Luister naar

Nieuwe lesmethode verbetert schrijfniveau

Nieuws
Basisschoolkinderen kunnen hun schrijfniveau fors verbeteren met de nieuwe lesmethode Tekster.
Hans-Lukas Zuurman
woensdag 31 augustus 2016 om 03:00
Monica Koster
Monica Koster

Utrecht

Dat zegt Monica Koster, die donderdag samen met Renske Bouwer bij de Universiteit Utrecht promoveert op de kwaliteit van het schrijfonderwijs. ‘Het is schokkend om te zien dat gebieden als lezen, spellen en woordenschat wél zijn afgedekt in het onderwijs, maar hoe je zelf een tekst schrijft niet’, zegt Koster. De digitalisering vraagt om een goede schrijfvaardigheid, meent de onderzoekster. Ze wijst op zorgen die de Onderwijsinspectie in 2010 uitte over het schrijfniveau in de bovenbouw. Afgelopen vier jaar ontdekte ze met Bouwer hoe het schrijfniveau omhoog kan met hulp van het door hen ontwikkelde programma Tekster. Hierin worden leerlingen stapsgewijs meegenomen in het schrijven van een tekst voor een bepaalde doelgroep.

Tekster is voortgekomen uit een reeks onderzoeken die het ministerie heeft laten verrichten na het verschijnen van het rapport van de Onderwijsinspectie in 2010, zegt woordvoerder Ilona de Ruijter van het ministerie van Onderwijs. Of het schrijfonderwijs sinds zes jaar geleden al verbeterd is, weet ze niet. ‘Dat is lastig inschatten. Het is na 2010 niet meer gemeten door de inspectie. Voor ons was de discussie over het vak Nederlands destijds aanleiding vast te leggen wat kinderen moeten kunnen op dat vlak. Goed kunnen schrijven is een belangrijke sociale vaardigheid.’

Zie ook "Dierennamen helpen kinderen betere teksten te schrijven"

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

CBS rectificeert pijnlijke fout in onderzoek naar uithuisplaatsingen in toeslagenaffaire

‘Gedupeerdheid verhoogt de kans op kinderbeschermingsmaatregelen niet.’ Deze zin in het rapport van het CBS over de relatie tussen de toeslagenaffaire en uithuisplaatsingen van kinderen is te kort door de bocht, geeft het CBS toe.

Afbeelding

Nieuwe opvangcrisis verwacht dit voorjaar: tekort van duizenden bedden dreigt

Nederland wacht opnieuw een grote opvangcrisis. Waarschijnlijk wordt de situatie erger dan vorig jaar. Zelfs als alle noodmaatregelen werken, dreigt er in het voorjaar alsnog een tekort van duizenden bedden.

Afbeelding

Energierekening is steeds vaker een worsteling. 'Het had nog veel erger kunnen zijn'

Ruim een miljoen huishoudens worstelden in 2022 met het betalen van hun hoge energierekening. Dat is meer dan een verdubbeling, vergeleken met 2020. Waar zijn de problemen het grootst?

Afbeelding

Gaat je Nederlands achteruit als je bijna alleen maar Engelse boeken leest?

Veel jongeren luisteren Engelse muziek, kijken Engelstalige series en lezen steeds vaker een Engels boek. Maar wat betekent dat voor hun Nederlands? ‘Studenten kennen voor ‘impact’ geen Nederlands synoniem’

Afbeelding

Rijkswegen, viaducten en tunnels zijn te langdurig en te zwaar belast

Infrastructuur en Waterstaat heeft nu de handen vol aan achterstallig onderhoud. Nieuwe wegen, meer asfalt: dáár maakten politici graag goede sier mee. Maar nu blijkt dat geen viaduct of tunnel het eeuwige leven heeft.

Afbeelding

Ondernemer opent gratis supermarkt voor kwetsbare gezinnen: 'Op drijfzand kan je geen toekomst bouwen'

Gratis boodschappen doen? Vanaf dinsdag is dat mogelijk voor kwetsbare gezinnen uit Amsterdam Nieuw-West. De enige voorwaarde is dat ze hulp accepteren, zodat ze na acht maanden weer op eigen benen kunnen staan.