Luister naar

Nu al ‘bizar veel’ pollen

Nieuws
Mickey Steijaert Jarl van der Ploeg Lennart Klem redactie vk
donderdag 31 december 2015 om 03:00
Een hazelaar in bloei.
Een hazelaar in bloei.

Slecht nieuws voor de hooikoortspatiënt: door de warme decembermaand is het pollenseizoen veel vroeger begonnen dan gewoonlijk. Bij de website pollennieuws.nl kwamen dinsdag al meer dan honderd meldingen binnen van hooikoortspatiënten die last hadden van allergische klachten.

De hooikoortsklachten lijken vooral te wijten aan twee boomsoorten, de hazelaar en de niet-inheemse els. Letty de Weger, onderzoeker aan het Leids Universitair Medisch Centrum, voert wekelijks pollentellingen uit op luchtmonsters. Daarin doken de afgelopen weken tientallen pollen op van hazelaars en elzen. De Weger: ‘De eerste pollen doken al half december op, dat is echt uitzonderlijk vroeg, vooral voor de hazelaar. Die staat meestal pas midden januari in bloei.’

‘Bizar’, noemt ook bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit de hoge pollenconcentraties. ‘Sinds 1890 worden al waarnemingen gedaan, maar zo vroeg hebben we de bloeiperiode nog niet op deze schaal gezien.’ Van Vliet vermoedt dat niet alleen de warme decembermaand de vroege bloei heeft veroorzaakt: ook de lichte vorst in oktober speelt een rol. ‘Voor planten was dat waarschijnlijk een signaal dat de winter achter de rug was en de lente kon beginnen.’ Met een december die warmer was dan de gemiddelde aprilmaand, voldeed het weer perfect aan deze verwachting.

Bij hooikoorts reageert het afweersysteem op onschuldige pollen van grassen en bomen, wat leidt tot de bekende loopneus en rode ogen. Zo’n 5 procent van de bevolking reageert op de hazelaar en els, die nu in bloei staan. Dat is slechts een kwart van het totaal aantal hooikoortspatiënten. Volgens Herman van Wissen van pollennieuws.nl is het aantal meldingen dan ook veel lager dan tijdens het hoogseizoen.

Van Vliet verwacht dat het pollenseizoen zal aanhouden en dit jaar per saldo dus langer duurt. ‘Maar hoe het precies verloopt, is moeilijk te zeggen.’

De Weger en Van Vliet roepen mensen op hooikoortsklachten te melden bij een speciaal meldpunt, allergieradar.nl. Zo kunnen de onderzoekers het uitzonderlijke hooikoortsjaar nauwkeurig in kaart brengen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zorg moet beter samenwerken

Na lang onderhandelen hebben alle denkbare organisaties in de zorg zich dan toch geschaard achter het Integraal Zorgakkoord van minister Kuipers.

Afbeelding

Schaken groeit razendsnel in Nederland: 'Vroeger was schaken iets voor nerds'

Schaken is zo razend populair dat de servers van ‘s werelds grootste schaaksite chess.com het niet langer aan konden. Toen in december vorig jaar op één dag 250.000 nieuwe schakers zich aanmeldden, crashte de boel.

Afbeelding

CBS rectificeert pijnlijke fout in onderzoek naar uithuisplaatsingen in toeslagenaffaire

‘Gedupeerdheid verhoogt de kans op kinderbeschermingsmaatregelen niet.’ Deze zin in het rapport van het CBS over de relatie tussen de toeslagenaffaire en uithuisplaatsingen van kinderen is te kort door de bocht, geeft het CBS toe.

Afbeelding

Nieuwe opvangcrisis verwacht dit voorjaar: tekort van duizenden bedden dreigt

Nederland wacht opnieuw een grote opvangcrisis. Waarschijnlijk wordt de situatie erger dan vorig jaar. Zelfs als alle noodmaatregelen werken, dreigt er in het voorjaar alsnog een tekort van duizenden bedden.

Afbeelding

Energierekening is steeds vaker een worsteling. 'Het had nog veel erger kunnen zijn'

Ruim een miljoen huishoudens worstelden in 2022 met het betalen van hun hoge energierekening. Dat is meer dan een verdubbeling, vergeleken met 2020. Waar zijn de problemen het grootst?

Afbeelding

Gaat je Nederlands achteruit als je bijna alleen maar Engelse boeken leest?

Veel jongeren luisteren Engelse muziek, kijken Engelstalige series en lezen steeds vaker een Engels boek. Maar wat betekent dat voor hun Nederlands? ‘Studenten kennen voor ‘impact’ geen Nederlands synoniem’