringen betaalt de consument vanaf zaterdag 1 april (geen grap) 15 cent statiegeld per blikje. Vijf vragen en antwoorden over het nieuwe systeem.

Afbeelding

Wiersma zinspeelt op einde aan dwingende identiteitsverklaringen op scholen

Onderwijsminister Dennis Wiersma (VVD) vindt het ‘niet wenselijk’ dat scholen toelating van leerlingen afhankelijk maken van het ondertekenen van identiteitsverklaringen.

Afbeelding

Extra geld voor rekenen en lezen 'lost niet alles op'

De onderwijssector is blij dat onderwijsminister Dennis Wiersma geld uittrekt voor het verbeteren van de basisvaardigheden van leerlingen, zoals lezen, schrijven en rekenen. Maar daarmee zijn de problemen nog niet opgelost, benadrukt de branche.

Afbeelding

Lijn na lijn knabbelt Arriva aan de macht van de NS. Nu gaat het voor de hoofdprijs

Met een rechtszaak doet spoorvervoerder Arriva zijn kansrijkste poging om toegang te krijgen tot het hoofdrailnet, waar de NS alleenheerser is. Wie is deze uitdager, die buiten de Randstad al een sterke positie heeft?

Afbeelding

Waarom christelijke vrouwen niet méér werken. 'In reformatorische kring weegt het gezin het zwaarst'

'Overweeg meer te werken', moedigt de overheid vrouwen aan. Gaat die boodschap iets veranderen in christelijk Nederland? 'Ik vraag me echt af of moeders het zien zitten - en of ze er zin in hebben - om meer te werken.'

Afbeelding

Inspectie wil beroepsverbod voor christelijke psycholoog Kees Roest: 'Er is ernstige schade toegebracht'

Patiënten knuffelen, op schoot laten zitten en bovenop ze liggen: volgens psycholoog Kees Roest hoort het bij zijn therapie. De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is er klaar mee en eist een beroepsverbod.