Luister naar

Efteling verandert weer het gehandicaptenbeleid

Nieuws
Bij de Efteling kunnen binnenkort ook particulieren een ‘begeleidersabonnement’ aanvragen, dat nu alleen voor medewerkers van instellingen is bedoeld. Dit meldt antidiscriminatiebureau RADAR.
Petra Noordhuis
maandag 7 augustus 2017 om 20:33

Kaatsheuvel

Een begeleidersabonnement is net zo duur als een gewoon abonnement. Woordvoerster Femke van Es van de Efteling: ‘Het verschil is dat een begeleidersabonnement niet op naam staat, omdat gehandicapten die in instellingen wonen, vaak door verschillende mensen worden begeleid.’

Antidiscriminatiebureau RADAR kreeg een klacht van een moeder die een abonnement wilde kopen voor haar meervoudig gehandicapte dochter en daarbij een begeleidersabonnement aanvroeg. Tot haar verbazing kreeg zij te horen dat dit abonnement alleen bestemd is voor medewerkers van een instelling.

Ze vond dit oneerlijk. ‘De moeder zei: ik ben niet altijd degene die met mijn dochter meegaat. Wij huren ook wel eens professionele begeleiding in. Zij wilde daarom ook graag zo’n begeleidersabonnement’, zegt Van Es.

De moeder diende een klacht in bij de Efteling, maar dat had voor haar niet het gewenste resultaat. Er werd geen uitzondering op de regel gemaakt. Antidiscriminatiebureau RADAR legde de zaak vervolgens op verzoek van de moeder voor aan operationeel directeur Coen Bertens van de Efteling. Het bureau vond dat er sprake is van ongelijke behandeling.

ongelijke behandeling

Bertens kwam tot de conclusie dat hier inderdaad sprake was van ongelijke behandeling en beloofde dat de moeder alsnog het begeleidersabonnement krijgt. Hij liet daarnaast aan het bureau weten dat hij de regels op korte termijn aanpast, waardoor het ook voor particulieren mogelijk wordt een begeleidersabonnement aan te vragen.

‘We moeten dit nog praktisch regelen’, zegt woordvoerster Femke van Es van de Efteling. ‘Dat duurt waarschijnlijk een paar weken. We sluiten zo aan bij een verandering in de maatschappij. We zien dat steeds meer mensen met een beperking thuis wonen, vaak met professionele begeleiding, en daar past bij dat de begeleiderspas ook voor particulieren is aan te vragen.’

omslachtig

Eind april heeft de Efteling het gehandicaptenbeleid ook al aangepast. Mensen met een beperking hoeven niet langer een doktersverklaring bij zich te hebben om gebruik te kunnen maken van de speciale voorzieningen voor gehandicapten, zoals rolstoelingangen bij attracties. Het verkrijgen van zo’n verklaring bleek namelijk erg omslachtig. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Weinig profijt van dure nieuwe kankermedicijnen

Patiënten met uitgezaaide kanker leven gemiddeld genomen iets langer dan 25 jaar geleden. Maar die extra levensjaren zijn ongelijk verdeeld. Lang niet alle patiëntengroepen profiteren van de nieuwe medicijnen.

Afbeelding

Voortaan betaal je statiegeld op blikjes. Waar moet je vanaf 1 april op letten?

Om de hoeveelheid zwerfafval terug te dringen betaalt de consument vanaf zaterdag 1 april (geen grap) 15 cent statiegeld per blikje. Vijf vragen en antwoorden over het nieuwe systeem.

Afbeelding

Wiersma zinspeelt op einde aan dwingende identiteitsverklaringen op scholen

Onderwijsminister Dennis Wiersma (VVD) vindt het ‘niet wenselijk’ dat scholen toelating van leerlingen afhankelijk maken van het ondertekenen van identiteitsverklaringen.

Afbeelding

Extra geld voor rekenen en lezen 'lost niet alles op'

De onderwijssector is blij dat onderwijsminister Dennis Wiersma geld uittrekt voor het verbeteren van de basisvaardigheden van leerlingen, zoals lezen, schrijven en rekenen. Maar daarmee zijn de problemen nog niet opgelost, benadrukt de branche.

Afbeelding

Lijn na lijn knabbelt Arriva aan de macht van de NS. Nu gaat het voor de hoofdprijs

Met een rechtszaak doet spoorvervoerder Arriva zijn kansrijkste poging om toegang te krijgen tot het hoofdrailnet, waar de NS alleenheerser is. Wie is deze uitdager, die buiten de Randstad al een sterke positie heeft?

Afbeelding

Waarom christelijke vrouwen niet méér werken. 'In reformatorische kring weegt het gezin het zwaarst'

'Overweeg meer te werken', moedigt de overheid vrouwen aan. Gaat die boodschap iets veranderen in christelijk Nederland? 'Ik vraag me echt af of moeders het zien zitten - en of ze er zin in hebben - om meer te werken.'