Luister naar

Je vork is een machtig wapen

Nieuws
Voor de productie van een kilo rundvlees is 15.000 liter water nodig. Een douchebeurt kost 55 liter water. Wil je wat doen aan het watertekort waarmee veel landen op de wereld te maken hebben, dan kun je dus beter minder vlees eten, dan korter douchen.
Petra Noordhuis
vrijdag 12 februari 2016 om 18:42
In de winkel is vlees gewoon een product dat er in een plastic verpakking ligt.
In de winkel is vlees gewoon een product dat er in een plastic verpakking ligt. anp / Jeroen Jumelet

Wageningen

Met dit soort feiten, liet Natascha Kooiman van Smaackmakers vrijdag in een workshop op de Voedsel Anders Conferentie zien dat ons voedselsysteem en ons voedselpatroon radicaal een omslag nodig hebben. Zij wil die omslag versnellen en doet dat onder andere door horeca, cateraars en scholen te adviseren over duurzaam eten.

Ze vindt ons eetpatroon ‘schokkend’. Het consumeren van veel vlees en zuivel zoals we in Nederland doen, leidt behalve tot watertekort, tot hongersnood, legde ze uit. ‘Tachtig procent van alle landbouwgrond wordt gebruikt voor de dierenindustrie en de dierlijke producten gaan vooral naar de westerse landen.’

drie aardbollen

De vlees- en zuivelconsumptie levert ook een bijdrage aan de klimaatverandering: 20 procent van de broeikasgassen komt van de bio-industrie. Ook de soortenrijkdom op aarde wordt in rap tempo aangetast en voor 60 procent komt dat volgens Kooiman door wat wij eten.

Dit is onethisch, vindt ze: mensen in armere landen en volgende generaties lijden onder ons consumptiepatroon. Het is onmogelijk om ons eetpatroon vol te houden. ‘In landen als China en India neemt de vleesconsumptie toe. in 2050 zijn we met 9 miljard mensen op aarde. Als we zo doorgaan, zouden we tegen die tijd drie aardbollen nodig hebben.’

In de winkel zie je niks van alle problemen. Vlees is er gewoon een product dat in een plastic verpakking ligt. Kooiman wil met feiten het verhaal erachter laten zien. ‘In Nederland worden per werkdag ruim 1 miljoen dieren geslacht, dat zijn er meer dan duizend per minuut’, zegt ze. Voor de conferentiegangers was dit laatste getal vrijdag niet moeilijk te visualiseren: een kleine duizend mensen kwam op de Voedsel Anders Conferentie af.

Minderen met vlees, is volgens Kooiman ook moeilijk door de tegenlobby. Er wordt veel aan verdiend en politieke partijen zeggen liever niet tegen hun stemmers dat ze hun geliefde lapje vlees een paar dagen per week uit hun menu moeten schrappen.

Consumenten spelen volgens Kooiman een sleutelrol. ‘Als consument heb je een machtig wapen in je hand: een vork, omdat je drie keer per dag of vaker eet.’

eerlijke prijs

De Voedsel Anders Conferentie vond twee jaar geleden voor het eerst plaats. ‘We willen mensen samenbrengen die bezig zijn met nieuwe manieren van voedsel produceren’, zegt Tjerk Dalhuisen, mede-initiatiefnemer van de tweedaagse conferentie die vrijdag begon. De deelnemers aan de conferentie – een gezelschap van boeren, studenten, beleidsmakers, kritische consumenten en wetenschappers – willen volgens hem aandacht voor een vooral regionale duurzame landbouw, die de bodem voedt in plaats van uitput en die de boer waardering voor het goede werk en een eerlijke prijs voor het product geeft.

In ruim zestig workshops worden bestaande initiatieven en ideeën besproken. Elementen die vaak terugkeren zijn directere relaties tussen producent en consument, eerlijker handelsbeleid en samenwerken met de natuur. <

‘geen simpel antwoord’

Het merendeel van de studenten en wetenschappers van de universiteit in Wageningen werkt op de terreinen waarover de Voedsel Anders Conferentie gaat, namelijk voedsel en duurzaamheid, zei gastheer Arthur Mol, rector magnificus van de universiteit, bij de opening van de conferentie.

‘De uitdagingen zijn bekend’, aldus Mol, ‘de toename van de wereldbevolking en het bestedingsvermogen en dus de toenemende vraag naar voedsel en een beperkt aantal gronden die we hoogproductief voor landbouw kunnen inzetten. Daar komt nog een vraagstuk bij. We willen voedsel dat eerlijk en duurzaam is geproduceerd. Daar maken we ons steeds meer zorgen over.’ Wat een duurzaam en eerlijk landbouw- en voedselsysteem is, is volgens hem moeilijk te zeggen. ‘Is bijvoorbeeld biologisch produceren duurzaam? Vaak denken we bij biologisch aan lokaal, maar biologische producten worden vaak ook de hele wereld over gesleept. Er is niet een eenduidige oplossing en er zijn geen simpele antwoorden voor. Daarom zitten we hier bij elkaar.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gezondheidsraad: volumeknoppen in het hele land omlaag om gehoorschade te voorkomen

Verlaag het maximale geluidsniveau van versterkte muziek van 103 naar 100 decibel. Dat adviseert de Gezondheidsraad. Aanleiding voor het advies is een onderzoek naar beginnend gehoorverlies onder kinderen.

Afbeelding

Annie woont in haar slaapkamer om te bezuinigen op energieverbruik: ‘Maar ik kom echt niets tekort’

Annie Snieder (76) is in haar slaapkamer gaan wonen, zodat de kachel in de woonkamer niet aan moet. Maar klagen zal ze nooit doen. ‘Water, brood en onderdak; nou, heel veel mensen hebben dat niet.’

Afbeelding

Raad van State: asielzoeker moet dwangsom kunnen afdwingen bij rechter

Doet de IND langer dan de wettelijke termijn over een asielbesluit? Dan moeten asielzoekers via de rechter een dwangsom kunnen eisen. De wet die die mogelijkheid afschafte, is in strijd met het Europees recht.

Afbeelding

Twintig miljoen extra beschikbaar om het openbaar vervoer toegankelijk te maken voor mensen met beperking

In de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wordt nu 10 miljoen euro gereserveerd. Dat is niet genoeg, vinden Kamerleden Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) en Lisa van Ginneken (D66).

Afbeelding

Boetevrij lenen bij de bibliotheek: ‘We moeten af van de strenge mevrouw achter de balie’

Een boete betalen bij het te laat inleveren van boeken? Bij veel bibliotheken hoeft dat niet meer. ‘We willen geen vervelende discussies meer voeren over 20 cent boete.’

Afbeelding

Prijs van duurzame woningen schiet omhoog, blijkt uit cijfers van het Kadaster

De verkoop van minder energiezuinige huizen blijft juist achter. Dat blijkt uit onderzoek van het Kadaster, het instituut dat de eigendom van woningen vastlegt.