Luister naar

Vragen op Refoweb steeds persoonlijker

Nieuws
‘Mijn vrouw heeft bekend dat zij vreemd is gegaan’; ‘Mijn moeder wil mouwen aan mijn trouwjurk.’ Als vraagbaak heeft jongerensite Refoweb een vaste plaats verworven in kerkelijke kring. Deze week ging de vijftienduizendste vraag online.
Hans Hopman
woensdag 31 augustus 2016 om 21:44
Henk Aalbers: ‘Veel jongeren worstelen met hun identiteit.’
Henk Aalbers: ‘Veel jongeren worstelen met hun identiteit.’ Vidiphoto

Ede

In principe neemt Henk Aalbers (39) iedere vraag serieus. Wel is hij alert op nepvragen. ‘Bijvoorbeeld als een christen god met een kleine letter schrijft. Dan moet je op je hoede zijn.’ Vijftien jaar geleden richtte hij samen met Gert Janssen (55) Refoweb op, een reformatorische site die jaarlijks een miljoen bezoekers trekt en waar jongeren (anoniem) vragen kunnen stellen. Een mijlpaal deze week was de vijftienduizendste vraag, over een schijnbaar theoretisch maar gevoelig onderwerp: mag je Paulus’ schipbreuk vergeestelijken en als model zien voor een bekeringsproces? Ds. Cor Harinck van de Gereformeerde Gemeenten veegt de vloer aan met het allegoriseren van de Bijbel. Waarbij hij Calvijn citeert die allegorese een uitvinding van de duivel noemt.

Op zijn ferme antwoord wordt flink gereageerd. ‘Een stedeling’ vraagt zich af of Harincks reactie effect zal hebben, omdat ‘de meesten’ hem toch al beschouwen als een ‘enfant terrible’ binnen zijn kerken.

authentieke vragen

Aalbers heeft een dagtaak (‘betaald, maar het is geen vetpot, hoor’) aan het beheren van de site die dankzij adverteerders kan bestaan. Hij en Janssen signaleren dat de Bijbel een schatboek blijkt waarin mensen nooit uitgelezen en uitgezocht raken. Maar vragen over wat wel of niet mag, raken uit de gratie. Zoals rond de zondagsheiliging, kledinggebruik (hoedje, broek en rok), internet en televisie. Hij is blij dat de vragen – meestal anoniem gesteld – nu persoonlijker en authentieker zijn. ‘Pastorale vragen over persoonlijk geloven, zoals “Heb ik wel het ware geloof?”, “Ben ik wel een oprecht kind van God?”, “Waarom doe ik nog zoveel zonden?” Tegelijk worstelen veel jongeren met hun identiteit.’

Allerlei ‘rode oortjes’-vragen trekken voorbij, zoals over seks en pornoverslaving. ‘We zochten zelf vijftien jaar geleden – internet was in opkomst – ook naar antwoorden’, verklaart Aalbers de aanleiding om vijftien jaar geleden met een chatbox te beginnen. Die werd al na twee maanden uitgebreid met een forum. Een jaar later was de vragenrubriek geboren.

huwelijken

Fotojournalist Gert Janssen, die vooral de teksten screent op taal, herinnert zich uit de begintijd dat uit het chatprogramma heel veel huwelijken zijn ontstaan. ‘Want we organiseerden één keer in de drie maanden ook meetings. De jongerensite heette aanvankelijk ‘Refodate’. Maar we waren niet een echte datingsite. Dus werd het al snel Refoweb.’

Aalbers en Janssen beschikken over een breed vragenpanel, met niet alleen theologen, maar ook artsen, seksuologen, psychologen, pedagogen en relatieadviseurs. De club van driehonderd panelleden breidt zich uit. ‘Zo vonden we onlangs dr. ir. Wim de Jong bereid mee te werken, nadat er vragen kwamen over evolutie en creationisme.’

Eigenlijk verbaast het tweetal zich erover dat de stroom van vragen niet opdroogt. Over de bezoekers: uit een eigen enquête blijkt dat zestig tot zeventig procent uit de gereformeerde gezindte komt. Anderen komen op de site terecht via zoekmachines.

Janssen moet als man van inmiddels middelbare leeftijd soms wel wennen aan de nieuwe trends, zoals de onder jongeren populaire app Snapchat en de Pokémon Go-rage. Janssen, die zelf kinderen tussen twaalf en 28 jaar heeft, is echter niet bang de jeugd niet meer aan te voelen.

Henk Aalbers over de respons: ‘Een tijdje geleden bedankte een meisje ons. Ze was seksueel misbruikt en was op grond van ons advies het traject van hulpverlening ingegaan. Dat had geholpen. Ze was blij dat wij de eerste stap zijn geweest in het herstel. Als je zoiets leest, dan weet je waarom je dit werk doet.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Demonstreren op de A12 is als een gebed. 'Net als met bidden, weet je niet of je krijgt wat je vraagt'

Actievoeren voor het klimaat was ooit radicaal, nu wordt het voor steeds meer christenen normaal. Dominees, de achterban van GroeneKerken en (bestuurs)leden van Perspectief doen er openlijk aan mee.

Afbeelding

Fatimazhra Belhirch: 'Zie vluchtelingen als een verrijking, in plaats van als een last'

Nederland heeft een blinde vlek voor de kennis en kunde die vluchtelingen meebrengen, zegt Fatimazhra Belhirch. Als directeur van het UAF probeert zij hen te koppelen aan een baan of studie die bij hun talenten past.

Afbeelding

Hoe heilig is de geheimhoudingsplicht voor zorgverleners? 'Teken des tijds dat discussie terugkomt'

GGZ Drenthe trok deze maand aan de bel over een verpleegkundige in Assen die in vertrouwelijke gesprekken vertelde over zijn betrokkenheid bij twintig sterfgevallen. Wanneer mogen hulpverleners hun medisch beroepsgeheim doorbreken?

Afbeelding

Afbeelding

AIVD: groei van anti-institutioneel extremisme kan democratische rechtsorde ondermijnen

Inlichtingendienst AIVD vreest dat de groeiende populariteit van complottheorieën over een 'kwaadaardige elite', die de bevolking zou willen knechten en doden, de democratische rechtsorde kan ondermijnen.

Afbeelding

Achter de schermen bij de eindexamendocenten: 'Vorig jaar baalde ik echt even tijdens het nakijken'

Zodra leerlingen klaar zijn met hun examen, begint het zweten voor leraren. Marion Woertink, docent Nederlands: ‘Soms praat ik hardop tijdens het nakijken. Dan zeg ik: ‘Goed zo, meisje!’