Luister naar

Wie appt én op bezoek gaat is gelukkiger

Nieuws
Verreweg de meeste Nederlanders zijn tevreden met hun sociale leven. Whatsappen, bellen en e-mailen is hierbij een stuk minder belangrijk dan persoonlijk contact.
Rebecca van de Kar
vrijdag 22 juni 2018 om 03:00
We denken vaak dat digitaal contact iets compleet anders is dan persoonlijk contact, maar het ligt in het verlengde van elkaar.
We denken vaak dat digitaal contact iets compleet anders is dan persoonlijk contact, maar het ligt in het verlengde van elkaar. istock

Amsterdam

Hoe digitaal de wereld ook wordt, we blijven elkaar altijd opzoeken. Dat zegt socioloog Theo van Tilburg, gespecialiseerd in eenzaamheid, in reactie op het onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek naar sociale samenhang en welzijn. In dit onderzoek vroeg het CBS volwassenen naar hun beleving van geluk en tevredenheid met onder meer hun sociale leven, werk- en woonsituatie. Een grote meerderheid (83 procent) van de ondervraagden gaf aan tevreden te zijn met zijn of haar sociale leven. Niet alleen hoe vaak mensen met elkaar contact hebben, doet ertoe, maar vooral de manier waarop.

Persoonlijk contact leidt tot meer tevredenheid dan contact via skypen, bellen, e-mailen of appen. Sociale media blijken niet nodig om het contact te onderhouden. Van de mensen die zelden of nooit appen met familieleden of vrienden zegt 85 procent tevreden te zijn met hun sociale leven. Ook degenen die nooit skypen, bellen, e-mailen of brieven uitwisselen met bekenden zijn tevreden (8 op de 10).

Hoe vaker we contact hebben, hoe beter. Volwassenen die dagelijks of wekelijks contact hebben met familie, vrienden dan wel buren, op welke manier dan ook, zijn het meest tevreden met hun sociale leven: 87 en 81 procent. Is het één keer per maand dan is 67 procent tevreden met het sociale leven en bij minder dan maandelijks contact is het tevredenheidspercentage 42 procent.

basisbehoefte

Elkaar opzoeken is een basisbehoefte, zegt socioloog Van Tilburg. ‘Al ben ik ook niet negatief over de digitale ontwikkelingen. Het is vooral belangrijk dat digitaal en persoonlijk contact gecombineerd worden. Zo kan het contact elkaar aanvullen. Denk aan een eenzame oudere die op Facebook zit. Als dat alleen is om naar andere ­levens te gluren, kan het confronterend zijn en juist meer eenzaamheid opwekken. Doe je het om je kleinkinderen te volgen, zodat je meer gespreksstof hebt bij een ontmoeting, dan kan facebooken het sociaal contact verrijken.’

In onderzoek worden digitaal en persoonlijk contact vaak gezien als twee losstaande zaken. Ten onrechte, zegt Van Tilburg. ‘We denken vaak dat digitaal contact iets compleet anders is dan persoonlijk contact, maar het ligt in het verlengde van elkaar. Je hebt vaak digitaal contact met mensen die je ook ziet, of die je in het verleden veel hebt gezien, zoals met vrienden of familie die ver weg woont. Zo heeft digitaal contact bijna altijd een persoonlijke basis. Mensen die voornamelijk digitale contacten hebben en deze mensen nooit ontmoeten, voelen zich eenzamer. Wie bijvoorbeeld veel computergames speelt tegen onbekenden aan de andere kant van de wereld, voelt zich sociaal ongelukkiger. Tenzij je dat in een kamer doet met anderen. Als je de ervaring deelt, is dat weer heel anders.’

gedeelde historie

Die persoonlijke basis in contact zorgt volgens Van Tilburg voor een gevoel van verbondenheid. Die bouw je het best op door een gedeelde historie. Elkaar geregeld zien, is daarbij belangrijk. ‘Tussendoor appen of mailen is prima, maar persoonlijke ontmoetingen hebben we nodig als herbevestiging dat het contact goed is. Dat hoeft niet dagelijks te zijn. Al zie je iemand eens in de zoveel maanden, dan heeft dat al positieve invloed.’

Doordat je bij persoonlijke ontmoetingen elkaars gezichtsuitdrukkingen ziet, kun je ook beter op elkaar reageren, zegt Van Tilburg. In een persoonlijke ontmoeting kun je bovendien ook zonder te praten een gevoel hebben van samenzijn. Je kunt ook samen iets ondernemen zonder dat je per se hoeft te praten. Dat zorgt voor een betere verstandhouding. Dat heb je toch minder op sociale media of WhatsApp. Als je daar een tijd niets zegt, ben je het gesprek zo weer vergeten.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Voortaan betaal je statiegeld op blikjes. Waar moet je vanaf 1 april op letten?

Om de hoeveelheid zwerfafval terug te dringen betaalt de consument vanaf zaterdag 1 april (geen grap) 15 cent statiegeld per blikje. Vijf vragen en antwoorden over het nieuwe systeem.

Afbeelding

Wiersma zinspeelt op einde aan dwingende identiteitsverklaringen op scholen

Onderwijsminister Dennis Wiersma (VVD) vindt het ‘niet wenselijk’ dat scholen toelating van leerlingen afhankelijk maken van het ondertekenen van identiteitsverklaringen.

Afbeelding

Extra geld voor rekenen en lezen 'lost niet alles op'

De onderwijssector is blij dat onderwijsminister Dennis Wiersma geld uittrekt voor het verbeteren van de basisvaardigheden van leerlingen, zoals lezen, schrijven en rekenen. Maar daarmee zijn de problemen nog niet opgelost, benadrukt de branche.

Afbeelding

Lijn na lijn knabbelt Arriva aan de macht van de NS. Nu gaat het voor de hoofdprijs

Met een rechtszaak doet spoorvervoerder Arriva zijn kansrijkste poging om toegang te krijgen tot het hoofdrailnet, waar de NS alleenheerser is. Wie is deze uitdager, die buiten de Randstad al een sterke positie heeft?

Afbeelding

Waarom christelijke vrouwen niet méér werken. 'In reformatorische kring weegt het gezin het zwaarst'

'Overweeg meer te werken', moedigt de overheid vrouwen aan. Gaat die boodschap iets veranderen in christelijk Nederland? 'Ik vraag me echt af of moeders het zien zitten - en of ze er zin in hebben - om meer te werken.'

Afbeelding

Inspectie wil beroepsverbod voor christelijke psycholoog Kees Roest: 'Er is ernstige schade toegebracht'

Patiënten knuffelen, op schoot laten zitten en bovenop ze liggen: volgens psycholoog Kees Roest hoort het bij zijn therapie. De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is er klaar mee en eist een beroepsverbod.