Afgeladen reepjes kunstsneeuw

Een zachte winter betekent ook: een slecht seizoen voor wintersporters, een slecht seizoen voor wintersportgebieden én een slecht seizoen voor reisorganisaties. Niemand loopt immers warm voor een dun streepje kunstsneeuw op een verder groene helling, die ook nog afgeladen is met medeskiërs. Toch is die situatie momenteel realiteit. Aan de zuidkant van de Alpen is nog nauwelijks sneeuw gevallen en ook in populaire skilanden als Frankrijk en Oostenrijk is er onder de 2.000 meter eigenlijk geen echte sneeuw te vinden. Pas in het begin van het nieuwe jaar daalt de sneeuwgrens naar een gewenste 1.000 tot 1.300 meter, verwacht Weerplaza.
Sommige reisorganisaties, zoals Thomas Cook, Neckermann en Sunweb, waren de afgelopen weken dan ook druk met het omboeken van de door hen georganiseerde reizen, vanwege hun zogenoemde skigarantie. Geen sneeuw = gratis omboeking naar een ander, sneeuwrijker gebied. Sunweb laat weten dat het de afgelopen weken ‘enkele honderden mensen’ heeft omgeboekt. Hoeveel geld dat heeft gekost, wil de organisatie niet zeggen.
Toch waren er dit jaar niet significant minder boekingen dan een jaar geleden. Sterker nog: eerder deze maand sprak de ANWB de verwachting uit dat er komend seizoen meer dan een miljoen Nederlanders op wintersport gaan, beduidend meer dan de afgelopen drie jaar. Wel merken de reisorganisaties dat er een lichte verschuiving gaande is van boekingen in de kerstvakantie naar meer sneeuwzekere perioden begin volgend jaar. Klanten anticipeerden op een matige december. Ook dat blijkt uit cijfers van ANWB: verreweg de meeste Nederlanders vertrekken pas in februari richting de sneeuw.
Overigens spelen wintersportgebieden zelf ook en masse in op de veranderende omstandigheden. De afgelopen weken draaiden de Zwitserse, Franse en Oostenrijkse sneeuwkanonnen overuren. Bovendien wordt hard gewerkt aan nieuwe snufjes. Zo test het populaire wintersportgebied Tirol de zogenoemde sneeuwwolkmaker: een kunstmatig geproduceerde wolk uit de koker van de universiteit van Wenen. Voordeel: de poedersneeuw uit zo’n wolk is beter van kwaliteit dan de harde nepsneeuw uit kanonnen, en bovendien veel energiezuiniger.