Luister naar

Efteling verandert weer het gehandicaptenbeleid

Nieuws
Bij de Efteling kunnen binnenkort ook particulieren een ‘begeleidersabonnement’ aanvragen, dat nu alleen voor medewerkers van instellingen is bedoeld. Dit meldt antidiscriminatiebureau RADAR.
Petra Noordhuis
maandag 7 augustus 2017 om 20:33

Kaatsheuvel

Een begeleidersabonnement is net zo duur als een gewoon abonnement. Woordvoerster Femke van Es van de Efteling: ‘Het verschil is dat een begeleidersabonnement niet op naam staat, omdat gehandicapten die in instellingen wonen, vaak door verschillende mensen worden begeleid.’

Antidiscriminatiebureau RADAR kreeg een klacht van een moeder die een abonnement wilde kopen voor haar meervoudig gehandicapte dochter en daarbij een begeleidersabonnement aanvroeg. Tot haar verbazing kreeg zij te horen dat dit abonnement alleen bestemd is voor medewerkers van een instelling.

Ze vond dit oneerlijk. ‘De moeder zei: ik ben niet altijd degene die met mijn dochter meegaat. Wij huren ook wel eens professionele begeleiding in. Zij wilde daarom ook graag zo’n begeleidersabonnement’, zegt Van Es.

De moeder diende een klacht in bij de Efteling, maar dat had voor haar niet het gewenste resultaat. Er werd geen uitzondering op de regel gemaakt. Antidiscriminatiebureau RADAR legde de zaak vervolgens op verzoek van de moeder voor aan operationeel directeur Coen Bertens van de Efteling. Het bureau vond dat er sprake is van ongelijke behandeling.

ongelijke behandeling

Bertens kwam tot de conclusie dat hier inderdaad sprake was van ongelijke behandeling en beloofde dat de moeder alsnog het begeleidersabonnement krijgt. Hij liet daarnaast aan het bureau weten dat hij de regels op korte termijn aanpast, waardoor het ook voor particulieren mogelijk wordt een begeleidersabonnement aan te vragen.

‘We moeten dit nog praktisch regelen’, zegt woordvoerster Femke van Es van de Efteling. ‘Dat duurt waarschijnlijk een paar weken. We sluiten zo aan bij een verandering in de maatschappij. We zien dat steeds meer mensen met een beperking thuis wonen, vaak met professionele begeleiding, en daar past bij dat de begeleiderspas ook voor particulieren is aan te vragen.’

omslachtig

Eind april heeft de Efteling het gehandicaptenbeleid ook al aangepast. Mensen met een beperking hoeven niet langer een doktersverklaring bij zich te hebben om gebruik te kunnen maken van de speciale voorzieningen voor gehandicapten, zoals rolstoelingangen bij attracties. Het verkrijgen van zo’n verklaring bleek namelijk erg omslachtig. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe een Brabants dorp plots een huisartsenpraktijk kwijtraakte

Begin mei raakte het Brabantse dorp Reusel plotseling een huisartsenpraktijk van de commerciële keten Co-Med kwijt. Een nieuw dieptepunt in de vercommercialisering van de huisartsenzorg. Hoe kon dat zomaar gebeuren?

Afbeelding

Deze leerlingen wachten op het beslissende telefoontje: 'De examens gingen slechter dan ik had verwacht'

Het zijn spannende weken voor examenleerlingen: 30 mei was het laatste examen, woensdag 14 juni volgt voor de meesten de uitslag. Zijn ze geslaagd of niet? Drie tieners vertellen hoe zij deze tussenfase doorkomen.

Afbeelding

Wel droogte maar geen watertekort. 'Zorg dat je het zwembad schoon houdt, zodat je het niet opnieuw hoeft te vullen'

Met een zonnig weekend voor de boeg en een toenemend neerslagtekort dringt de vraag zich op: moeten we al water gaan besparen om tekorten te voorkomen? ‘Een zwembadje neerzetten kan, maar de voorraad kan opraken.’

Afbeelding

31 nieuwe scholen erbij. Van islamitische mavo in Amersfoort tot christelijke basisschool in Meppel

Onderwijsminister Dennis Wiersma geeft groen licht voor de start van 31 nieuwe basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs. Hun deuren mogen openen in augustus 2024.

Afbeelding

De noordenwind blaast eerste echt zomerse dag in Nederland (waarschijnlijk) steeds verder vooruit

Na weken koele noordenwind wordt het komend weekeinde dan toch eindelijk zomer, met hete lucht vanuit het oosten. Intussen is het alleszins denkbaar dat het veranderende klimaat vaker kille Nederlandse lentes gaat geven.

Afbeelding

Wel of niet vaccineren? Zo maken reformatorische vrouwen hun keuze. 'Doordacht en in vertrouwen op God'

In reformatorische kringen ligt de vaccinatiegraad gemiddeld lager. Maar hoe ziet het proces eruit om tot een beslissing te komen om wel of niet te vaccineren? En hoe kunnen zorgverleners daarbij ondersteunen?