Luister naar

Afgeladen reepjes kunstsneeuw

Nieuws
Mickey Steijaert Jarl van der Ploeg Lennart Klem redactie vk
donderdag 31 december 2015 om 03:00
Afgeladen reepjes kunstsneeuw.
Afgeladen reepjes kunstsneeuw.

Een zachte winter betekent ook: een slecht seizoen voor wintersporters, een slecht seizoen voor wintersportgebieden én een slecht seizoen voor reisorganisaties. Niemand loopt immers warm voor een dun streepje kunstsneeuw op een verder groene helling, die ook nog afgeladen is met medeskiërs. Toch is die situatie momenteel realiteit. Aan de zuidkant van de Alpen is nog nauwelijks sneeuw gevallen en ook in populaire skilanden als Frankrijk en Oostenrijk is er onder de 2.000 meter eigenlijk geen echte sneeuw te vinden. Pas in het begin van het nieuwe jaar daalt de sneeuwgrens naar een gewenste 1.000 tot 1.300 meter, verwacht Weerplaza.

Sommige reisorganisaties, zoals Thomas Cook, Neckermann en Sunweb, waren de afgelopen weken dan ook druk met het omboeken van de door hen georganiseerde reizen, vanwege hun zogenoemde skigarantie. Geen sneeuw = gratis omboeking naar een ander, sneeuwrijker gebied. Sunweb laat weten dat het de afgelopen weken ‘enkele honderden mensen’ heeft omgeboekt. Hoeveel geld dat heeft gekost, wil de organisatie niet zeggen.

Toch waren er dit jaar niet significant minder boekingen dan een jaar geleden. Sterker nog: eerder deze maand sprak de ANWB de verwachting uit dat er komend seizoen meer dan een miljoen Nederlanders op wintersport gaan, beduidend meer dan de afgelopen drie jaar. Wel merken de reisorganisaties dat er een lichte verschuiving gaande is van boekingen in de kerstvakantie naar meer sneeuwzekere perioden begin volgend jaar. Klanten anticipeerden op een matige december. Ook dat blijkt uit cijfers van ANWB: verreweg de meeste Nederlanders vertrekken pas in februari richting de sneeuw.

Overigens spelen wintersportgebieden zelf ook en masse in op de veranderende omstandigheden. De afgelopen weken draaiden de Zwitserse, Franse en Oostenrijkse sneeuwkanonnen overuren. Bovendien wordt hard gewerkt aan nieuwe snufjes. Zo test het populaire wintersportgebied Tirol de zogenoemde sneeuwwolkmaker: een kunstmatig geproduceerde wolk uit de koker van de universiteit van Wenen. Voordeel: de poedersneeuw uit zo’n wolk is beter van kwaliteit dan de harde nepsneeuw uit kanonnen, en bovendien veel energiezuiniger. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zorg moet beter samenwerken

Na lang onderhandelen hebben alle denkbare organisaties in de zorg zich dan toch geschaard achter het Integraal Zorgakkoord van minister Kuipers.

Afbeelding

Schaken groeit razendsnel in Nederland: 'Vroeger was schaken iets voor nerds'

Schaken is zo razend populair dat de servers van ‘s werelds grootste schaaksite chess.com het niet langer aan konden. Toen in december vorig jaar op één dag 250.000 nieuwe schakers zich aanmeldden, crashte de boel.

Afbeelding

CBS rectificeert pijnlijke fout in onderzoek naar uithuisplaatsingen in toeslagenaffaire

‘Gedupeerdheid verhoogt de kans op kinderbeschermingsmaatregelen niet.’ Deze zin in het rapport van het CBS over de relatie tussen de toeslagenaffaire en uithuisplaatsingen van kinderen is te kort door de bocht, geeft het CBS toe.

Afbeelding

Nieuwe opvangcrisis verwacht dit voorjaar: tekort van duizenden bedden dreigt

Nederland wacht opnieuw een grote opvangcrisis. Waarschijnlijk wordt de situatie erger dan vorig jaar. Zelfs als alle noodmaatregelen werken, dreigt er in het voorjaar alsnog een tekort van duizenden bedden.

Afbeelding

Energierekening is steeds vaker een worsteling. 'Het had nog veel erger kunnen zijn'

Ruim een miljoen huishoudens worstelden in 2022 met het betalen van hun hoge energierekening. Dat is meer dan een verdubbeling, vergeleken met 2020. Waar zijn de problemen het grootst?

Afbeelding

Gaat je Nederlands achteruit als je bijna alleen maar Engelse boeken leest?

Veel jongeren luisteren Engelse muziek, kijken Engelstalige series en lezen steeds vaker een Engels boek. Maar wat betekent dat voor hun Nederlands? ‘Studenten kennen voor ‘impact’ geen Nederlands synoniem’