Luister naar

Natuur: Struinen door de schepping

Nieuws
Amy, Bregje, Elianne, Emma, Evi, Guusje en Sef worden door Hanna Holwerda op een speelse manier aan het werk gezet tijdens een struintocht op de Hilversumse hei. ‘Ga maar zoeken naar diersporen, in het mulle zand kun je misschien pootafdrukken vinden.’
-
zaterdag 13 mei 2017 om 03:00
Hanna Holwerda nam Amy, Bregje, Elianne, Emma, Evi, Guusje en Sef mee voor een struintocht op de hei bij Hilversum.
Hanna Holwerda nam Amy, Bregje, Elianne, Emma, Evi, Guusje en Sef mee voor een struintocht op de hei bij Hilversum. Kees de Heer

Hanna Holwerda heeft zeven kinderen en hun ouders uitgenodigd voor een struintocht op de hei bij Hilversum.

Zij kent een zandkuil, waar vaak reeën en vossen komen. We vinden inderdaad al snel pootafdrukken van een ree en dat reeënspoor is meterslang te volgen. Het blijkt lastig om de afdrukken van hondenpoten en vossenpoten uit elkaar te houden, maar gelukkig vinden we ook konijnenhaar, een muizenhol, een konijnenhol en zelfs een vossenhol.

Als de kinderen een half uur naar diersporen hebben gezocht, roept Hanna de hele groep bij elkaar: ‘We hebben nu een heleboel sporen van dieren gevonden. Mensen laten ook sporen na, soms zijn dat goede sporen, soms foute sporen. Wat zijn goede sporen?’

Na het groepsgesprek zwermen de kinderen weer alle kanten op. De een vangt een zevenstippelig lieveheersbeestje dat meteen in een luciferdoosje wordt opgesloten en pas veel later weer wordt losgelaten. De ander vangt een insect waarvan hij denkt dat het een mier is. Pas na het intensief bestuderen van een beestjeszoekkaart komt hij erachter dat hij geen mier heeft opgepakt, maar een zandloopkever. De derde raapt mooie steentjes op en zij laat met enige aarzeling haar verzameling zien aan Hanna. ‘Wat een mooie stenen … Weet je dat het in de bijbel soms ook over steentjes gaat. Ken je het verhaal van David en Goliat? David verzamelde gladde steentjes die hij in zijn slinger kon gebruiken.’

muizenhemel

We vinden een dode muis, gewoon midden op een smal zandpaadje. Als alle kinderen genoeg hebben gekeken, wordt het dier afgedekt met een groene dennentak.

Maar later blijkt dat ze dat toch niet voldoende vinden. Twee kinderen besluiten om het dier te begraven, niet bij het wandelpad, maar vijf meter verderop, op een mooie zandvlakte. Op het graf zetten ze een eenvoudig kruis, dat van een paar takjes is gemaakt.

Een van de kinderen staat daar nog heel lang peinzend te kijken: ‘Ik hoop dat hij nu in de muizenhemel is …’ ?

uilenbraakbal uitpluizen

Uilen eten hun prooi helemaal op, met huid en haar. Roofvogels plukken hun prooi en vervolgens werken ze alleen kleine stukjes vlees naar binnen. Maar uilen slikken een muis in zijn geheel door. De botjes en haren kunnen ze echter niet verteren en daarom spugen ze al dat onverteerbare spul weer uit. Ze zorgen dagelijks voor braakballen, drie à vier centimeter lang en ongeveer anderhalve centimeter breed.

Het gebeurt zelden dat je zo’n braakbal vindt. Als je weet waar vaak uilen zitten, kun je natuurlijk daar gaan zoeken. Maar als je niet weet of er een uil zit, is het opduiken van braakballen te vergelijken met het zoeken naar een speld in een hooiberg.

Toch vonden we op de hei bij Hilversum zomaar een braakbal. De kinderen durfden hem eigenlijk niet aan te raken, maar de ouders aarzelden geen moment. Ze peuterden de harige massa uit elkaar.

Al snel kwamen de eerste botjes tevoorschijn: een schouderblad, een heupbot, een paar ribben en de helft van de onderkaak. Het schedeltje zat helemaal binnenin, naast de tweede helft van de onderkaak.

natuurtip: kleurendobbelsteen

Een kleurendobbelsteen komt goed van pas als je kinderen wilt laten struinen en iets nieuws wilt laten ontdekken. Je kunt een gewone dobbelsteen gebruiken en afspreken welke kleur bij welk cijfer hoort: 1 is bijvoorbeeld groen, 2 is blauw, enzovoorts. Maar Hanna Holwerda heeft een dobbelsteen met kleuren in plaats van cijfers: ‘Overal zijn kleuren, kijk maar eens om je heen. Gooi om beurten met de dobbelsteen. Kijk om je heen en zoek iets in de kleur die je hebt gegooid.’

In de zandkuil op de hei gooide Sef geel. De ouders wezen meteen naar het geelbruine zand, maar Sef vond dat blijkbaar niet echt geel. Hij zocht verder, zonder iets te zeggen. Na vijf minuten vond hij dertig meter verderop een struik met heldergele bloemen. Zonder de opdracht met de kleurendobbelsteen had hij hoogstwaarschijnlijk nooit stilgestaan bij de brem die net begon te bloeien …

struinen door de schepping

Geloofsopvoeding kun je op een natuurlijke manier combineren met natuurstudie, buitenshuis en binnenshuis. Dat is de hoofdboodschap van Hanna Holwerda in haar boek Struinen door de schepping. Dit natuurboek koppelt het genieten van de natuur aan het geloof in de Schepper. De auteur geeft kort en bondig informatie over allerlei dieren en planten, paddenstoelen en diersporen. Ze zet creatieve opdrachten naast bijpassende Bijbelteksten en dan kun je als ouder vrij gemakkelijk de link leggen.

Hanna Holwerda heeft een eigen bedrijf, Educatief Bureau Sterrenschip. Zij ontwikkelt materiaal voor gezinnen, voor kinderwerkers en voor het godsdienstonderwijs op de basisschool. Ze schreef eerder gezinsboekjes voor de adventsperiode en de veertigdagentijd. De christelijke feestdagen en de joodse feesten komen ook ruimschoots aan bod, maar dit natuurboek gaat vooral over de natuur in alle landschappen: bos en hei, weide en akker, van sloten en beekjes tot zee, strand en duinen. Het boek is eveneens te gebruiken op regenachtige dagen, want Hanna Holwerda geeft ook allerlei tips voor binnenshuis, tuin en park.

Struinen in de schepping is een boek voor kinderen en voor hun ouders. Ouders kunnen hun kinderen ermee aan het werk zetten en omgekeerd. Dat maakt het boek zeer geschikt als cadeauboek, voor natuurminnende grootouders die dolgraag hun kleinkinderen met hun ouders op pad willen sturen.

Ik vermoed dat veel ouders niet zozeer hun bijbelkennis, maar wel hun natuurkennis flink kunnen bijspijkeren door aan de slag te gaan met de opdrachten en natuurweetjes uit het boek. Ik verwacht boeiende gesprekken, alleen al via de ‘doordenkertjes’ die erin staan: ‘De Chinese filosoof Loao-Tse zei eens: ‘‘Wat de rups het einde noemt, noemt de rest van de wereld een vlinder’’. Een rups wordt opnieuw geboren en komt tevoorschijn als vlinder.’

Struinen door de schepping, bijbels natuurboek

Hanna Holwerda. Uitgeverij Columbus, Heerenveen, 2017. 176 p. Prijs € 14,95.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Maarten van Ooijen demissionair Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport komt deze zomer met een wetsvoorstel voor de invoering van een eigen bijdrage in de jeugdzorg.

Kabinet maakt plannen voor invoering van 'stevige eigen bijdrage' in de jeugdzorg

Volgens demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) is de enige manier om een extra bezuiniging in de jeugdzorg te voorkomen de invoering van een eigen bijdrage. Deze zomer komt hij met een wetsvoorstel.

Steven van Weyenberg voorafgaand aan de presentatie van de Voorjaarsnota 2024.

Kabinet verricht in Voorjaarsnota hoofdzakelijk reparatiewerk. 'Terughoudendheid past bij nieuw beleid'

Het demissionaire kabinet gebruikt de lentebegroting voor het wegwerken van achterstallig onderhoud. Voor asielzoekers, de gedupeerden van de toeslagenaffaire en de Groninger aardbevingen worden er miljarden euro’s extra uitgetrokken.

'Een boze meneer duwde mij onlangs bij het instappen tegen de treinwand aan', vertelt hoofdconducteur Lucienne van Eijsden.

Wat doe je als reiziger bij een onveilige situatie in de trein? 'Zorg dat je een goede getuige bent'

Het aantal geweldsincidenten in de trein neemt toe. ‘Naast dat het ontzettend stom voelt, is het ook beangstigend’, zegt hoofdconducteur Jan de Jonge. Wat kun je als treinreiziger doen als er iets in jouw coupé gebeurt?

Gestrande reizigers komen aan in Eindhoven nadat ze lang in Israël vastzaten na de aanval van Hamas op 7 oktober.

Ben ik nog verzekerd op vakantie in Israël? Vier vragen over het nieuwe rode reisadvies

Buitenlandse Zaken veranderde het reisadvies voor heel Israël en de Palestijnse gebieden van oranje naar rood. Reis niet naar Israël is het devies. Waar moet je rekening mee houden als je nu richting Israël reist?

Prins Bernhard (m) ontmoet de zojuist bevrijde vrouwen in Grijpskerk.

De Duitsers wilden niet dat deze vrouwen werden bevrijd. Dus deden ze dit met hen, tot voorbij Grijpskerk

Aan het eind van de oorlog zaten er in kamp Westerbork meer dan honderd vrouwelijke verzetsstrijders gevangen. Vlak voor de komst van de bevrijders namen de Duitsers hen mee, de nacht in.

Eddy Boevink tijdens een eerdere reis naar Israël, op de Olijfberg in Jeruzalem.

Eddy zou maandag naar Israël vliegen met 14 kilo stroopwafels. Nu is zijn vlucht geannuleerd

Hij zou maandag naar Israël vliegen voor vrijwilligerswerk. Het rode reisadvies stopt hem niet. Eddy Boevink wacht geduldig op de eerstvolgende vlucht. ‘Het is God die het verlangen naar Israël in mijn hart heeft gelegd.’