Luister naar

Eindelijk weer zelf kunnen staan met een robotpak

Nieuws
In 2005 kreeg Ruben de Sain een ongeluk met zijn motor met een dwarslaesie als gevolg. Met behulp van een exoskelet kan De Sain toch weer lopen. De TU Delft test vandaag zo’n ‘robotpak’.
Auke van Eijsden
donderdag 31 augustus 2017 om 03:00
Ruben de Sain heeft al een exoskelet, maar test vandaag een nieuwe versie.
Ruben de Sain heeft al een exoskelet, maar test vandaag een nieuwe versie. sint maartenskliniek / Bart van Dieken

Delft

De hele dag in een rolstoel. Opstaan lukt niet, laat staan lopen. Het leven met een dwarslaesie is beperkt, maar dat kan ook anders. Studenten van de TU Delft hebben een exoskelet ontwikkeld waarmee dwarslaesiepatiënten weer zelfstandig stapjes kunnen zetten. Een exoskelet, of uitwendig skelet, is een soort robotpak dat je lichaam omsluit. Het pak kan de volledige functie en controle over je benen overnemen, zegt Marise de Baar, teamlid van Project March, de groep studenten die aan het skelet heeft gewerkt. ‘Je hebt nog wel krukken nodig om jezelf te stabiliseren’, zegt De Baar. Maar aan dat nadeel denkt Ruben de Sain voorlopig niet. Hij is al dolblij dat hij weer enigszins mobiel is. De Sain heeft al anderhalf jaar een exoskelet, dat hij door een crowdfundingsactie kon aanschaffen. Want aan de apparaten zit een behoorlijk prijskaartje: 85.000 euro.

neerkijken

Dat geld was het meer dan waard. ‘Ik voel me er veel fitter door’, zegt De Sain. ‘Het heeft vooral een therapeutische werking. Je onderhoudt je lichaam er veel beter mee. Als je af en toe staat, worden je botten sterker, is je doorbloeding beter en heb je minder last van spasmes. Ik ben minder ziek en heb ook veel minder last van mijn rug sinds ik het pak gebruik.’ Maar het skelet heeft ook een belangrijk mentaal aspect, vertelt TU-student De Baar. ‘Je kunt mensen weer op ooghoogte aankijken. Mensen kijken niet meer op je neer, je staat weer gewoon.’

De Baar heeft met een groep studenten een exoskelet ontwikkeld voor Ruben dat tegemoet komt aan nadelen van zijn huidige pak. ‘Om het skelet te bedienen moet ik met mijn rechterhand naar een horloge om mijn linkerpols. Dat is erg lastig als je op krukken staat. In het nieuwe pak zit de bediening in de rechterkruk, waardoor ik alles kan regelen met mijn rechterduim- en wijsvinger.’

een pak voor iedereen

De Sain test vandaag het pak dat door de TU-studenten is ontworpen. Het is niet alleen een technologische verbetering, het is ook een schreeuw om aandacht voor exoskeletten. De technologie staat nog in de kinderschoenen en de prijs is torenhoog. De Baar: ‘In de toekomst hopen we mensen met een dwarslaesie de volledige mobiliteit terug te kunnen geven. Het doel is dat mensen het pak ’s ochtends onder hun kleren aantrekken en gewoon een normaal leven kunnen leiden.’ Ook De Sain is hoopvol. ‘Ik woon in Nijmegen. Veel restaurantjes zijn daar niet rolstoelvriendelijk. Ik word al warm als ik denk aan het idee dat ik gewoon weer ergens naar binnen kan waar alleen maar trappen zijn.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe een Brabants dorp plots een huisartsenpraktijk kwijtraakte

Begin mei raakte het Brabantse dorp Reusel plotseling een huisartsenpraktijk van de commerciële keten Co-Med kwijt. Een nieuw dieptepunt in de vercommercialisering van de huisartsenzorg. Hoe kon dat zomaar gebeuren?

Afbeelding

Deze leerlingen wachten op het beslissende telefoontje: 'De examens gingen slechter dan ik had verwacht'

Het zijn spannende weken voor examenleerlingen: 30 mei was het laatste examen, woensdag 14 juni volgt voor de meesten de uitslag. Zijn ze geslaagd of niet? Drie tieners vertellen hoe zij deze tussenfase doorkomen.

Afbeelding

Wel droogte maar geen watertekort. 'Zorg dat je het zwembad schoon houdt, zodat je het niet opnieuw hoeft te vullen'

Met een zonnig weekend voor de boeg en een toenemend neerslagtekort dringt de vraag zich op: moeten we al water gaan besparen om tekorten te voorkomen? ‘Een zwembadje neerzetten kan, maar de voorraad kan opraken.’

Afbeelding

31 nieuwe scholen erbij. Van islamitische mavo in Amersfoort tot christelijke basisschool in Meppel

Onderwijsminister Dennis Wiersma geeft groen licht voor de start van 31 nieuwe basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs. Hun deuren mogen openen in augustus 2024.

Afbeelding

De noordenwind blaast eerste echt zomerse dag in Nederland (waarschijnlijk) steeds verder vooruit

Na weken koele noordenwind wordt het komend weekeinde dan toch eindelijk zomer, met hete lucht vanuit het oosten. Intussen is het alleszins denkbaar dat het veranderende klimaat vaker kille Nederlandse lentes gaat geven.

Afbeelding

Wel of niet vaccineren? Zo maken reformatorische vrouwen hun keuze. 'Doordacht en in vertrouwen op God'

In reformatorische kringen ligt de vaccinatiegraad gemiddeld lager. Maar hoe ziet het proces eruit om tot een beslissing te komen om wel of niet te vaccineren? En hoe kunnen zorgverleners daarbij ondersteunen?