Luister naar

‘Dit land is mooi, het mijne ook’

Nieuws
Zes jaar geleden had Refat al-Homsi het goed voor elkaar. Een huis, twee auto’s, vrouw en kind. In Syrië. Nu zit hij in een flatje. In Amersfoort.
Herman Veenhof
zaterdag 31 december 2016 om 03:00
‘Dit land is mooi,  het mijne ook’
‘Dit land is mooi, het mijne ook’ Jeroen Jumelet

Vijfhoog is het. De flat is oud, maar gezellig. In de woonkamer een grote bank, een grote televisie en dozen met kinderspeelgoed. Die zijn van Anas, zijn zoon van acht. Refat Homsi (36) woont bijna twee jaar in Nederland, als vluchteling uit Syrië. Hij geeft computercursussen aan andere nieuwkomers en bereidt zich voor op een studie rechten in Utrecht, met de fiets als vervoermiddel. Hij wil snel B2 halen, het niveau Nederlands dat nodig is voor inburgering en academische studie.

rechter

Als je door zijn Facebookpagina scrollt, kom je uit bij het begin, eind 2010. ‘Toen was alles nog rustig. Ik had het goed, als een van de jongste rechters van Syrië. Ik deed vooral erfeniszaken en echtscheidingen. Ik had een huis in Damascus, twee auto’s, vrouw en kind.’

Al-Homsi trouwde in 2006, Anas kwam in 2008. Geluk sprak vanzelf, met een Shan van de zaak en een eigen Volkswagen. Toen kwam de oorlog. Die veranderde alles. ‘Drie van mijn broers kwamen om in de strijd. De druk van het regime nam toe. Opeens stond het leger letterlijk achter me als ik mijn werk deed. Uitspraken werden van bovenaf gedicteerd en deden zelden recht aan de zaak. Dat was niet vol te houden. Maar vluchten zou opvallen, door het regime van Assad als verraad gezien. Dus liet ik mij ‘degraderen’ tot advocaat. Dat wekte natuurlijk ook argwaan. In 2014 vertrok mijn vrouw. Via Egypte en Italië kwam zij in Nederland terecht en vroeg asiel aan. Ik kwam met Anas bijna een jaar later, via Algerije en op een bootje naar Lampedusa.’

‘Ons huwelijk liep stuk. In Syrië was ik een grote meneer, hier was ik niets, vond mijn vrouw. Ze kreeg een ander. Er werd ook op haar ingepraat in Ter Apel en Kamp Zeist: “Laat je scheiden van je man, dan krijg je een eigen huis en een uitkering.” Dat gebeurde. We wonen nu apart, Anas gaat in het weekend naar mij.’

Mohammed en Nariman, Refats ouders, wonen nog in Damascus. Ze worden met rust gelaten, maar het leven is duur en onzeker. Zijn vader was ook jurist, in Hama, waar Refat naar de Ibn Khaldoun-school ging.

‘Mijn moeder appte mij kort geleden: “We weten dat jij niet terug kunt komen.” Dat is waar. Assad zou me kelen, maar het Vrije Syrische leger ook; de rebellen denken dat ik met Assads regime samenwerkte.’

Usama (41) zit naast Refat op de bank. Hij rookt voortdurend, na gevraagd te hebben of dat mag. Hij was monteur voor verwarmingssystemen en werkte voor het ministerie van Onderwijs overal in Syrië. Beide mannen komen uit al-Qabun, een wijk in het noordoosten van Damascus, niet ver van de berg Kassioun. Hun woonomgeving is kapotgeschoten.

vier pakken slaag

Usama zat veertig dagen gevangen in de cellen van Assad. Hij loopt moeilijk, zijn rug is kapot. ‘Vier pakken slaag en een verhoor, dat was het ritme. Ze sloegen met een dik soort ruitenwissers en ik kreeg elektrische schokken terwijl ik met blote voeten in water stond. Soms hingen ze iemand op terwijl die op mijn schouders zat. Als ik ineenzakte, stikte hij.’

Beide mannen zijn geslagen, maar niet hopeloos. Eerder dankbaar. Refat: ‘Nederland heeft Syriërs veel hulp gegeven. De geschiedenis zal dit niet vergeten. Dit land is mooi. Het mijne ook; tot de oorlog uitbrak.’

Refat wil ooit terug. Het land weer opbouwen. Een gezin stichten, met Anas erbij. Hij heeft een nieuwe vriendin, ook Syrische. ‘Ze is tolk en ik hielp haar. We vonden elkaar leuk.’ ?

Welke grens hebt u verlegd in 2016?

‘Ik heb de scheiding van mijn vrouw geaccepteerd.’

Welke grens wilt u verleggen in 2017?

‘Ik wil graag beginnen aan een studie rechten in Utrecht.’

Aan welk gedrag zou u graag een grens stellen?

‘Het regime van Assad zou een halt moeten worden toegeroepen.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Iedereen ontdooit hier’: kinderen met psychische klachten worden behandeld in een knusse bus

Elke maandag verruilen kinderpsychiater Corine van Vliet en speltherapeut Clarie Dekker hun behandelkamers voor een gezellige bus. ‘Zonder de bus, had deze jongen geen behandeling gehad.’

Afbeelding

Hoe Zwarte Piet zijn kleur verloor: langzaam maar zeker verdween de schmink

Dit weekend viert Nederland weer Sinterklaas. Inmiddels gebeurt dit grotendeels zonder Zwarte Piet, want het hulpje van de Sint werd de afgelopen twaalf jaar langzaam maar zeker ontdaan van zijn zwarte schmink.

Afbeelding

Verzetsmensen waren ook queer, van kleur en soms aan de drugs, toont vernieuwd Verzetsmuseum

De leidraad van het vernieuwde Verzetsmuseum is dat ‘het’ verzet was niet zo duidelijk afgebakend als vaak is aangenomen. Daarom wordt het oude hokjesdenken rond verzetsdaden volledig losgelaten, zegt het museum.

Afbeelding

Nationale Ombudsman: verduurzamen huis vaak niet haalbaar door laag inkomen

Het lukt mensen met een laag inkomen niet om hun huis te verduurzamen. De energiehulp van de overheid die ze hard nodig hebben, bereikt veelal rijke huishoudens die zichzelf al kunnen redden, zegt de Nationale Ombudsman.

Afbeelding

Verenigde Staten maken zich op voor WK in eigen land, hoge verwachtingen voor ‘De Gouden Generatie’

Vandaag neemt Nederland het op tegen de Verenigde Staten in de achtste finale van het WK Voetbal. Louis van Gaal sprak lovend over de tegenstander en diens visie. Wat kan het Nederlands elftal verwachten?

Afbeelding

Treinreizigers op een station. Het kabinet maakt 7,5 miljard euro vrij voor investeringen in infrastructuur, die vooral naar het spoor gaan. Het grootste gedeelte van dit geld komt terecht in de Randstad en Noord-Brabant.