Luister naar

Verhoudingen in Rotterdam verstoord

Nieuws
Het samenstellen van een nieuw college van B en W in Rotterdam heeft heel wat voeten in aarde. Uiteindelijk is er een ‘muizengaatje’ gevonden, nadat de VVD ­bereid was gebleken Leefbaar ­Rotterdam los te laten.
Bart Dirks Rik Kuiper redactie vk
woensdag 6 juni 2018 om 03:00
De informateurs Pieter Duisenberg en Paul Rosenmöller overhandigen hun eindadvies over de te vormen coalitie in Rotterdam aan burgemeester Ahmed Aboutaleb.
De informateurs Pieter Duisenberg en Paul Rosenmöller overhandigen hun eindadvies over de te vormen coalitie in Rotterdam aan burgemeester Ahmed Aboutaleb. anp / Jerry Lampen

Den Haag

De verstoorde politieke verhoudingen in de Rotterdamse gemeenteraad schaden de stad en zijn slecht voor het aanzien van de politiek. De informateurs Paul Rosenmöller (GroenLinks) en Pieter Duisenberg (VVD) oordeelden daar dinsdag ongekend hard over. ‘Er zijn zóveel emoties, aversies en blokkades, dat moet veranderen.’

Dinsdag presenteerden de informateurs hun eindadvies aan burgemeester Ahmed Aboutaleb. De komende weken gaan VVD, D66, GroenLinks, PvdA, CDA en Christenunie-SGP onderhandelen over een nieuw college met tien wethouders. ‘We hebben het muizengaatje gevonden’, aldus Rosenmöller. Het inhoudelijke raamwerk van de informateurs dient als ‘leidraad’.

duwen, trekken, sleuren

Het advies voor zo’n middencoalitie volgt na een harde verkiezingscampagne en een moeizame informatiefase.

De inhoudelijke gesprekken gaven volgens de informateurs ‘veel energie’. ‘Maar zodra het over politiek en de poppetjes gaat, verharden de verhoudingen’, aldus Duisenberg. Rosenmöller: ‘Het was duwen, trekken, sleuren. Soms waren er onaangename gesprekken nodig, mensen voelden zich onder druk gezet.’

De informateurs roepen alle politieke partijen met klem op om de komende vier jaar de polarisatie te doorbreken en de verhoudingen te normaliseren.

‘Iedereen baalt van de situatie’, aldus Duisenberg. ‘En iedereen moet zich dit aantrekken, want niemand is groter dan de stad. Een nieuwe politieke cultuur kost veel tijd.’

niet dichttimmeren

De informateurs adviseren het collegeakkoord niet volledig dicht te timmeren, zodat er ruimte is voor het politieke debat. Ook hopen ze dat het nieuwe college suggesties van de oppositie serieus zal nemen.

Vorige week stelden Rosenmöller en Duisenberg de dertien raadsfracties een ultimatum: ze zouden eind deze week hoe dan ook stoppen met hun opdracht. Ze deden een klemmend beroep op de partijen om de patstelling te doorbreken. Daarop ontstonden er ‘nieuwe openingen’.

Zondagavond besloten de zes fracties samen te gaan onderhandelen over een nieuw college. Opvallend is dat zowel de grootste partij in de gemeenteraad (Leefbaar Rotterdam) als de grootste winnaar bij de afgelopen verkiezingen (DENK) geen deel uitmaken van de beoogde coalitie.

Leefbaar-voorman Joost Eerdmans toonde zich daarover de afgelopen dagen verbolgen. Er zou sprake zijn van een cordon sanitaire. De informateurs wijzen dat nadrukkelijk van de hand. ‘We hebben juist hard ingezet op een combinatie met Leefbaar Rotterdam’, zegt Duisenberg. ‘Daar is ongelooflijk veel energie in gaan zitten. Maar het is niet gelukt.’

Rosenmöller begrijpt dat veel Rotterdammers teleurgesteld zijn dat Leefbaar buiten de boot valt. ‘Maar geen enkele partij kan deelname aan het bestuur claimen. Daar is deze uitslag ook te ingewikkeld voor.’

rechts blok

De drie mogelijke coalities waarbij Leefbaar Rotterdam betrokken was, konden volgens de informateurs niet op voldoende steun rekenen. Probleem was lang dat Leefbaar en de VVD ‘elkaar vasthielden’: ze wilden alleen samen in een nieuw college. De linkse partijen zagen zo’n rechts blok niet zitten. Omgekeerd wilden de rechtse partijen niet met drie linkse partijen in een coalitie.

Pas toen de VVD dit weekend toch bereid bleek Leefbaar los te laten, kwam een nieuw college in zicht. De VVD mag als tegemoetkoming de locoburgemeester leveren en ook wordt de omstreden milieuzone ‘uitgefaseerd’. De liberalen gingen overstag omdat anders mogelijk een ‘geheel linkse coalitie’ zou worden gevormd, zoals in Amsterdam. ‘Zo’n coalitie zou opnieuw te weinig huizen bouwen voor de middenklasse, zou niet schromen om de lasten van hardwerkende Rotterdammers te verhogen om daarmee riante ‘sociale’ regelingen te betalen en zou autorijders steeds verder de stad uit drijven’, aldus de VVD. ‘De prille vooruitgang van de stad wordt dan in de kiem gesmoord.’ PvdA-fractievoorzitter Barbara Kathmann heeft goede hoop dat de zes partijen snel een college kunnen vormen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Agenten met machinegeweren bewaken de Dom in Keulen rond Kerst en Nieuwjaar na de ontdekking van aanslagplannen van ISIS-Khorasan.

ISIS heeft Europa nog steeds in het vizier voor aanslagen als die in Rusland

In heel Europa zijn veiligheidsdiensten in staat van paraatheid. Want de aanslag in Moskou was niet het enige plan van ISIS. Het heeft Europa weer stevig in het vizier, te beginnen met kerken.

‘Je kunt aan je vlucht een CO2-uitstootcijfer hangen, maar wat zijn de precieze gevolgen dan?'

Waarom we toch blijven vliegen ondanks schaamte. 'Zet op een rij wat je belangrijkste waarden zijn'

Vliegschaamte blijft een dingetje, van de 18 tot 65-jarigen heeft 1 op de 5 er last van. Waarom blijven we vliegen, terwijl we weten dat het het klimaat fors schaadt?

De brug over het Noordhollandsch Kanaal bij Purmerend ligt midden in de A7, en is verreweg de belangrijkste verkeersader in het gebied.

Motorambulances en speedpedelecs om de file te omzeilen: de brug over de A7 wordt verbouwd

De verkeersoverlast in Noord-Holland zal gigantisch zijn zodra Rijkswaterstaat begint met de versteviging van een brug, midden in de A7. Artsen en verpleegkundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor de spoedzorg.

Boerenprotest dinsdagmorgen in Brussel.

EU-landen komen boeren ongekend snel tegemoet, GroenLinks spreekt van 'symboolpolitiek'

De EU-landen zijn akkoord met een serie maatregelen die tegemoetkomen aan de protesten van boeren. De milieueisen om EU-landbouwsubsidies te krijgen worden versoepeld, kleinere landbouwbedrijven worden helemaal niet meer gecontroleerd.

Het gezin Laan, met rechtsboven Henk-Willem en daaronder zijn gehandicapte zoon Joas pleit voor betere toiletvoorzieningen voor mensen als Joas. ‘We hopen dat het balletje nu snel verder gaat rollen.’

Waar verschoon je onderweg een ernstig gehandicapt kind? 'Soms moet het in de bosjes'

Naar de wc gaan tijdens een dagje uit levert kinderen en volwassenen met een ernstige beperking veel gedoe op. Ze hebben vaak een ruimte nodig waarin ze liggend verschoond kunnen worden. Maar die zijn er nauwelijks.

Anniek Pheiher leidt een trainingssessie voor activistische beleggers bij The Field in Leiden.

Klimaatactivistische beleggers trainen voor de confrontatie met CEO's: 'Ik wil ja of nee horen'

In de aanloop naar het aandeelhoudersseizoen stoomt Milieudefensie honderden klimaatactivisten klaar om een duurzamer beleid af te dwingen bij bedrijven. Actrice Anniek Pheifer traint de activistische beleggers.