Luister naar

Mogelijk drie doden door ADHD-medicijn Ritalin

Nieuws
Volwassenen die het ADHD-medicijn Ritalin gebruiken, lopen een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en psychiatrische problemen. Drie sterfgevallen hebben wellicht hiermee te maken.
Aaldert van Soest
donderdag 27 april 2017 om 03:00

‘s-Hertogenbosch

Dat blijkt uit een publicatie van ­bijwerkingencentrum Lareb. Daar kwamen tot nu toe 542 meldingen binnen over volwassenen die Ritalin gebruikten. Van de gemelde bijwerkingen beoordeelt de waakhond er 98 als ‘ernstig’. In drie gevallen kwam de patiënt te overlijden, al is het verband tussen dood en medicijngebruik volgens het Lareb niet altijd duidelijk.

Lareb-directeur Agnes Kant wil dat meer onderzoek wordt gedaan naar de bijwerkingen van Ritalin, bijvoorbeeld door een groep gebruikers langere tijd te volgen. ‘We weten al langer dat bij volwassenen ernstige bijwerkingen kunnen optreden, zoals hartklachten en psychiatrische aandoeningen. Bij die laatste kun je denken aan depressie of zelfmoordgedachten. Het gebruik van Ritalin door volwassenen is om die reden officieel niet goedgekeurd. Uit de meldingen die wij krijgen, zien we dat de ­gevreesde bijwerkingen daadwerkelijk optreden. Maar verder hebben we er nog te weinig inzicht in.’

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), dat in opdracht van de minister de werkzaamheid en risico’s van medicijnen bewaakt, reageert bezorgd op de bevindingen van het Lareb. Het college benadrukt nog eens dat Ritalingebruik niet is goedgekeurd voor volwassenen. Omdat er weinig alternatieve medicijnen zijn, kunnen een arts en een patiënt na een weloverwogen beslissing daarvan afwijken, zegt Ilse Heemskerk van het CBG. ‘We gaan er dan wel van uit dat de arts goede informatie geeft over mogelijke bijwerkingen en de patiënt daarop goed controleert.’

In de praktijk blijkt dat bijna 60.000 mensen van boven de 25 jaar Ritalin gebruiken. Dat is een wel erg groot aantal voor een middel dat niet is goedgekeurd voor volwassenen, beseft ook het CBG.

andere norm

De reden dat voor volwassenen een andere norm geldt dan voor kinderen, zit zowel in het effect van het medicijn als in de kans op bijwerkingen, legt Heemskerk uit. ‘Wij maken een afweging tussen die twee. Bij ADHD-medicijnen neemt de werkzaamheid af als patiënten ouder zijn. Tegelijk lopen zij een groter risico op hart- en vaatziekten en op psychiatrische aandoeningen dan kinderen. Daarom willen we dat artsen alert zijn als ze het middel toch voorschrijven aan een volwassene. Als iemand zich daarna bijvoorbeeld somber voelt, moet het kwartje vallen dat dit een bijwerking kan zijn.’

Het CBG wil in de komende periode de bewustwording onder artsen en patiënten vergroten. ‘Wij hebben daarover al een gesprek gevoerd met een patiëntenorganisatie. Er gaan nog meer zulke gesprekken volgen.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nieuwe opvangcrisis verwacht dit voorjaar: tekort van duizenden bedden dreigt

Nederland wacht opnieuw een grote opvangcrisis. Waarschijnlijk wordt de situatie erger dan vorig jaar. Zelfs als alle noodmaatregelen werken, dreigt er in het voorjaar alsnog een tekort van duizenden bedden.

Afbeelding

Energierekening is steeds vaker een worsteling. 'Het had nog veel erger kunnen zijn'

Ruim een miljoen huishoudens worstelden in 2022 met het betalen van hun hoge energierekening. Dat is meer dan een verdubbeling, vergeleken met 2020. Waar zijn de problemen het grootst?

Afbeelding

Gaat je Nederlands achteruit als je bijna alleen maar Engelse boeken leest?

Veel jongeren luisteren Engelse muziek, kijken Engelstalige series en lezen steeds vaker een Engels boek. Maar wat betekent dat voor hun Nederlands? ‘Studenten kennen voor ‘impact’ geen Nederlands synoniem’

Afbeelding

Rijkswegen, viaducten en tunnels zijn te langdurig en te zwaar belast

Infrastructuur en Waterstaat heeft nu de handen vol aan achterstallig onderhoud. Nieuwe wegen, meer asfalt: dáár maakten politici graag goede sier mee. Maar nu blijkt dat geen viaduct of tunnel het eeuwige leven heeft.

Afbeelding

Ondernemer opent gratis supermarkt voor kwetsbare gezinnen: 'Op drijfzand kan je geen toekomst bouwen'

Gratis boodschappen doen? Vanaf dinsdag is dat mogelijk voor kwetsbare gezinnen uit Amsterdam Nieuw-West. De enige voorwaarde is dat ze hulp accepteren, zodat ze na acht maanden weer op eigen benen kunnen staan.

Afbeelding

Nieuwe richtlijn jeugdbescherming: wees terughoudend met uithuisplaatsingen en plaats kinderen sneller terug

Jeugdbeschermers moeten terughoudender zijn met het uit huis plaatsen van kinderen en vervolgens alles doen om die kinderen weer zo snel mogelijk thuis te laten wonen. Dat stelt de aangepaste richtlijn over uithuisplaatsingen.