Luister naar

Er komen auto’s met 777 en 666 op het kenteken

Nieuws
De eerste auto met het nieuwe kenteken, rijdt rond met GB-001-B op de nummerplaat. Minister Melanie Schultz van Infrastructuur reikte het nummerbord maandag uit.
Sophia Geuze Sophia Geuze • redacteur
dinsdag 31 maart 2015 om 03:00
Er komen auto’s met 777 en 666 op het kenteken
Er komen auto’s met 777 en 666 op het kenteken RDW

Zoetermeer

‘Als het goed is, gaat de nieuwe cijfer- en lettercombinatie vijf jaar mee’, vertelt Hans van Geenhuizen van de RDW, die de kentekens uitgeeft. ‘Maar dat hangt van de autoverkoop af. Daarna stappen we over op G-001-BB.’ Vooralsnog zijn alleen de afkortingen SD van Sicherheitsdienst en SS van Schutz-staffel verboden. Van Geenhuizen: ‘Dat heeft natuurlijk met ons oorlogsverleden te maken.’

Hij weet dat in China getallen een betekenis kunnen hebben. Het getal 250 is een scheldwoord dat zoveel betekent als ‘idioot’ of ‘onbenul’. Christenen zouden moeite kunnen hebben met 666, het getal van het Beest uit Openbaring of met 777, het getal van de goddelijke volmaaktheid. ‘Je kunt een kenteken niet weigeren. Maar als er Kamervragen over gesteld worden, kan de minister alsnog besluiten getallen of lettercombinaties weg te laten.’

In Nederland is het kenteken verbonden aan een auto. Die krijgt het nummer zodra hij op Nederlandse bodem staat, tot hij bij de sloop belandt. ‘Ons unieke systeem heeft als voordeel dat je de auto kunt volgen. Je kunt controleren of hij APK-gekeurd en verzekerd is.’

In andere landen zijn kentekens persoonsgebonden. Wie een andere auto koopt, neemt zijn kenteken mee. In Duitsland verandert het nummerbord alleen als mensen verhuizen naar een andere regio. ‘Daar zijn ze persoons- én regiogebonden.’

Van Geenhuizen komt in België geregeld rare kentekenplaten tegen. Zo kan het gebeuren dat er achter op een politiewagen LUI en drie cijfers of op een snelle bolide drie letters die met de toevoeging van een klinker een lelijk woord vormen. Een woord als ‘lui’ kan nooit voorkomen op een Nederlands nummerbord omdat er geen klinkers gebruikt worden.

Nederland was het eerste land dat het nummerbord introduceerde in 1898. Een jaar later reden er 168 auto’s met een nummerplaat. Er stond alleen een nummer op en het gekkengetal 11 werd overgeslagen. In 1951 kwam het kenteken met twee letters, twee cijfers en nog eens twee cijfers. Het eerste was leuk geweest voor de hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad, ND-00-01, maar het ging naar de directeur van het Verbond voor Veilig Verkeer.

AA is vanaf het begin gereserveerd voor het koningshuis. CD hoort bij auto’s van diplomaten.

Nederlandse kentekens bevatten geen klinkers zodat er geen woorden gevormd kunnen worden. De letters C en Q worden niet gebruikt. Die lijken te veel op een nul. Ook staan er geen afkortingen van politieke partijen en vloeken op nummerplaten. Ook de afkortingen KKK (Klu Klux Klan), TBS (terbeschikkingstelling), NSB (Nationaal- Socialistisch Beweging en de PKK (de gewapende vleugel van de Koerdische Arbeiderspartij) komen niet voor.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.

Anniek Pheiher leidt een trainingssessie voor activistische beleggers bij The Field in Leiden.

Klimaatactivistische beleggers trainen voor de confrontatie met CEO's: 'Ik wil ja of nee horen'

In de aanloop naar het aandeelhoudersseizoen stoomt Milieudefensie honderden klimaatactivisten klaar om een duurzamer beleid af te dwingen bij bedrijven. Actrice Anniek Pheifer traint de activistische beleggers.