Luister naar

Blogs & bladen: rouwen om verlies van je baan

Nieuws
Hans-Lukas Zuurman
zaterdag 30 juni 2018 om 03:00
Blogs & bladen: rouwen om verlies van je baan
Blogs & bladen: rouwen om verlies van je baan

rouwen om verlies van een baan

Het verliezen van je baan kan leiden tot een gecompliceerd rouwproces, maar dat wordt vaak niet erkend, meldt UWV Magazine deze maand. Psycholoog Janske van Eersel deed onderzoek naar de gevolgen van baanverlies. Waar baanverliezers veelal de diagnose burn-out of depressie kregen, ontdekte ze dat de symptomen eerder deden denken aan gecompliceerde rouw. ‘Een van de grootste problemen van het verliezen van een baan, is het accepteren van de situatie. We kunnen de harde waarheid niet aan en hebben de neiging haar te ontkennen. Dat is in het geval van gecompliceerde rouw, wanneer een naaste overlijdt, precies zo. Het is de eerste fase van een rouwproces’, vertelt ze. ‘Als we daar niet aan werken, omdat de therapie zich richt op vermeende depressie of burn-out, dan blijven we in die fase hangen.’ Ontslagen werknemers blijven dan boos op anderen die in hun ogen schuldig zijn aan hun werkloosheid. Van Eersel schat op basis van vergelijkbaar rouwonderzoek dat zo’n 80.000 werkzoekenden last hebben van werkverliesrouw. Rouw is niet verbonden aan opleiding, functie, reden van ontslag of lengte van het dienstverband, ontdekte de psycholoog. Volgens haar maakt de ene persoon wel meer kans om in de rouw te komen dan de andere. Wat uitmaakt, is bijvoorbeeld in hoeverre iemands identiteit samenhangt met zijn of haar werk. Van Eersel ontwikkelde een meetinstrument om vast te stellen of er sprake is van werkverliesrouw. Dat werd de Werkverlieslijst, te vinden op werkverlieslijst.nl.

waar is het goed wonen en verblijven?

Rozendaal is de beste gemeente om in te wonen, blijkt uit onderzoek van weekblad Elsevier en Bureau Louter. Er staan fraaie huizen, er is veel groen, rust, ruimte en veiligheid. Voor boodschappen kunnen Rozendalers terecht in het nabijgelegen Velp en ziekenhuizen, middelbare scholen en banen zijn te vinden in Arnhem. ­Rozendaal wordt op de voet gevolgd door Laren, Haren, Heemstede en Bloemendaal.

Als het gaat om ‘de meeste winkels’, voert Amsterdam de top-5 aan, gevolgd door Groningen, Haarlem, Den Haag en Utrecht.

De mooiste natuurlijke omgevingen zijn volgens Elsevier te vinden in Bloemendaal, Rozendaal, Wassenaar, Vlieland en Veere. De minste overlast wordt ervaren in Tubbergen, Wierden, ­Dinkelland, De Wolden en Bronckhorst. Voor het vinden van rust en ruimte scoren vooral de Waddeneilanden hoog. Op één staat Schiermonnikoog, gevolgd door De Marne, Ameland, Terschelling en Vlieland.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Belasting op fruitsappen gaan omhoog, tot ongenoegen van de fruittelers

De frisdrankbelasting gaat vanaf 2024 omhoog. Dit geldt ook voor onbewerkte fruitsappen. Het kabinet wil consumenten daarmee verleiden om gezondere keuzes te maken.

Afbeelding

Steeds minder jeugdloon

In twee derde van de cao’s in Nederland is geen sprake meer van een jeugdloon waarbij jongeren minder verdienen dan hun oudere collega’s. Dat constateert vakbond FNV.

Afbeelding

Johan Bonte begon zijn eigen eerlijke kledingmerk: ‘Ik dank God voor tevreden klanten’

Na een lange zoektocht naar mooie en vooral eerlijke kleding voor mannen begon Johan Bonte zijn eigen kledingmerk. Met J54.nl probeert hij gehoor te geven aan de oproep uit Jakobus 5 vers 4. ‘De klacht van de arbeiders is onveranderd.’

Afbeelding

Schuldig wegens aansluiting: het kwaad van een groep kan elk van de leden aankleven

Met een roemrijke naam identificeren supporters zich graag; ze dragen hun clubtenue met trots. Maar ook zonder colors van de Hells Angels kun je met een outlaw-bende heulen, en veroordeeld worden voor misdrijven in groepsverband.

Afbeelding

Hoe je zonder schelden en kleineren op topniveau kunt komen: ‘Leiders moeten alert zijn’

Kun je het beste uit mensen halen zonder een angstcultuur te creëren zoals bij De Wereld Draait Door? Ja, zegt consultant en coach voor management en leiderschap Paul Donders. Hoe werkt dat?

Afbeelding

Waarom ook reformatorische christenen vatbaar zijn voor complottheorieën

Complottheorieën kunnen aantrekkelijk zijn, ook voor orthodoxe christenen. Hoe komt dat? ‘Sommigen gaan zelfs zo ver dat de overheid dé antichrist is. Dat kan een voedingsbodem zijn voor argwaan.’